cultura

No-ficció

Xavier Serrahima

Fagocitant ‘Fago'

En ana­lit­zar un lli­bre cal, abans de res, mal­dar per defi­nir a quin gènere o cate­go­ria per­tany. Una tasca ben àrdua, que s'acreix –fins a esde­ve­nir impos­si­ble– en pro­porció geomètrica amb el nivell qua­li­ta­tiu de l'obra: com més grans són, més defu­gen les clas­si­fi­ca­ci­ons. Entre d'altres raons, per una de pri­mor­dial: clas­si­fi­car és limi­tar.

Segu­ra­ment per això la con­tra­por­tada de Fago afirma que “el gran peri­o­dista d'inves­ti­gació Car­les Porta torna a engan­xar-nos a una història real com si fos una novel·la”. Peri­o­disme d'inves­ti­gació? Novel·la? Malau­ra­da­ment, no és ni una cosa ni l'altra; ni carn ni peix. O, més exac­ta­ment, és carn de peix... pas­sada per aigua!

No ens pot saber més greu decla­rar-ho –tant per l'encert que acos­tuma a ser marca de fàbrica de La Cam­pana com pel suport que va rebre dels pres­ti­gi­o­sos mem­bres del jurat del premi Huer­tas Cla­ve­ria–, però el nou lli­bre de l'autor de Tor, tretze cases i tres morts satis­farà més els amants del peri­o­disme tra­di­ci­o­nal de suc­ces­sos, ama­rat de sen­sa­ci­o­na­lisme, que no pas aquells que valo­rin que s'arribi al final de la inves­ti­gació, siguin qui­nes en siguin les con­seqüències.

Per més que el mate­rial de par­tida –l'assas­si­nat de l'alcalde d'un poble poc esti­mat pels seus 30 habi­tants, la manca de pro­ves, l'autoin­cul­pació d'un dels habi­tants, la presència d'irre­gu­la­ri­tats judi­ci­als...– és magnífic i podia haver donat molt de si, el resul­tat és ben dece­be­dor: no tan sols no és el que podria haver estat, sinó que, en el millor dels casos, es queda a un quart del camí.

I ho fa, sobre­tot, perquè, afec­tat en excés pels seus llaços afec­tius amb els pro­ta­go­nis­tes de la història, viu el “drama al cos­tat de la família”. I no sols al cos­tat –la qual cosa, si més no, es podria enten­dre des del punt de vista humà, tot i que no lite­rari i, encara menys, periodístic–, sinó des del punt de vista de la família. En excés impli­cat en la situ­ació, comet l'error imper­do­na­ble d'obli­dar que el peri­o­dista o inves­ti­ga­dor mai no pot ésser part, sinó única­ment tes­ti­moni dels fets.

Des d'un bon inici, negli­geix la neces­si­tat ine­lu­di­ble d'objec­ti­var, d'ana­lit­zar-ho tot des de fora, no pas des de dins, d'eli­mi­nar, tant com sigui pos­si­ble, els pre­ju­di­cis –en el sen­tit més neta­ment eti­mològic de l'expressió: de jut­jar amb caràcter previ i sense base de conei­xe­ment sufi­ci­ent–. Per desgràcia, Porta es deixa arros­se­gar per la seva opinió (“Tot era massa fàcil. [...]. Tenia la sen­sació que els inves­ti­ga­dors, els peri­o­dis­tes i la soci­e­tat neces­si­ta­ven un cul­pa­ble i l'havien tro­bat en Mai­nar”) i es con­ta­mina irre­mis­si­ble­ment amb alguns dels defec­tes del poc rigor –ten­denciós, en la majo­ria dels casos– d'allò que pretén com­ba­tre. Més que inves­ti­gar, par­teix d'una con­clusió pre­es­ta­blerta i la jus­ti­fica.

De la mateixa manera que és injust i abo­mi­na­ble con­dem­nar públi­ca­ment sense pro­ves, con­ver­tint el (teòric) peri­o­disme tele­vi­siu en una mena de judici paral·lel, que té més de circ que no pas de tri­bu­nal judi­cial, també ho és ofe­rir, única­ment i exclu­siva, la visió d'una sola de les parts.

A banda d'haver par­lat, pro­fu­sa­ment, amb la família, no hau­ria estat pre­fe­ri­ble –i infi­ni­ta­ment més interes­sant– fer-ho també amb l'altra part, amb el cos de la Guàrdia Civil, amb la fis­ca­lia i l'acu­sació que s'encar­re­ga­ren del cas? No hau­ria aug­men­tat l'angle de visió, la pos­si­bi­li­tat de poder opi­nar amb més conei­xe­ment de causa? No és aquesta no tan sols la base sinó també, i sobre­tot, l'obli­gació del peri­o­disme d'inves­ti­gació?

Però, és clar, el nos­tre no és més que el modest parer d'ana­lis­tes lite­ra­ris. Parer que, no en dub­tem gens, com la barca de l'amor maiakovski­ana, aviat s'esta­ve­llarà con­tra la vida quo­ti­di­ana: la pre­cisa recepta literària que ens ha ser­vit conté, en la seva exacta mesura, tots els ingre­di­ents impres­cin­di­bles per man­te­nir-se, durant llarg temps, en alguna de les posi­ci­ons de pri­vi­legi del lla­mi­ner pastís lite­rari de les llis­tes de ven­des de lli­bres.

Fago Autor: Carles Porta Premi Huertas Claveria Editorial: La Campana Barcelona, 2012 Pàgines: 312 Preu: 18,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.