cultura

De l'Empordà al món

Llibres del Segle obre nova etapa amb l'edició de l'‘Antologia de Spoon River'

A prin­ci­pis dels anys noranta, l'escrip­tor i edi­tor Manuel Costa-Pau (Gar­ri­gue­lla, 1936) va fun­dar a Gaüses, a l'Empordà, Lli­bres del Segle, una edi­to­rial hete­ro­doxa, paci­ent, dedi­cada a la poe­sia, l'assaig i la nar­ra­tiva que, dis­cre­ta­ment, en el últims vint anys ha anat publi­cant títols impor­tants d'Enric Casas­sas, Víctor Mira, Fer­ran Sol­de­vila, Fran­cesc Can­del o Ignasi Riera. Ara Manuel Costa-Pau s'ha jubi­lat i, con­sa­grat a l'escrip­tura, ha tras­pas­sat l'empresa edi­to­rial a dos dels seus fills, el poeta i crític lite­rari Roger Costa-Pau i la peri­o­dista de llarg recor­re­gut Marta Costa-Pau.

La nova etapa de Lli­bres del Segle, que renova direcció, dis­seny i seu social, ara més a prop de Girona que de Gaüses, encara que els nous res­pon­sa­bles pre­fe­rei­xen defi­nir-se d'“edi­to­rial empor­da­nesa oberta al món”, s'estre­narà la pri­mera quin­zena de maig amb un reclam extra­or­di­nari: la pri­mera edició ínte­gra en català de l'Anto­lo­gia de Spoon River, aquells monòlegs de difunts tan arre­lats encara a la vida del gran clàssic nord-ame­ricà Edgar Lee Mas­ters, fins ara cone­guts només a glops, en alguna versió d'Agustí Bar­tra o a través de pro­duc­ci­ons tea­trals. La tra­ducció és dels poe­tes Jaume Bos­quet i Miquel Àngel Llau­ger. La poe­sia tindrà un espai pre­e­mi­nent en la nova etapa del segell, que manté la col·lecció Culip, fent honor a la cala magnètica del cap de Creus, i la reprèn allà on la va dei­xar Manuel Costa-Pau. El nou lli­bre d'Antoni Clapés, L'arqui­tec­tura de la llum, la tra­ducció de De pas­sada, del bra­si­ler Ronald Polito, per Josep Domènech i Pon­satí, o el nou poe­mari del mateix Roger Costa-Pau, Cavada pell, són algu­nes de les nove­tats de la col·lecció, dins la qual apa­rei­xe­ran uns cinc títols l'any, amb pre­ferència pels autors cata­lans però atents a les bones tra­duc­ci­ons. “Aquest és un moment en què no es pot dei­xar de publi­car poe­sia”, llança des­a­fi­ant Roger Costa-Pau, que opina que ja quasi només es publi­quen els lli­bres que vénen ava­lats per algun premi i es desa­te­nen autors molt interes­sants que fa temps que no publi­quen o que ho han fet poc. Ara mateix, cons­tata, “hi ha coses boníssi­mes tan­ca­des als calai­xos”. Per aju­dar-lo a moure's entre aquests papers secrets, s'ha envol­tat d'un equip asses­sor for­mat per Rosa Font, Mont­ser­rat Gar­cia Ribas i Lluís Lucero.

De prosa i assaig

De la col·lecció de prosa, tant de no-ficció com de ficció, en tindrà cura Marta Costa-Pau, que anun­cia per a la tar­dor la publi­cació de l'assaig de Gerard Bagué Memòries del Barri Xino de Girona, un tre­ball ago­sa­rat, pio­ner, que va rebre la Beca 8 de Març de l'Ajun­ta­ment de Girona el 2007; una crònica-recep­tari sobre la història de la patata en l'estil antro­pològic del gastrònom Jaume Fàbre­gas, i l'edició dels 365 retrats que el fotògraf Martí Arta­lejo està rea­lit­zant, dia per dia al llarg de tot un any, dels ciu­ta­dans anònims d'un poble a Salt pas a pas. Hi haurà, a més, la col·lecció Mot d'Obra, que reprèn el títol d'una revista de pen­sa­ment que havia diri­git també el pare a prin­ci­pis del noranta, con­ce­buda per a assa­jos sobre arts visu­als i lite­ra­tura i que s'estre­narà, l'any que ve, amb el volum Escriure avui sobre l'art d'avui, coor­di­nat per Mag­dala Per­pinyà, Jordi Font i Narcís Selles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.