cultura

De gran vull ser petit

L'escriptor Carles Sala presenta avui a Anglès tres nous llibres infantils

L'autor gironí ha estat seleccionat entre els millors autors del món en el gènere pel White Ravens

Ha aca­bat obrint pàgina a inter­net i con­trac­tant una agent literària perquè, amb quasi una vin­tena de lli­bres publi­cats i el pres­tigi d'haver gua­nyat tots els grans pre­mis de lite­ra­tura infan­til i juve­nil del país, ja no donava l'abast a ges­ti­o­nar els drets d'autor, les tra­duc­ci­ons i les freqüents invi­ta­ci­ons a par­lar dels seus con­tes a les esco­les de tot Cata­lu­nya. Però a Car­les Sala (Girona, 1974) no hi ha qui li esborri el riure de la cara, per més atra­fe­gat que vagi escri­vint, jugant amb el seu fill o fent pen­jolls i cla­uers amb pinyols d'alvo­cat, o per més que el fotògraf li insis­teixi que almenys en alguna imatge es deixi retra­tar “amb un posat seriós”. De fet, només deixa de som­riure men­tre explica l'argu­ment d'un dels seus últims lli­bres, La tor­tuga poruga i la seva amiga eruga (Bar­ca­nova), il·lus­trat per la dibui­xant esta­blerta a Tor­ro­e­lla Marta Montañà, que pre­senta avui a la fonda Can Mas­sot d'Anglès (11 h), una història sobre la por, i com vèncer-la per la irre­sis­ti­ble atracció amb què la con­tra­resta la força i la bellesa de la vida, que acaba emo­ci­o­nant per la seva des­ar­mant sen­zi­llesa tots els qui l'escol­ten, fins i tot el seu mateix autor, que se'n dis­culpa: “Em passa sovint, que em torno fleuma quan parlo dels meus pro­pis con­tes”.

No és l'únic que pre­sen­tarà avui a Anglès, acom­pa­nyat de l'escrip­tora Maria Mercè Roca; prolífic com és, par­larà de dos lli­bres més de publi­cació recent. Un d'ells és La lle­genda de Sant Jordi... expli­cada pel Senyor Drac (Cruïlla), il·lus­trat per Carole Hénaff, en què con­ver­teix el drac en un ani­mal vege­tarià sobre el qual cir­cu­len fal­sos rumors de vícti­mes devo­ra­des. L'altre és Tomàs Molina. De gran vull ser... home del temps (Efadós), una bio­gra­fia del popu­lar meteoròleg de TV3, il·lus­trada per Subi, que per­met saber, per exem­ple, que Molina havia fet d'ani­ma­dor infan­til, i que forma part d'una col·lecció de bio­gra­fies per a petits lec­tors.

Des que va publi­car el seu pri­mer lli­bre, Sóc com sóc, el 2007, Car­les Sala no ha dei­xat d'acu­mu­lar pre­mis: el Bar­ca­nova per Flai­rosa, la bruixa dels sabons; el Gui­llem Cifre de Colo­nya per Bona nit, Júlia (ara traduït al turc); El Vai­xell de Vapor per El tri­omf d'en Polit Bona­veu, o el Folch i Tor­res per Cor­ne­lius i el rebost dels impos­si­bles (traduït al turc i el por­tuguès). Però un dels que li ha fet més il·lusió ha estat el White Ravens, un reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal als millors lli­bres de lite­ra­tura infan­til i juve­nil publi­cats a tot el món, que li aca­ben de con­ce­dir per Cor­ne­lius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.