Cultura

Retorn al cos

Javier Garcés s'endinsa en el gravat i la talla per explorar la figura humana com si fos un miniaturista medieval

L'artista exposa aquest mes a L'Era d'en Saulot de Pals i a la galeria Populart de Capmany

“Més figura, doneu-me més figura humana sis­plau”, esclata Javier Garcés (Sara­gossa, 1959) amb un gest de la mà que seria quasi de súplica si no fos que ho ha dit exul­tant, frisós, amb una incan­descència que de seguida s'esforça a repri­mir per no per­dre l'aplom amb què sol pre­sen­tar-se davant la gent que el coneix poc. El seu entu­si­asme, que rebrota una vegada i una altra al llarg de la con­versa fins que ja desis­teix d'apla­car-lo, és pura sero­to­nina segre­gada a cop de gúbia i mar­tell. Fa dos anys que s'ha endin­sat en la talla en fusta, a l'antic obra­dor d'un vell fus­ter de Vul­pe­llac que ha con­ver­tit també en el seu taller, i s'ha retro­bat, sense espe­rar-ho, amb la seva autèntica natu­ra­lesa, que és rabiüda, por­fi­di­osa, maniàtica i tot. Des­bas­tant com qui diu a cop de punyal un bloc de fusta inert, ha aca­bat extra­ient el retrat d'uns quants dels seus amics, de la fotògrafa Anna Bahí, per exem­ple, que ha docu­men­tat tot el procés en un repor­tatge que es pot visi­tar al web de Garcés i que actu­a­litza ben gràfica­ment aque­lla antiga teo­ria que la forma ja exis­teix, ador­mida, en cada pedra, en cada tronc, i que l'artista no fa sinó alli­be­rar-la de la presó de la matèria.

A Javier Garcés li agra­den aques­tes referències anti­gues, perquè al seu taller se sent molt a prop dels escul­tors medi­e­vals, perquè no sent cap aversió ni per l'arte­sa­nia ni per la tra­dició. “En la figura humana, en el cos, en el retrat, trobo tot el que ara m'interessa”, afirma aquest artista que ha enllu­er­nat més d'un cop amb la pre­cisió, la dig­ni­tat, l'amor extra­or­di­nari amb què ha dibui­xat i pin­tat, sovint sobre plan­xes de ferro, els draps bruts del seu taller o les flo­re­tes músties dels mar­ges de la car­re­tera: les seves natu­res mor­tes, els seus pai­sat­ges. Sem­blen ano­ta­ci­ons del qua­dern de Darwin, dic com de pas­sada men­tre m'ense­nya una d'aques­tes mini­a­tu­res vege­tals, i salta de la cadira: “És clar que s'hi assem­blen! Un científic vol com­pren­dre la rea­li­tat; jo també. Quan dibui­xes, adqui­rei­xes un com­promís amb la repre­sen­tació, perquè si tu no com­prens allò que veus, no sabràs expli­car-ho als altres”.

Un tre­ball miniat

En aquest afany d'exac­ti­tud ha estat un gran des­co­bri­ment el gra­vat, una tècnica en què s'ha endin­sat fa poc més d'un any al cos­tat de Sebi Subirós. “És com dibui­xar, només que el punxó fa de lla­pis, i és tan fi, que t'invita a traçar fins i tot les emprem­tes dac­ti­lars, cada solc de la pell”. No és cap exa­ge­ració: a les seves pro­va­tu­res, res­se­gueix cada petita arruga, excava fins i tot els porus de la pell, amb la mateixa paciència amb què pinta el bor­ris­sol de cabells de la nuca de les seves models a les talles poli­cro­ma­des, que ense­nya per pri­mer cop a la gale­ria Popu­lart de Cap­many (fins al 31 d'agost) al cos­tat del monu­men­tal Car­lets, una figura de ceràmica de més de dos metres que va supo­sar la cul­mi­nació del seu tre­ball amb el fang. A través de la ceràmica, de fet, va des­co­brir la ple­ni­tud del tacte, el gust per la tex­tura i la rugo­si­tat, que cada cop el temp­ten més: tocar i tocar, i fer dels dits una via de conei­xe­ment. No és estrany que senti una atracció irre­sis­ti­ble per repre­sen­tar la pròpia mà, humil i al mateix temps pode­rosa, que sovint uti­litza per ocul­tar-se a si mateix, en auto­re­trats com el que mos­tra a L'Era d'en Sau­lot de Pals (fins al 15 d'agost), tapant-li la boca, fent-lo en certa manera callar perquè es con­cen­tri només a obser­var. “M'agrada repro­duir-me davant la difi­cul­tat de mirar”, con­fessa. Aques­tes inter­ferències, ben mirat, trans­me­ten una tea­tra­lit­zació que el com­plau, fent que un mínim gest obri un enigma en el dibuix i el trans­cen­deixi. Hi va pen­sar, en aquest efecte nar­ra­tiu, fa pocs dies vora l'estany de Banyo­les, quan l'amiga que s'havia ofert a fer-li de model per a una altra de les seves talles va sus­pen­dre ines­pe­ra­da­ment la posa perquè aca­bava de veure un esplu­ga­bous. Si hagués pogut per­fi­lar-li els ulls en aquell moment precís, somi­eja, el vol de l'ocell hau­ria que­dat per sem­pre dins la seva mirada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.