cultura

Maresme

Canet torna al segle XIX

Milers de persones passegen per la quarta edició de la Fira Mercat Modernista, que evoca el passat gloriós del municipi

Comediants participen per primer cop de la festa

“Treballem per poder obrir el castell els caps de setmana”, diu l'alcalde Marín

Si d'alguna època de la història pot pre­su­mir Canet de Mar és, sens dubte, del Moder­nisme. En aquest muni­cipi del Maresme va pas­sar bona part de la seva vida un dels màxims expo­nents d'aquest movi­ment artístic: l'arqui­tecte Lluís Domènech i Mon­ta­ner. Fill de bar­ce­loní i cane­tenca, Domènech i Mon­ta­ner hi vivia, sobre­tot, els estius i el seu pas pel muni­cipi és visi­ble en la quan­ti­tat d'edi­fi­cis dis­se­nyats per ell, que donen al cen­tre de Canet un aire ele­gant i llu­minós.

Des de fa qua­tre anys, el con­sis­tori ha optat per apro­fi­tar aquesta poten­ci­a­li­tat i trans­for­mar-la en una acti­vi­tat turístico-cul­tu­ral, que per­met al muni­cipi tor­nar, per una estona, cent anys enrere, a finals del segle XIX. Així, un cop a l'any no és estrany veure pels car­rers dones amb ves­tits flo­rits i bal­ders i bar­rets d'ala ampla o homes amb bigoti frondós i ulle­res peti­tes i rodo­nes. Es tracta de la Fira Mer­cat Moder­nista, que aquest cap de set­mana arriba a la quarta edició. “Tenint en compte que la indústria a Canet és una acti­vi­tat en decadència, el govern ja va optar per poten­ciar un model econòmic basat en el turisme cul­tu­ral”, explica l'alcalde de Canet de Mar, Jesús Marín, que afronta per pri­mera vagada la fira des de l'alcal­dia. A banda del mer­cat, la tro­bada pro­posa acti­vi­tats com ara un seguit d'espec­ta­cles de car­rer, visi­tes guia­des a cases moder­nis­tes de la vila i també al cas­tell de Santa Flo­ren­tina, una de les joies arqui­tectòniques del muni­cipi, que habi­tu­al­ment està tan­cat al públic. Segons comenta Marín, enguany s'ha doblat la demanda per pujar al cas­tell i ara es tre­ba­lla perquè, en un futur pro­per es puguin orga­nit­zar vis­tes a aquesta edi­fi­cació diver­sos caps de set­mana a l'any. Les visi­tes guia­des pel muni­cipi i la recent­ment inau­gu­rada casa museu de Lluís Domènech i Mon­ta­ner –jun­ta­ment amb la masia Rocosa– han de con­ver­tir-se en el pal de paller d'aquesta pro­posta de turisme cul­tu­ral que pro­posa Canet per als pro­pers anys.

La marca de Come­di­ants

Una de les notes des­ta­ca­des d'aquesta edició és la par­ti­ci­pació, per pri­mer cop, del grup de tea­tre de car­rer Come­di­ants, resi­dents a Canet i que ahir es van encar­re­gar d'inau­gu­rar, al seu estil, tots els racons de la fira mer­cat. El direc­tor de la com­pa­nyia, Jaume Ber­na­det, encapçalava la cer­ca­vila que va sor­tir dels Qua­tre Can­tons i va recórrer totes les para­des de la fira, que ofe­rei­xen pro­duc­tes arte­sa­nals. Una cer­ca­vila pro­ta­go­nit­zada, però, per l'àlter ego de Domènech i Mon­ta­ner, que ahir anava acom­pa­nyat dels gegants del sol i la lluna i de la resta de la com­pa­nyia de tea­tre de car­rer. De fet, Come­di­ants ja va ser pro­ta­go­nista diven­dres al ves­pre quan Ber­na­det va pro­nun­ciar el pregó a la plaça Uni­ver­si­tat. “Fins ara no havien pogut par­ti­ci­par de la festa, però estic con­vençut que aquesta col·labo­ració que ara comença con­ti­nuarà en les pro­pe­res edi­ci­ons de la fira”, expli­quen des de l'Ajun­ta­ment. Aquesta edició també pas­sarà a la història per ser la pri­mera, després de la reforma de la casa museu de Domènech i Mon­ta­ner, que ara inclou un recor­re­gut amb gran quan­ti­tat de mate­rial audi­o­vi­sual. Ahir, cen­te­nars de per­so­nes cir­cu­la­ven per l'inte­rior de l'immo­ble amb la intenció de sen­tir-se una mica més a prop del moder­nisme català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.