Cultura

L'invitat inesperat

L'artista Ester Baulida convida a la reflexió amb una intervenció a El Punt

La intervenció forma part d'una exposició que es presentarà a la Fundació Valvi de Girona

“Una per­sona qual­se­vol”. Aquesta frase solitària, impresa de gai­rell al marge d'una pàgina en blanc amb cal·ligra­fia lleu­ge­ra­ment infan­til, va irrom­pre en l'edició d'ahir del diari El Punt sense més acla­ri­ment que el seu pur i sim­ple enun­ciat: “Una per­sona qual­se­vol”. La frase, publi­cada a la pàgina 11 de l'edició d'ahir, no forma part de cap d'aque­lles cam­pa­nyes publi­citàries amb sus­pens que s'esti­len dar­re­ra­ment, ni l'ha pro­mo­guda tam­poc cap ins­ti­tució pri­vada o pública per difon­dre amb més o menys ori­gi­na­li­tat les seves acti­vi­tats de tipus social o cul­tu­ral. El mis­satge, la seva ines­pe­rada irrupció en la pagi­nació habi­tual del diari, l'abrupta sus­pensió del dis­curs periodístic que pro­vo­cava, obrint de cop una porta a l'impre­vi­si­ble, fins i tot al des­con­cert, forma part d'una inter­venció artística que Ester Bau­lida (Girona, 1962) ha rea­lit­zat amb la col·labo­ració d'El Punt i que pre­sen­tarà en una expo­sició, al cos­tat del també artista Àlex Nogué, a la Fun­dació Valvi de Girona, a par­tir del pròxim 27 de gener, sota el títol genèric de Les illes no exis­tei­xen.

El tre­ball de Bau­lida, titu­lat com el mateix mis­satge difós a tota plana, Una per­sona qual­se­vol, és en certa manera “un cant a l'ano­ni­mat, a l'existència mateixa”, explica l'artista giro­nina esta­blerta a Sant Mori, a l'Empordà, i que asse­gura no haver fet altra cosa que “un arti­cle d'opinió uti­lit­zant el meu llen­guatge, que és el visual”, encara que també hi faci inter­ve­nir el text. En el fons, admet, “és una manera una miqueta naïf, juga­nera, d'entrar a les cases a través del diari, com un intrús”, però també és l'afir­mació d'una indi­vi­du­a­li­tat, d'una per­sona qual­se­vol, que asse­nya­lant-se a si mateixa acaba recla­mant la seva dis­tinció dins el con­junt de veus que cons­tru­ei­xen el dis­curs d'un diari. En faria prou que la mis­te­ri­osa frase, enigmàtica de tan sen­zi­lla i trans­pa­rent, hagués sus­ci­tat “tres segons de dubte al lec­tor”, que l'hagués fet pre­gun­tar-se “què dimo­nis és”, afirma Ester Bau­lida, que a la Fun­dació Valvi expo­sarà jus­ta­ment l'edició d'El Punt d'aquell dia amb el seu invi­tat impre­vist inse­rit entre la pagi­nació. Les illes no exis­tei­xen, la mos­tra que com­par­tirà amb Àlex Nogué, amb qui ja havia col·labo­rat en un pro­jecte ante­rior sobre les inte­ri­o­ri­tats del procés de cre­ació (23 pre­gun­tes amb res­posta, 2004), es podrà veure fins al 12 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.