cultura

La contra

Barata un cabàs de patates

El museu del Mas de Barberans és el marc d'una exposició sobre l'intercanvi de productes de pauma per productes alimentaris, una pràctica molt estesa durant la postguerra

L'inter­canvi de pro­duc­tes, que ara es torna a posar de moda com una crítica al con­su­misme i al capi­ta­lisme actu­als, va ser una pràctica molt habi­tual en les soci­e­tats prein­dus­tri­als, i en el cas de les Ter­res de l'Ebre va tin­dre una punta impor­tant durant l'època de post­guerra, en la qual escas­se­ja­ven els diners i el men­jar. El Museu de la Pauma del Mas de Bar­be­rans és el marc des del 22 d'octu­bre i fins a finals d'any d'una expo­sició, Cabas­sos barata pata­ques, que ana­litza l'inter­canvi de pro­duc­tes de pauma per pro­duc­tes ali­men­ta­ris. Una pràctica que curi­o­sa­ment es va allar­gar fins ben entrats els anys setanta. “En prin­cipi cre­iem que els pro­duc­tors d'objec­tes de pauma del Mas només bara­ta­ven a qua­tre pobles: Alca­nar, la Sénia, Ull­de­cona i Santa Bàrbara, i ens hem tro­bat que ana­ven a 40 pobles de sis comar­ques dife­rents”, explica la his­to­ri­a­dora Pepa Subi­rats, res­pon­sa­ble de bona part del tre­ball de recerca en què es basa la mos­tra. Així els pro­duc­tors de pauma del Mas podien estar més d'un dia fora de casa quan sor­tien a bara­tar. El camí llarg recor­ria bona part dels pobles dels Ports i del Maes­trat. “Vaig sor­tir del Mas amb les espar­de­nyes noves i quan vaig tor­nar ja no en que­da­ven”, diu tex­tu­al­ment la cita d'un dels tes­ti­mo­nis entre­vis­tats, el que il·lus­tra també la duresa de les con­di­ci­ons en què es movien ja que sovint ana­ven a peu o en matxo.

En total s'han entre­vis­tat 36 infor­mants –21 pro­duc­tors de llata i 15 com­pra­dors–. “Hem pro­cu­rat que n'hi hagues­sen dos per cadas­cuna de les comar­ques on es bara­tava”, argu­menta Subi­rats. En els anys difícils de la post­guerra la gent s'“espa­vi­lava” com podia i can­vi­ava un cabàs nou per la quan­ti­tat de pata­tes que hi cabien. De fet, les pata­tes i les gar­ro­fes –dos cabas­sos plens per un de buit– eren els inter­can­vis més habi­tu­als, però també es bara­ta­ven altres pro­duc­tes com ara mas­sa­nes, figues, mel, vi o fins i tot llençols i soles de saba­tes.

Pun­tu­al­ment aquesta expo­sició sor­tirà demà del Museu de la Pauma del Mas per ins­tal·lar-se a la Sala Ramon Calvo de Del­te­bre, on demà dis­sabte se cele­brarà la IX Jor­nada d'Etno­lo­gia a les Ter­res de l'Ebre, enguany cen­trada en l'Ebre com a cruïlla de comu­ni­ca­ci­ons. En aquesta jor­nada els camins de bara­tar tin­dran també la seua presència en forma de comu­ni­cació, jun­ta­ment amb el Car­ri­let de la Cava o els camins de sirga del riu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.