cultura

L'estiu a escena

Entre Setcases i Lisboa

El Festival de Música de la Vall de Camprodon va dur diumenge a Setcases Névoa i Vicenç Solsona, protegits per sant Miquel i per Amália Rodrigues

La música, patri­moni imma­te­rial i ingràvid, viatja àgil­ment en l'espai i en el temps, i en aquesta faci­li­tat de movi­ment resi­deix bona part del seu poder per evo­car altres èpoques, altres països, altres rea­li­tats que ni tan sols hem vis­cut, però que ens sem­blen tan pro­pe­res gràcies, jus­ta­ment, a la música. Diu­menge pas­sat, a l'església de la loca­li­tat ripo­llesa de Set­ca­ses, un tem­ple gai­rebé mil·lenari refor­mat diver­ses vega­des i dedi­cat a sant Miquel Arcàngel, hi van actuar la can­tant Névoa i el gui­tar­rista Vicenç Sol­sona, en el penúltim con­cert del XII Fes­ti­val de Música de la Vall de Cam­pro­don, que ha inclòs també altres con­certs a Lla­nars, Molló i Vila­llonga de Ter, i que es clourà diu­menge vinent al Molí de Sant Pau de Segúries, amb l'actu­ació de Folkin­cats.

Un cen­te­nar de per­so­nes van omplir la petita església, pre­si­dida per un impo­nent retaule bar­roc, sota el qual van seure Névoa i Sol­sona per ofe­rir un reci­tal curt, però ben far­cit de poe­sia i música, de pas­si­ons exa­cer­ba­des –la can­tant va refle­xi­o­nar en veu alta si era apro­piat can­tar en un recinte sagrat un tema de Chico Buar­que sobre les inte­ri­o­ri­tats d'una relació de pare­lla–, d'aro­mes atlàntics, de sau­dade i rauxa, de fado, copla i rit­mes bra­si­lers. Música inter­pre­tada només –i ja és molt– amb una veu pro­di­gi­osa i una gui­tarra que no només l'acom­pa­nya, sinó que té un paper total­ment copro­ta­go­nista tant en la part melòdica com en la rítmica, ja que Sol­sona la fa ser­vir sovint com a ins­tru­ment de per­cussió.

Durant el con­cert es va invo­car sovint Amália Rodri­gues (1920-1999), gran dama de la cançó por­tu­guesa, a través de cançons com ara Pri­ma­vera i Barco negro, la trista història d'una dona que espera infruc­tu­o­sa­ment que el seu home torni del mar. Del Bra­sil van arri­bar cançons de Maria Bethânia i Elis Regina, com­bi­na­des amb un bolero (Se te olvida, de l'immens reper­tori de Los Panc­hos) i tot un clàssic de la copla, Tatu­aje (“Él vino en un barco de nom­bre extran­jero...”), com­post fa 70 anys per Rafael de León i Manuel Qui­roga. Un apro­piat tema en italià, Estate (estiu), va reforçar la sen­sació que la veu de Névoa és un pas­sa­port infal·lible per viat­jar men­tal­ment i trans­gre­dir fron­te­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.