cultura

Hi ha Nova ADAG

L'assemblea d'artistes gironins, que es va constituir ahir, demanarà al govern municipal concreció sobre el model cultural que aplica

“Les dificultats no vénen pel canvi de govern, són fruit d'una dinàmica que ve de lluny”

Gai­rebé una tren­tena d'artis­tes i per­so­nes vin­cu­la­des al món de l'art i la cre­ació a Girona –Marc Palau, Eudald Camps, Pep Admet­lla, Quico Esti­vill, Manel Bayo, Clara Oli­ve­ras i Mim Juncà, entre altres–, van cons­ti­tuir ahir, en una reunió cele­brada a les esca­les de la cate­dral, la Nova Assem­blea Democràtica d'Artis­tes de Girona, Nova ADAG, una pla­ta­forma “inde­pen­dent política­ment i ideològica”. Van fer la reunió a les esca­les perquè no van ser auto­rit­zats a rea­lit­zar-la on estava anun­ci­ada, a la sales muni­ci­pals d'expo­sició Fidel Agui­lar de la Ram­bla. El comitè impul­sor no va entrar la instància cor­res­po­nent al regis­tre de l'Ajun­ta­ment, men­tre que els res­pon­sa­bles con­sis­to­ri­als, sabe­dors que la con­vo­catòria exis­tia, tam­poc no van fer res per evi­tar que es produís una situ­ació absurda que era més que pre­vi­si­ble.

A la reunió de cons­ti­tució de l'assem­blea, que va durar una hora i mitja, hi va reg­nar la sen­sació de deso­ri­en­tació pel que fa a la política cul­tu­ral de l'Ajun­ta­ment de Girona. Els par­ti­ci­pants es van quei­xar en diver­ses oca­si­ons de la ambigüitat, si més no en l'esfera pública, en què estan situ­ats els res­pon­sa­bles muni­ci­pals de Cul­tura. De fet, el pri­mer deter­mini que es va pren­dre, després de cons­ti­tuir l'assem­blea, és cur­sar una petició de tro­bada de repre­sen­tants de l'assem­blea amb l'alcalde de la ciu­tat, Car­les Puig­de­mont, qui va assu­mir les com­petències de Cul­tura, per tal que els expli­qui i defi­neixi clara­ment quin és el model de gestió cul­tu­ral que pensa apli­car. Això, set mesos després d'haver acce­dit a l'alcal­dia.

El crític d'art Eudald Camps i l'artista Marc Palau van dur el pes de la reunió. Camps va remar­car la neces­si­tat de cons­ti­tuir la pla­ta­forma pels “moments d'excepció que vivim”, difi­cul­tats que “no vénen pel canvi de govern a la ciu­tat, sinó que és una dinàmica que ve de lluny”, una opinió a la qual Pep Admet­lla hi va afe­gir que els artis­tes giro­nins han pas­sat “de ser mani­pu­lats a ser obvi­ats”. Els pro­mo­tors de l'assem­blea van expli­car que no els agrada cap a on van les coses: “Un exem­ple clar el tenim a les sales muni­ci­pals.” Con­si­de­ren que les sales Fidel Agui­lar ja van rebre al seu moment una “ocu­pació”, en incor­po­rar-les al Cen­tre d'Art Con­tem­po­rani Bòlit –“una entelèquia”, segons van dir–, i ara n'han vist una segona ocu­pació; “ara que tot­hom vol matar el Bòlit, que tot­hom entén que no té futur i es vol supri­mir, s'ha pre­vist un sub­til canvi d'usos, men­tre els pro­mo­tors del Bòlit han estat incapaços de defen­sar el seu pro­jecte”, van dir Palau i Camps.

Palau es va mos­trar molt insis­tent en el fet que cal­dria evi­tar la intro­missió d'interes­sos pri­vats en allò públic, cen­trant el seu dis­curs, amb molta vehemència, en l'expo­sició que el mar­xant Joa­quim Riera ha orga­nit­zat de l'obra de Joan Mateu que il·lus­tra un lli­bre de Vicenç Pagès, per aquest Nadal, a les sales Fidel Agui­lar. La major part dels assem­ble­a­ris van estar d'acord en què aquell pot­ser no havia de ser el model a seguir, però que calia trans­cen­dir l'anècdota d'aquesta expo­sició per poder anar al moll de l'os de la qüestió.

El futur de les sales muni­ci­pals, que han de sot­me­tre's a obres de reforma; el Dades­pai; els equi­pa­ments cul­tu­rals muni­ci­pals; l'Escola Muni­ci­pal d'Art; les incògni­tes sobre equi­pa­ments com ara la Marfà –3.500 m² en què no s'ha pen­sat cap espai expo­si­tiu–, obli­guen el col·lec­tiu, tal com es quei­xava ahir,“a espe­cu­lar”, i d'això se'n deriva una gran sen­sació de deso­ri­en­tació.

D'autocrítica, en un col·lec­tiu fins ara des­ar­ti­cu­lat com pocs ho estan, no n'hi va fal­tar. Van ser diver­ses les vega­des que es va sen­tir que eren cores­pon­sa­bles de la situ­ació, per un excés d'indi­vi­du­a­lisme, de vet­llar cadascú exces­si­va­ment pels seus interes­sos. Els pro­mo­tors de la tro­bada, però, es van mos­trar satis­fets amb el nom­bre d'assis­tents a la reunió i l'espe­rit cons­truc­tiu reg­nant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.