cultura

El Fitag fa arrels

El Festival de Teatre Amateur estrena un himne i un ‘lipdub' per estrènyer els seus vincles amb Girona en una edició que torna a aprimar el pressupost

Vint-i-una com­pa­nyies no pro­fes­si­o­nals par­ti­ci­pa­ran, del 28 d'agost a l'1 de setem­bre, en la dot­zena edició del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Tea­tre Ama­teur de Girona (Fitag), impul­sat per la Dipu­tació i la Casa de Cul­tura i que, tot i la reducció pres­su­postària (passa de 100.000 a 80.000 euros i, per tant, en perd 20.000 res­pecte de l'any pas­sat), con­fia a man­te­nir “l'espe­rit de cohesió del tei­xit asso­ci­a­tiu del tea­tre ama­teur de la ciu­tat”, va dir ahir en la pre­sen­tació el seu direc­tor, Martí Pera­fer­rer. Ha cal­gut posar-hi més ima­gi­nació, més tre­ball i menys per­so­nal per tal que “s'aprimés l'orga­nit­zació però no el fes­ti­val”, va adme­tre Pera­fer­rer, que es va mos­trar satis­fet d'un pro­grama que aspira a l'opti­misme, com pro­clama el som­riure llu­minós del car­tell d'aquesta edició, i que de nou equi­li­bra la presència de grups inter­na­ci­o­nals amb “el suport incon­di­ci­o­nal” al tea­tre gironí. Així, de les 110 peti­ci­ons de par­ti­ci­pació rebu­des, s'han selec­ci­o­nat les de 21 com­pa­nyies, set de les quals són giro­ni­nes, inclo­ent-hi La Gespa de Palamós, que inau­gu­rarà el fes­ti­val, i Quan­tum de Llo­ret, que el tan­carà; dues són d'altres loca­li­tats cata­la­nes, qua­tre pro­ve­nen de la resta de l'Estat i vuit més viat­gen des d'Egipte, Líbia, Roma­nia, Itàlia, Sèrbia, França i Bulgària. N'hi ha també una de l'Amèrica Lla­tina però amb residència a Madrid. En total, s'han pro­gra­mat 22 espec­ta­cles (una com­pa­nyia repe­teix, l'anda­lusa Cer­rado por Obra, l'única que porta al Fitag dues peces), que es veu­ran a diver­sos esce­na­ris de la ciu­tat i a cinc muni­ci­pis del seu entorn amb la intenció d'esten­dre la xarxa. Aquest any, però, les adhe­si­ons han dis­minuït, i dels nou pobles de l'edició pas­sada, n'han que­dat cinc: Roses, Palamós, Maçanet de la Selva, Lla­gos­tera i Llo­ret.

Ses­si­ons mati­nals

Entre les nove­tats, des­taca l'estrena d'una franja mati­nal diària, per tal d'afa­vo­rir l'arre­la­ment del fes­ti­val a la ciu­tat, que per­metrà veure cada dia, de les 11 del matí a les 2 del mig­dia, breus pro­pos­tes escèniques de més de 25 intèrprets giro­nins, coor­di­nats pel direc­tor pro­fes­si­o­nal andalús Ramón Perera, al Museu d'Història de la Ciu­tat, l'espai esco­llit en aquesta ocasió. La volun­tat d'estrènyer els vin­cles amb Girona, que ha tin­gut res­posta en el reforçament de la impli­cació de l'Ajun­ta­ment (adqui­rirà paquets d'entra­des per als comerços perquè en rega­lin als seus cli­ents, va expli­car la regi­dora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat), es posarà de mani­fest en l'altra gran aposta d'aquesta dot­zena edició: el llançament d'una cançó com­posta per encàrrec pel can­tant de Santa Coloma de Far­ners Uat Boada que els orga­nit­za­dors volen “con­ver­tir a par­tir d'ara en l'himne del fes­ti­val i també de la ciu­tat”, va dir Pera­fer­rer. El tema, titu­lat Així veus Girona, i que el jove músic va inter­pre­tar ahir en primícia al pati de la Casa de Cul­tura en versió acústica, té un ritme enco­ma­nadís i una tonada entu­si­asta (“Que ningú et va ense­nyar a esti­mar-la / però ara saps / que no podries viure lluny del seu cos­tat / i si a vega­des te n'allu­nyes / saps prou bé que hi tor­naràs / ja ho deia un savi boig / Girona és immor­tal”), a propòsit perquè el 27 d'agost les com­pa­nyies de tea­tre ama­teur locals que ho desit­gin la inter­pre­tin durant la gra­vació d'un lip­dub amb el lema Fitag canta a Girona!

A més, durant qua­tre tar­des es mos­tra­ran els tallers dels alum­nes de l'escola El Galli­ner al mateix esce­nari, l'Audi­tori Via­der, on al ves­pre es pro­gra­marà el Fitag de Nits, el caba­ret noc­turn que s'ha con­ver­tit en el punt de tro­bada fes­tiva de la mos­tra. Pera­fer­rer cal­cula que el Fitag reu­nirà uns 320 par­ti­ci­pants i que es posa­ran a la venda 6.450 entra­des “a preus popu­lars”. El ponent de Cul­tura de la Dipu­tació, Xavier Soy, va defi­nir el Fitag com “una gran mani­fes­tació popu­lar de cul­tura”, i la direc­tora de la Casa de Cul­tura, Natàlia Molero, va subrat­llar que, encara que aquest any s'hi des­tina el 8% del pres­su­post del cen­tre, enfront del 10% del 2011, “el Fitag con­ti­nua sent la nos­tra festa major”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.