cultura

Reconstruint la mare

Patrícia Gabancho rep el Bertrana per la seva primera novel·la, ‘La néta d'Adam', i l'escriptora gironina Núria Esponellà queda finalista amb ‘Una dona d'aigua'

Les dues autores coincideixen en l'exploració d'una feminitat que les ha deixat ‘exhaustes'

Fa poc més de dos anys, Patrícia Gabancho (Bue­nos Aires, 1952) va tor­nar a la seva ciu­tat natal després de gai­rebé qua­tre dècades d'absència. La seva mare aca­bava de morir, i la neces­si­tat de posar ordre als papers i des­man­te­llar la casa fami­liar van rete­nir-la més temps que altres vega­des en aquell Bue­nos Aires apas­si­o­nant i con­vuls que havia aban­do­nat quan era a punt de fer els 22 anys. D'aquell retro­ba­ment amb els fan­tas­mes del pas­sat, i del poderós sen­ti­ment d'orfan­dat que havia dei­xat al seu dar­rere la pèrdua de la mare, “quan et tro­bes per pri­mera vegada sol davant la mort”, va néixer La néta d'Adam, la pri­mera novel·la d'aquesta peri­o­dista i assa­gista d'opi­ni­ons sem­pre con­tun­dents que ahir no va poder evi­tar lla­gri­me­jar en fer memòria de l'ori­gen del lli­bre amb què ha gua­nyat el Premi Ber­trana, dotat amb 42.000 euros. “Això de plo­rar per qual­se­vol cosa és una acti­tud molt porteña”, va dir per treure importància a l'esca­nya­ment que l'havia embar­gat, però el cas és que la mort d'una mare i el retorn a la infància no són pas qual­se­vol cosa, i el fet és que la mateixa Gabancho es va decla­rar “exhausta pel gran esforç emo­ci­o­nal” que havia supo­sat una obra en què, a través d'un per­so­natge femení que reco­neix com el seu alter ego, Angélica Goye­neche, es remunta fins a tres gene­ra­ci­ons enrere de la seva pròpia família, des de l'arri­bada a Bue­nos Aires, “expul­sat del paradís”, del seu besavi italià, Adam, i que s'endinsa en l'Argen­tina dels anys setanta, just abans de la dic­ta­dura, per retra­tar un uni­vers de “dones que bus­quen la seva iden­ti­tat”. No es tracta, però, d'una novel·la auto­bi­ogràfica ni històrica, va acla­rir Gabancho, que afirma haver-la escrit ser­vint-se més de la memòria que de la docu­men­tació i en què “no tot el que s'hi explica és real, però tot és veri­tat”. La néta d'Adam, que l'autora va qua­li­fi­car de “novel·la impres­si­o­nista” per l'esforç de “recons­trucció de la mare” a par­tir de records frag­men­ta­ris, de car­tes i objec­tes ines­pe­ra­da­ment tro­bats en el retorn a la casa fami­liar, plan­teja també una intensa reflexió al vol­tant de la decadència, la mort i el dolor, enfront de la vita­li­tat juve­nil que la pro­ta­go­nista asso­cia als records del seu país d'ori­gen, i com a totes les famílies, va afe­gir amb sus­pens, “també aquesta amaga un secret”.

També hi ha un rere­fons d'enigma vin­cu­lat a la femi­ni­tat a Una dona d'aigua, la novel·la de Núria Espo­nellà (Celrà, Gironès, 1959) que el jurat va esco­llir com a fina­lista, sense dotació econòmica. Espo­nellà, l'ante­rior novel·la de la qual, Rere els murs (Premi Néstor Luján 2009), ha arri­bat a la vui­tena edició, va defi­nir la seva obra, ambi­en­tada a la Banyo­les de finals del segle XIX i la Bar­ce­lona que es pre­pa­rava per a l'Expo­sició Uni­ver­sal de 1888, com una “intriga psi­cològica que apro­fun­deix en la con­dició feme­nina” a través d'un per­so­natge “mis­teriós, sen­sual i de gran sen­si­bi­li­tat” que deu el seu mag­ne­tisme a les aigües de l'estany. En la novel·la con­vi­uen per­so­nat­ges històrics i fic­ti­cis a l'entorn d'una trama amo­rosa en què, a la manera d'Orfeu, va dir Espo­nellà, “un home ajuda una dona a sor­tir de l'infern emo­ci­o­nal”. L'autora, col·labo­ra­dora d'El Punt Avui, va pun­tu­a­lit­zar que es tracta d'una novel·la d'època més que no pas històrica, amb una gran presència de la sim­bo­lo­gia de l'aigua i de les lle­gen­des que envol­ten l'estany de Banyo­les. Com Gabancho, va con­fes­sar haver que­dat “col·lap­sada” amb la redacció d'un lli­bre en què afirma “haver tret tots els mons­tres de l'armari” i al final del qual s'ha ado­nat, va dir, que havia retra­tat un procés de trans­for­mació de la seva pròpia ànima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.