cultura

Lacuesta triomfa

‘Los pasos dobles', la col·laboració entre el director català i el pintor Miquel Barceló, s'endú una polèmica Petxina d'Or en el Festival de Sant Sebastià

El cineasta anima els espectadors a ignorar les crítiques negatives

Los pasos dobles, la pel·lícula del català Isaki Lacu­esta en què col·labora Miquel Bar­celó, ha obtin­gut la Pet­xina d'Or al Fes­ti­val de Sant Sebastià. Una decisió rebuda amb polèmica, ja que el film –arris­cat i que pot­ser peca d'un excés d'idees i sug­ge­ri­ments– va ser rebut amb una forta divisió d'opi­ni­ons i fins i tot amb hos­ti­li­tat per part d'alguns crítics. De fet, en la roda de premsa que van ofe­rir cine­asta i pin­tor –que també van pre­sen­tar el docu­men­tal El cua­derno de barro–, hi va haver moments de tensió entre ells dos i algun peri­o­dista espe­ci­a­lit­zat, i en el moment de reco­llir el premi, Lacu­esta va enco­rat­jar els espec­ta­dors a no fer cas de les crítiques que qua­li­fi­quen Los pasos dobles d'inin­tel·ligi­ble.

Una altra de les sor­pre­ses de la nit va ser la doble Pet­xina de Plata a la grega Adikos kos­mos, una mena de rèplica del cinema d'Aki Kau­rismäki: al seu direc­tor Filip­pos Tsi­tos –que ha pas­sat al davant de noms com Hirokazu Kore-eda, Terence Davies o Arturo Rips­tein– i al seu pro­ta­go­nista Anto­nis Kafet­zo­pou­los, que es va impo­sar als favo­rits, dos actors que, curi­o­sa­ment, també inter­pre­ta­ven poli­cies: José Coro­nado (No habrá paz para los mal­va­dos) i Woody Har­rel­son (Ram­part). Per con­tra, un dels pre­mis que més sonava des del mateix dia de la pro­jecció era el de Millor Actriu, que va recaure en María León, que sosté la mani­quea i sen­ti­men­tal visió de la post­guerra La voz dor­mida, de Benito Zam­brano.

És just el premi a la Millor Foto­gra­fia a Ulf Bran­tas per la pro­ducció sueca Happy End, de Björn Runge; es tracta d'un dels ele­ments més bri­llants d'un drama sòrdid i depres­siu que es recrea exces­si­va­ment en la misèria moral. I es pot inter­pre­tar com un premi de con­so­lació la Pet­xina de Plata al Millor Guió, que va recaure en el japonès Hirokazu Kore-eda per Kiseki, una de les pel·lícules que més havien sonat com a favo­ri­tes per a la Pet­xina d'Or. El jurat va con­ce­dir també un Premi Espe­cial a la fran­cesa Le Sky­lab, de Julie Delpy, per la sin­to­nia que demos­tra la direc­tora i actriu amb el seu repar­ti­ment coral d'aquesta comèdia fami­liar tòpica, però espur­ne­jant.

La pri­mera edició diri­gida per José María Rebor­di­nos ha tin­gut, en con­junt, un interès bas­tant per damunt de les pre­ce­dents. Sense ser extra­or­dinària, la secció ofi­cial a com­pe­tició ha man­tin­gut un nivell de dig­ni­tat amb alguns direc­tors de sobrat pres­tigi, i en la secció paral·lela Zabal­tegi, s'han pogut veure títols esplèndids. La pel·lícula de clau­sura va ser Into­ca­ble, diri­gida per Eric Tole­dano i Oli­vier Nakache i pro­ta­go­nit­zada per François Clu­zet i Omar Sy. Es tracta d'una comèdia fran­cesa sobre la relació entre un mili­o­nari tetraplègic i l'home con­trac­tat perquè el cuidi, un immi­grant. És un film tan hàbil, astut i pre­vi­si­ble que els ger­mans Wein­stein ja han com­prat els drets per fer-ne un remake.

El palmarès del festival

Petxina d'Or: ‘Los pasos perdidos'

Millor director: Filippos Tsitos, per ‘Adikos kosmos'

Millor actriu: María León, per ‘La voz dormida'

Millor actor: Antonis Kafetzopoulos, per ‘Adikos kosmos'

Millor fotografia: Ulf Brantas, per ‘Happy End'

Millor guió: Hirokazu Kore-eda, per ‘Kiseki'

Premi Especial del Jurat: ‘Le Skylab', de Julie Delpy'

Macià i Companys es confessen

Els tres dies de vigència de la República Catalana, entre el 14 i el 17 d'abril del 1931, són el centre d'atenció de 14 d'abril. Macià contra Companys, una tv movie coproduïda per TV3 i Minoria Absoluta que s'ha presentat a Zabaltegi, i que s'emetrà el 25 d'octubre.

Dirigida per Manuel Huerga i escrita per Toni Soler, es tracta d'una ficció vestida de fals documental que supera la farragositat en què podria haver caigut gràcies a un ritme que l'acosta a un thriller polític. 14 d'abril. Macià contra Companys parteix d'un enginyós truc narratiu: com si estiguessin sent entrevistats per la televisió, personatges com Francesc Macià, Lluís Companys, Francesc Cambó, Josep Pla o Frederica Montseny recorden com van viure aquells dies, mentre els seus testimonis s'alternen amb la recreació dels fets en clau de docudrama. Actors com Fermí Reixach, Pere Ponce, Eduard Fernández, Joel Joan i Julio Manrique són alguns dels intèrprets d'aquesta producció que, per a Huerga, “demostra que després de setanta anys les relacions entre Catalunya i Espanya no s'han mogut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.