cultura

Novel·la

Òscar Montferrer

Estudis sobre la violència

Thilliez ofereix un assaig narratiu sobre la violència

L'autor del díptic La síndrome E i Gataca va començar a fer camí en el món de la novel·la negra fran­cesa amb Train d'enfer pour ange rouge, bate­jada com a El ángel rojo en la tra­ducció al cas­tellà. Aque­lla novel·la, publi­cada per pri­mer cop el 2003, tenia força vir­tuts, entre les quals hi havia una nar­ra­tiva tensa, uns con­tin­guts i unes expli­ca­ci­ons creïbles, una temàtica vol­gu­da­ment dura i un per­so­natge pro­ta­go­nista amb pos­si­bi­li­tats, Franck Sharko.

Vuit anys i algu­nes altres novel·les publi­ca­des després, Thi­lliez pre­senta al món lec­tor un díptic amb què, segons con­fessa, pro­posa una mena d'assaig sobre la violència estric­ta­ment nar­ra­tiu i sense una volun­tat mora­lit­zant apa­rent. Aquesta doble invi­tació té noms pro­pis: La síndrome E, la pri­mera, i Gataca, la segona. Tot i que fun­ci­o­nen al marge l'una de l'altra, totes dues man­te­nen fils de con­tinuïtat: obe­ei­xen a la volun­tat amb què Thi­lliez du enda­vant el seu pro­jecte lite­rari, els pro­ta­go­nis­tes prin­ci­pals són els matei­xos –Sharko i Lucie Hene­be­lle– i els esque­mes gene­rals en què s'emmot­llen els fets des­crits man­te­nen força paral·lelis­mes.

L'autor tre­ba­lla amb dos eixos, en les novel·les. En la pri­mera, l'anàlisi de la violència té en compte el fac­tor de la con­tem­po­raneïtat. A l'hora de par­lar-ne, du a les seves pàgines rea­li­tats quo­ti­di­a­nes com ara el poder de les imat­ges –cinema, tele­visió...–, el dels vide­o­jocs, el de la per­versió dels Estats. Amb Bèlgica, França, el Canadà i Egipte com a esce­na­ris prin­ci­pals, Thi­lliez du els per­so­nat­ges a la recerca d'unes res­pos­tes que els afec­ten, a la vegada, com a per­so­nes i com a pro­fes­si­o­nals.

Gataca es mate­ri­a­litza amb un altre plan­te­ja­ment: la violència ara s'ava­lua com a fet here­di­tari, com a part con­subs­tan­cial de l'espècie humana, com a com­po­nent físic de l'ADN. Així, Thi­lliez mes­cla les inves­ti­ga­ci­ons judi­ci­als amb les científiques i atorga importància a la pos­si­ble des­a­pa­rició del fet de ser esquerrà, als motius que van per­me­tre la pre­va­lença de l'Homo sapi­ens en detri­ment de la dels nean­der­tals i a les impli­ca­ci­ons inex­plo­ra­des que hi ha en les rela­ci­ons entre els bes­sons.

Tant l'una com l'altra, d'altra banda, fan pro­gres­sar la pot­ser un pèl exa­ge­ra­da­ment tor­tu­rada relació entre Hene­be­lle i Sharko, que es defi­neix com un “poli­cia esqui­zofrènic amb tendències para­noi­des”.

Des del punt de vista dels con­tin­guts, la feina de Thi­lliez és valu­osa –qual­se­vol reflexió honesta sobre la violència ho és, avui en dia– i els resul­tats per­me­ten com­pro­var que són el fruit d'una reflexió seri­osa que té tra­ducció en la manera en què orga­nitza les idees.

Pel que fa al con­ti­nent, però, La síndrome E i Gataca són desi­guals. Ni l'una ni l'altra han man­tin­gut viu el to aspre amb què va debu­tar Thi­lliez. L'evo­lució de l'autor –la per­so­nal i la literària– han com­por­tat un cert assu­au­ja­ment del seu estil, que ha esde­vin­gut un pèl con­ven­ci­o­nal, menys vital i més retòric.

En aquest con­text, la pri­mera de les dues novel·les és la que trans­met –com­pa­ra­ti­va­ment– més cre­di­bi­li­tat. Tot i que es puguin empren­dre com a obres sepa­ra­des, fa tota la sen­sació que van ser con­ce­bu­des com una uni­tat. Les matemàtiques, en aquest cas, aju­den a enten­dre que es fa difícil man­te­nir el nivell en prop de mil cent pàgines. Gataca se'n res­sent, de l'esforç, i és la que pot assu­mir amb més como­di­tat la con­vicció que li hau­ria estat bene­fi­ci­osa una poda acu­rada que hagués fet caure pas­sat­ges inne­ces­sa­ris i d'altres de direc­ta­ment repe­ti­tius.

La síndrome E i Gataca Autor: Franck Thilliez Traducció: Jordi Boixadós i Ona Rius Editorial: Columna, Barcelona, 2012 Pàgines: 511 i 565 Preu: 21 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.