Camposines tanca la ferida de ferralla

El consorci del polígon industrial neteja els terrenys de l'artilleria i explosius de la batalla de l'Ebre

Durant els qua­tre mesos de la bata­lla de l'Ebre, la més llarga i sag­nant de la Guerra Civil, la cruïlla de les Cam­po­si­nes va tenir un alt valor estratègic com a nus cen­tral de comu­ni­ca­ci­ons. Des d'un pri­mer moment va ser l'objec­tiu de les ofen­si­ves fran­quis­tes, que volien fer recu­lar les for­ces repu­bli­ca­nes a l'altra banda del riu. La Venta de les Cam­po­si­nes havia cai­gut sota con­trol repu­blicà cap a les set de la mati­nada del 25 de juliol de 1938, el dia en què va començar la bata­lla. El seu con­trol era vital per a l'ofen­siva des­es­pe­rada de la República, ja que per­me­tia la comu­ni­cació entre les vores de l'Ebre i la pri­mera línia del front, tot fent pos­si­ble l'arri­bada de l'avi­tu­a­lla­ment per als com­bats i garan­tint l'eva­cu­ació dels ferits. Per això, l'encla­va­ment va rebre fins a tres ofen­si­ves de les tro­pes de Franco: el 3 de setem­bre, el 18 de setem­bre i l'1 d'octu­bre. Però la posició repu­bli­cana va resis­tir fins a dar­rera hora, l'11 de novem­bre, ja que el front no va cedir fins que va pro­duir-se l'atac final sobre la serra de Cavalls (30 d'octu­bre). Quan van caure les Cam­po­si­nes, només que­da­ven cinc dies perquè s'acabés, també, la bata­lla de l'Ebre.

Més de 70 anys després, el con­sorci urbanístic de les Cam­po­si­nes, que inte­gren l'Ins­ti­tut Català del Sòl (Inca­sol) i els ajun­ta­ments de la Fata­re­lla, Cor­bera d'Ebre, Gan­desa, Batea, Bot, Case­res, Móra d'Ebre i Vilalba dels Arcs, ha ini­ciat el des­mi­natge dels ter­renys. La neteja té un cost de gai­rebé 300.000 euros per des­mi­nar unes 50 hectàrees, i és el pas previ per desen­vo­lu­par-hi el nou Sec­tor d'Acti­vi­tats Econòmiques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. De fet, en els tre­balls pre­li­mi­nars, rea­lit­zats fa dos anys, ja es van loca­lit­zar més de 600 res­tes d'armes i explo­sius, com ara un obús actiu de 150 mil·límetres, un tros d'una bomba de 250 qui­los i set qui­los de metra­lla.

Les restes humanes, al Memorial

GUSTAU MORENO

Les forces de Franco van passar prop de 90 dies de durs combats per recórrer els escassos 10 quilòmetres que separen Gandesa i la Venta de Camposines. En cada serra i cada barranc, les forces republicanes resistien sense recular. Però després de la caiguda en mans franquistes de Miravet, Benissanet i Móra d'Ebre, entre els dies 4 i 7 de novembre, una acció coordinada de les divisions 82, 53 i 84 va aconseguir ultrapassar les Camposines. Mentre la 84 pujava per la carretera d'Ascó, la 82 va apoderar-se de la important cruïlla de carreteres, i la 53, de l'ermita de Sant Bertomeu. De fet, aquesta ermita templera és el lloc en què el Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (Comebe) va instal·lar-hi el Memorial de les Camposines, un espai en què descansen les restes òssies d'almenys 35 morts de la batalla de l'Ebre, dels dos bàndols. En aquests sentit, si durant la neteja dels terrenys apareixen noves restes de soldats, s'aplicarà la llei sobre la localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i la dignificació de les fosses comunes. Així, el Comebe documentarà la troballa i les restes humanes seran diposites al Memorial de les Camposines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.