Cultura

Quadern de cinema

L'edició del DVD ‘Raoul Servais. Integral de cortometrajes' permet emportar-se a casa la indispensable retrospectiva d'un geni europeu

La poesia del somni

El cinèfil ha de mirar més enllà
de la cartellera, perquè el mercat del DVD està omplint buits

Convé insis­tir en la idea: cada cop més, el cinèfil s'ha d'anar acos­tu­mant a mirar més enllà de la car­te­llera, perquè el mer­cat del DVD està omplint buits, no sols his­to­ri­ogràfics, que els cir­cuits de la dis­tri­bució en sales ja no volen –o poden– omplir. Alguns exem­ples: la col·lecció Cahi­ers du Cinéma-España, que edita Cameo, està donant una segona opor­tu­ni­tat a tre­balls essen­ci­als que han tin­gut un pas molt fugaç a les sales –des del Ne change rien (2009) de Pedro Costa fins al Cara­cre­mada (2010) de Lluís Gal­ter, pas­sant per La vida sublime (2010) de Daniel Villa­me­di­ana– al mateix temps que estrena, en for­mat domèstic, títols de la pri­mera divisió de la cre­a­ti­vi­tat que, difícil­ment, podrien man­te­nir un pols –en qüesti­ons de recap­tació– no ja amb els block­bus­ters de les majors, sinó amb el model d'auto­ria tova que dar­re­ra­ment afa­vo­rei­xen els pro­gra­ma­dors dels cine­mes en versió ori­gi­nal: l'extrema Kina­tay (2009) de Bri­llante Men­doza o Wendy and Lucy”(2008) de Kelly Reic­hardt.

La firma Medi­a­tres Estu­dio, d'altra banda, està edi­tant pun­tu­al­ment –amb dis­tri­bució d'una major: War­ner– joies del nou cinema coreà que, pel seu sen­tit de l'espec­ta­cle i pel hype que han gene­rat al seu pas per fes­ti­vals, un s'espe­ra­ria veure en una sala comer­cial com, fins fa no tant, ho havien acon­se­guit alguns tre­balls de Kim Ki Duk, Park Chan Wook, Bong Joon-ho o Kim Jee-Woon: pre­ci­sa­ment, les obres més recents d'aquests dos últims autors esmen­tats –Madre (2009) i Encontré al dia­blo (2010)– ence­ten la ini­ci­a­tiva.

Com en el mer­cat del lli­bre, en aquest con­text també hi ha mar­ques en què un pot con­fiar cega­ment. És el cas, per exem­ple, d'Inter­me­dio, que acaba de treure una nove­tat que, a pri­mera vista, pot sem­blar més modesta que les seves edi­ci­ons recents del cinema assaig de Godard o de l'obra d'Hui­llet i Straub i que, per aquest mateix motiu, mereix ser des­ta­cada espe­ci­al­ment: Raoul Ser­vais. Inte­gral de cor­to­me­tra­jes. L'edició par­teix d'una ini­ci­a­tiva del Fes­ti­val de Cinema d'Osca, cir­cumstància que també marca un pre­ce­dent que cal espe­rar que tin­gui con­tinuïtat: l'har­mo­nia desit­ja­ble entre pro­gra­ma­dors de fes­ti­vals i segells de DVD a l'hora d'edi­tar pos­si­bles catàlegs en movi­ment. La inte­gral de Ser­vais és doble­ment inu­sual: ni l'ani­mació d'autor per al públic adult ni el for­mat de curt­me­tratge tenen exces­siva presència al mer­cat.

Si no recordo mala­ment, Harpya (1979), curt­me­tratge de Ser­vais guar­do­nat amb la Palma d'Or a Canes, va gau­dir de certa popu­la­ri­tat en els cine­mes de versió ori­gi­nal tot acom­pa­nyant El tim­bal de llauna (1979), de Volker Schlöndorff: vir­tu­osa com­bi­nació de fons sintètics i imatge real, Harpya va ser el camp de pro­ves d'una tècnica desen­vo­lu­pada per Ser­vais –la ser­vais­grap­hie– que es pot con­si­de­rar la pre­mo­nició analògica de la fusió entre vir­tu­a­li­tat i rea­li­tat que ara pos­si­bi­lita la imatge digi­tal. Ser­vais només va rodar un tre­ball uti­lit­zant exclu­si­va­ment la ser­vais­grap­hie: Papi­llons de nuit (1998), pel·lícula que per­met a l'espec­ta­dor viure l'experiència sur­re­a­lista d'endin­sar-se dins d'un qua­dre de Paul Del­vaux, que cobra una vida per­tor­ba­dora gràcies a la tècnica d'un cine­asta que, en la seva joven­tut, va ser apre­nent de René Magritte. Harpya i Papi­llons de nuit són els tre­balls més filo­sur­re­a­lis­tes del belga, però el DVD d'Inter­me­dio per­met veure tots els seus ros­tres: el de l'autor de sàtires cons­ci­en­ci­a­des de traç gai­rebé ide­ogràfic, el del cine­asta capaç de fer girs insos­pi­tats a la meta­ficció i, sobre­tot, el de l'uto­pista com­promès amb la missió de tro­bar en la imatge ani­mada la secreta poe­sia dels som­nis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.