Cultura

Per llegir al cementiri

Edicions Sidillà s'estrena amb un llibre que proposa la visita fotogràfica i literària a les tombes de 41 escriptors

‘Tombes i lletres' es va presentar ahir al cementiri de Sarrià i avui se'n farà una lectura a la 22

Els escrip­tors no temen la mort, no pas aquesta mort de pedre­tes i vege­tació un pèl sal­vatge que sol haver-hi als cemen­ti­ris, sovint sota uns cels espec­ta­cu­lars, de sol o de tem­pesta, fets a propòsit perquè altres escrip­tors s'hi pas­se­gin bus­cant les clarors i les tom­bes dels que els han pre­ce­dit pel pur plaer de tor­nar-los a escol­tar, de morts, com si encara fos­sin vius. La visita a les tom­bes dels escrip­tors famo­sos és ja quasi un gènere lite­rari en si mateix, però a Xavier Cor­ta­de­llas i Judit Pujadó, impul­sors de la nova edi­to­rial Sidillà, els interes­sava no tant el culte fetit­xista que a vega­des pren el turisme fune­rari com el reco­nei­xe­ment a una tra­dició literària que, ven­cent molts impe­di­ments, res­sona encara en múlti­ples veus a través del temps. Pels edi­tors d'aquest nou segell amb seu a la Bis­bal d'Empordà i que pren el nom d'un poble a tocar de Foixà ja extin­git, col­gat per la sorra del Ter des de l'edat mit­jana, igual que es viatja a París per hono­rar Bau­de­laire als peus de la seva làpida, s'hau­ria d'home­nat­jar els autors que escri­uen en la mateixa llen­gua que nosal­tres a les seves tom­bes tan dis­cre­tes, artísti­ques, recòndi­tes o monu­men­tals com les de qual­se­vol altra lite­ra­tura del món.

Per traçar aquest cànon pecu­liar que home­natja 41 autors de totes les ter­res de parla cata­lana, des del segle XIII fins al segle XX, els res­pon­sa­bles de l'edició de Tom­bes i lle­tres han hagut de fer efec­ti­va­ment més d'un viatge, a la València d'Ausiàs March, a l'Andratx de Bal­ta­sar Por­cel, a la Prada de Pom­peu Fabra, al Gwi­ned de sant Vicenç Fer­rer, i per a tots han bus­cat un altre escrip­tor viu, apa­re­llant-los per admi­ra­ci­ons o afi­ni­tats, perquè aquest pas­seig pels cemen­ti­ris prengués un aire vivi­fi­cant de con­tinuïtat. El lli­bre pren així el for­mat d'un àlbum de records, a la manera de Tum­bas de poe­tas y pen­sa­do­res (Siru­ela, 2008), de l'holandès Cees Noo­te­boom, amb foto­gra­fies de la seva dona Simone Sas­sen, i més encara de Vint-i-cinc cemen­ti­ris i dues tom­bes de les comar­ques giro­ni­nes, que la mateixa Judit Pujadó va publi­car a Vitel·la l'any pas­sat, amb tex­tos i foto­gra­fies pro­pis. Aquí les foto­gra­fies tor­nen a ser majo­ritària­ment de l'escrip­tora i edi­tora, i de la resta, n'és autor Edu­ard Pun­set. Els tex­tos, en canvi, s'han assig­nat a tants escrip­tors com tom­bes es reme­mo­ren, gent que com­par­teix “la neces­si­tat de sen­tir-se o de saber-se a través de les parau­les”, que subs­cri­uen la idea que un lli­bre, i pot­ser més un com aquest, “és ple de cen­te­nars de lli­bres més que con­vi­den a ser lle­gits”.

Encapçalats per Pom­peu Fabra, evo­cat des del pre­sent per Antoni Puig­verd, van des­fi­lant per les pàgines de Tom­bes i lle­tres des de Ramon Llull (comen­tat per Albert Roca), fins a Andreu Vidal (vist per Albert Roig), pas­sant per Àngel Gui­merà (Quim Lecina), Jacint Ver­da­guer (Narcís Coma­dira), Joa­quim Ruyra (Rosa Font), Cate­rina Albert (Vicenç Pagès), Eugeni d'Ors (Fran­cesc-Marc Álvaro), Car­les Riba i Cle­men­tina Arde­riu (Car­les Duarte), J. V. Foix (Xavier Llo­ve­ras), Joan Sal­vat Papas­seit (Jaume Subi­rana), Llo­renç Villa­longa (Mel­cior Comes), Josep Pla (Miquel Pai­rolí), Mercè Rodo­reda (Maria Mercè Roca), Joan Sales (Quim Torra), Joan Vinyoli (Edu­ard Márquez), Gabriel Fer­ra­ter (Isa­bel Olesti), Blai Bonet (Lolita Bosch) o Maria Mercè Marçal (Jordi Pàmias).

El lli­bre es va pre­sen­tar ahir al cemen­tiri de Sarrià de Bar­ce­lona –avui l'actriu Olga Cercós en farà una lec­tura a la Lli­bre­ria 22 de Girona, en un acte pre­sen­tat per Narcís-Jordi Aragó–, on hi ha unes quan­tes de les tom­bes dels autors res­se­nyats. També s'hi va pre­sen­tar Edi­ci­ons Sidillà, que vol “apro­fun­dir en l'ima­gi­nari col·lec­tiu català” recu­pe­rant i divul­gant la lite­ra­tura del país i, paral·lela­ment, res­ca­tant la tra­dició oral amb la col·lecció etnopoètica La Talaia, que s'inau­gura amb la ree­dició, ampli­ada, d'El poble dels Cent­focs. Lle­gen­des de les Gavar­res, de Cor­ta­de­llas i Albert Lle­nas, que reco­pila més de cent tes­ti­mo­nis de per­so­nes que encara poden par­lar d'un món que ja no exis­teix, si no és en les lle­gen­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.