Orfes de lucidesa
Mor als 64 anys el psiquiatre, escriptor i activista cultural d'Olot Jordi Pujiula, un dels intel·lectuals més rellevants del últims quaranta anys a la capital garrotxina
El metge psiquiatre i activista cultural Jordi Pujiula i Ribera, nascut a Olot l'any 1947, ha mort ahir a la matinada víctima d'una cruel malaltia. President del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, assagista, escriptor i investigador, ha estat un dels intel·lectuals més rellevants dels últims 40 anys a la capital garrotxina, especialment en el camp de la recerca històrica. Jordi Pujiula ha estat també un gran col·leccionista –l'afició li venia del seu pare– sobretot de postals antigues i de fòssils. Era soci del Cercle Filatèlic i Numismàtic d'Olot i participava regularment en les exposicions de l'entitat i havia format part de la junta.
Pujiula, llicenciat en medicina i cirurgia i especialista en psiquiatria, ha estat guardonats amb diversos premis i ha rebut diverses distincions i ha publicat desenes de llibres, de poesia (com ara La pols a la por), biografies (per exemple, Glossa biogràfica de Joaquim Danés i Torras), de recerca històrica (Els morts de la Guerra Civil a Olot) o de recerca antropològica (Bruixes, dimonis i follets de la Garrotxa, una obra de la qual se sentia especialment orgullós). Ha escrit articles per a publicacions locals com ara Olot-Misión, L'Olotí i Doble Set, diaris com El Punt i revistes com Revista de Girona, Les Garrotxes o L'Avenç, així com treballs en publicacions d'història. Amb el seu amic Pere Planella ha col·laborat amb diversos muntatges teatrals. L'últim poema que va escriure per encàrrec de l'artista i amic Quim Domene es pot llegir a la barana de la plaça de les Monges, que s'inaugura demà: “Endevina els vells carrers en aquesta plaça nova. La ciutat obre l'espai on la mirada reposa. Mira el temps, els vianants... mentre passa la memòria”.
Humà i intel·lectual
Totes les persones que ha consultat aquest diari coincideixen a remarcar la seva humanitat i lucidesa i la seva categoria intel·lectual. L'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, ha qualificat de pèrdua extraordinària la mort de Pujiula, al qual ha qualificat d'home bo, de grandíssima humanitat i de punt de referència per a la ciutat. L'alcalde ha recordat que va ser pregoner el 2006 i se li va retre un homenatge en el marc dels premis Ciutat d'Olot. L'exconsellera de Salut Marina Geli ha destacat a Ràdio Olot que era un gran humanista. Quim Domene ha dit que Pujiula sempre hi era, en referència tant a la seva vinculació a l'activitat cultural de la ciutat com en l'àmbit personal. Domene havia il·lustrat dos dels seus tres llibres de poemes i hi va compartir els anys del setmanari local Olot-Misión. L'artista ha lamentat la mort en pocs anys d'intel·lectuals olotins de la generació de Pujiula com ara Pep Callís o Xavier Bulbena. Finalment, ha remarcat la lucidesa i la naturalitat amb què Jordi Pujiula parlava de la mort, fins al punt que va escollir la música i les persones que han d'intervenir a l'acte civil d'acomiadament que se celebra avui a les 4 de la tarda a la Sala Torín. El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va manifestar ahir al vespre de forma unànime el seu condol a la família.
L'activista cultural i amic de Pujiula Domènec Moli ha dit que la mort de Pujiula és una gran pèrdua per a Olot: “La ciutat ho sentirà molt”. D'ell ha destacat que era un historiador molt rigorós, i també que era una persona molt generosa i valenta. El responsable de l'arxiu comarcal, Antoni Mayans, ha remarcat que Pujiula va recuperar al final de la transició la memòria històrica de la república i que va ser un enllaç entre el període democràtic actual i l'anterior al franquisme. El president del Cercle Filatèlic, Joan Gelis, ha destacat la implicació de Jordi Pujiula a l'entitat.