cultura

Palera s'equipa per al segle XXI

La rehabilitació del Sant Sepulcre de Beuda com a gran espai polivalent arriba a la fase final

Acabada la transformació arquitectònica, ara caldrà buscar qui es farà càrrec de la gestió del recinte

Després d'un any d'obres i d'una inversió supe­rior al milió d'euros, l'antic pri­o­rat del Sant Sepul­cre de Palera, a Beuda, ha pas­sat de mos­trar un aspecte ruïnós a esde­ve­nir un edi­fici ele­gant i fun­ci­o­nal, des­ti­nat a actes cul­tu­rals i al turisme. Aquesta pri­ma­vera ja s'haurà com­ple­tat la recu­pe­ració arqui­tectònica del recinte, així com el seu equi­pa­ment, i tan sols que­darà pen­dent l'arran­ja­ment de la zona del claus­tre, on està pre­vist fer-hi també una cam­pa­nya arqueològica. Una altra cosa serà la posada en ser­vei del com­plex, ja que caldrà bus­car –pro­ba­ble­ment, amb un con­curs– qui es fa càrrec de la con­cessió. La idea de l'Ajun­ta­ment –va afir­mar ahir l'alcalde, Josep Serra– és vin­cu­lar Palera amb la potent oferta turística de Besalú, vila situ­ada a pocs quilòmetres.

A par­tir d'un pro­jecte de l'arqui­tecte Lluís Bayona, la reforma ha con­sis­tit a con­di­ci­o­nar les anti­gues estan­ces com a sales poli­va­lents, un men­ja­dor, una cuina, una botiga de records i, a la part supe­rior, un habi­tatge per als maso­vers. El pres­su­post l'han cobert l'Ajun­ta­ment, la Gene­ra­li­tat i la Dipu­tació. La res­pon­sa­ble del recinte ara és una fun­dació, inte­grada pel con­sis­tori, el bis­bat i l'ordre dels Cava­llers del Sant Sepul­cre.

Els pri­mers docu­ments sobre el Sant Sepul­cre de Palera es remun­ten al segle X. Al segle XII s'hi va fun­dar un pri­o­rat bene­dictí de peti­tes dimen­si­ons (hi havia dotze mon­jos) però de gran influència a la comarca, que a par­tir del segle XVI va ser regit per reli­gi­o­sos pro­vi­nents de diver­sos mones­tirs. La desa­mor­tit­zació del 1835 va supo­sar la fi de la vida al Sant Sepul­cre. Tot i con­ser­var ele­ments medi­e­vals, l'estruc­tura actual és una bar­reja de les nom­bro­ses refor­mes que s'hi han fet al llarg de la història. El tem­ple es va poder con­ser­var en força bones con­di­ci­ons fins a l'actu­a­li­tat, però la resta es va anar dete­ri­o­rant pro­gres­si­va­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.