cultura

Jocs d'acrobàcies

El Museu del Joguet s'adhereix al Festival Internacional de Circ Castell de Figueres amb una exposició de les primeres peces inspirades en el món circense

La mostra, oberta dins al 22 d'abril, permet veure peces de principis del segle XX

La cele­bració, a par­tir de dijous vinent, del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Circ Cas­tell de Figue­res, ha ani­mat el Museu del Joguet de Cata­lu­nya a Figue­res a res­ca­tar dels fons de reserva les peces que tenen relació amb aquest món, i com sem­pre que el museu remena a la seva capsa de joguets, hi ha tro­bat una abundància ines­pe­rada de tre­sors: acròbates de cartró, pallas­sos de llauna, feres domes­ti­ca­des, aguer­rits doma­dors, enve­lats reta­lla­bles, mags, tra­pe­zis­tes, funam­bu­lis­tes, homes forçuts, equi­li­bris­tes amb xan­ques, micos amb bar­ret de grum mun­tats àgil­ment en bici­cle­tes, ama­zo­nes i cap­gros­sos.

Som­nis de circ, l'expo­sició tem­po­ral que pre­senta fins al 22 d'abril, per­met fer un viatge als orígens d'aquest espec­ta­cle de cre­ació total que, nas­cut a l'Angla­terra de prin­ci­pis del segle XVIII, va con­ver­tir-se en el tom­bant del XIX al XX en un fructífer camp de pro­ves per a la cre­ació artística i la feli­ci­tat de l'espe­rit. És també en aquest moment, con­si­de­rat l'edat d'or del circ, que sor­gei­xen les pri­me­res grans trou­pes als Estats Units, com les dels Rin­gling Bros, els Bar­num & Bai­ley i la més mítica de totes, la de Buf­falo Bill, però també quan els fabri­cants de joguets comen­cen a ado­nar-se del poten­cial plàstic d'aquells números insòlits, dels ves­tits de llu­en­tons i de la pro­li­xi­tat colo­rista dels maqui­llat­ges per llançar al mer­cat les seves pri­me­res inven­ci­ons.

Algu­nes d'aque­lles peces són ja tan lle­gendàries com el mera­vellós circ Médrano que va ins­pi­rar Picasso: els acròbates de Cran­dall i el Humpty Dumpty Cir­cus, el Cir­que Athlètique, els pallas­sos Ram­per, el circ Kro­nos o els més recents i tot, d'Air­gam o de Famo­bil. La majo­ria de joguets eren fets amb llauna lito­gra­fi­ada, cartró o fusta, abans que s'estengués l'ús del plàstic, i algu­nes poden con­si­de­rar-se peti­tes mera­ve­lles, com una cinta de zoòtrop d'Enric Rais de 1900 que mos­tra dos acròbates en ple exer­cici, un inqui­e­tant pallasso de drap fabri­cat per F. More­neo a Cata­lu­nya el 1920, uns altres de fusta per­ta­nyents a un dels Cir­que Athlètique que comer­ci­a­lit­zava Aga­pit Borràs a Mataró l'any 1915, els deli­ci­o­sos per­so­nat­ges del Cir­cus K cre­ats per Lluís Mar­sans el 1950, un mala­ba­rista de llauna també dels cin­quanta pro­ce­dent del Japó, o un reta­lla­ble de l'Estam­pe­ria Palu­zie de Bar­ce­lona de 1920 que repre­senta diver­sos artis­tes del circ eqüestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.