cultura

Intriga i desencís

Martin Crimp fa un retrat socioeconòmic demolidor a partir de la relació d'una parella acomodada que s'enfonsa, enmig de la crisi

La intriga es tanca amb una escena d'una angoixa vital que no decebrà els espectadors

Si la sala Beckett ja va intuir que Mar­tin Crimp era una de les veus més interes­sants de la dra­matúrgia britànica el 2004, ara es cons­tata amb l'èxit de La ciu­tat (Royal Court, 2008). Avui ja es parla d'ell com l'hereu de Harold Pin­ter, perquè és capaç de dibui­xar uns espais amb molta tensió, tot i que l'escena sigui con­ven­ci­o­nal. El mèrit de Crimp és que dis­se­nya una trama ser­vint-se d'un joc for­mal que aporta intriga, humor àcid i que obliga l'espec­ta­dor a man­te­nir una gran atenció per cada detall que es pugui con­ver­tir en metafòric del que vindrà. L'obra, diri­gida per Víctor Muñoz i amb un repar­ti­ment for­mat per Sílvia Bel, Joan Car­re­ras, Míriam Iscla i Diana Gómez, s'estrena demà (21h) a La Pla­neta i farà tem­po­rada del 17 de novem­bre al 18 de desem­bre a la sala Beckett de Bar­ce­lona.

Una pare­lla apa­rent­ment feliç amb una casa amb jardí a la ciu­tat i dos nens que crei­xen a casa es cre­uen dues notícies un ves­pre: que s'està revi­sant l'estruc­tura de per­so­nal a l'empresa de l'home i que la dona (que tre­ba­lla de tra­duc­tora) ha man­tin­gut una con­versa de dues hores amb un escrip­tor que, habi­tu­al­ment es nega a qual­se­vol tipus de relació. Aquest és l'embrió del que serà la seva sepa­ració. A més, la veïna es pre­senta a casa dema­nant que pro­cu­rin que la cana­lla no faci tant de soroll. Són els ele­ments pri­ma­ris per obrir una magrana de rela­ci­ons que, sense pon­ti­fi­car res, des­vela la com­ple­xi­tat de la soci­e­tat actual, des­tapa totes les capes de la soci­e­tat. Muñoz cele­bra que la intriga arriba a una escena final que, tot i ser des­en­ci­sa­dora, no decebrà l'espec­ta­dor.

Pel direc­tor de la Beckett, Toni Casa­res, aquest és un dels millors tex­tos actu­als per expli­car “el moment soci­o­po­li­ti­co­e­co­no­mic que viu Europa: “És un esti­let molt potent que parla de com un món se'n va en orris”. Per Casa­res, amb La ciu­tat, es demos­tra que el tea­tre reac­ci­ona davant dels fets actu­als.

Per Víctor Muñoz, el repte era acon­se­guir que fos nor­mal l'estra­nyesa per on tran­si­ten els per­so­nat­ges. I és que Crimp els dota pun­tu­al­ment d'uns monòlegs incon­ne­xos per arri­bar a for­mu­lar una demanda feri­dora. És el joc que uti­litza l'autor per cap­tar l'atenció del públic i anar des­ple­gant secrets dels per­so­nat­ges.

Mar­tin Crimp va publi­car El camp el 2000 (va ser una de les peces amb què es va pre­sen­tar a Cata­lu­nya). En aquell pas­satge ima­gi­nava una pare­lla que deci­dia sor­tir de la ciu­tat i refu­giar-se al camp per retro­bar-se amb la natura, la veri­tat. La fugida, però, seria inútil. Ara, a La ciu­tat Mar­tin Crimp s'atre­veix a posar la lupa en el cen­tre del con­flicte. Els per­so­nat­ges també tro­ben un refugi en el camp de la cre­ació, un altre miratge que resul­tarà fallit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.