cultura

Els germans neandertals

Els tre­balls d'exca­vació arqueològica que s'estan duent a terme a l'abric Romaní de Cape­lla­des han posat al des­co­bert fogars dor­mi­tori d'uns 60.000 anys d'anti­gui­tat. Segons ha expli­cat el direc­tor de l'exca­vació, Eudald Car­bo­nell, aquests fogars ava­len “la com­ple­xi­tat orga­nit­za­tiva de les soci­e­tats nean­der­tals”. A més, Car­bo­nell hi ha afe­git que també es posa de relleu “la sem­blança entre el com­por­ta­ment dels nean­der­tals i dels Homo sapi­ens” i es demos­tra que “totes dues espècies havien tin­gut con­tac­tes esporàdics”. L'Ins­ti­tut Català de Pale­o­e­co­lo­gia Humana i Evo­lució Social i l'Ins­ti­tut Català d'Inves­ti­gació Química han sig­nat un con­veni per conèixer la tec­no­lo­gia i la com­po­sició orgànica dels fogars.

Orga­nit­zació com­plexa

“La cam­pa­nya d'exca­vació ens ha permès expli­car la con­ducta i la capa­ci­tat d'orga­nit­zació social d'aquests grups d'homínids que es van extin­gir fa uns 25.000 anys”, va res­sal­tar Car­bo­nell.

Aques­tes pro­ves de la com­ple­xi­tat orga­nit­za­tiva dels nean­der­tals i de les seves sem­blan­ces amb els Homo sapi­ens són “con­clo­ents i úniques a Europa”: “En els trenta anys d'exca­vació mai no havíem tro­bat un nivell que pre­sentés aquesta con­vergència de dades.” Tot i les sem­blan­ces entre les dues espècies, Car­bo­nell va expli­car que el con­tacte entre els nean­der­tals i els Homo sapi­ens “era molt esporàdic” i l'apre­nen­tatge entre uns i altres es produïa “a par­tir de la imi­tació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.