cultura

Records que perduren

‘Girona, història en relleu', coeditat per l'Ajuntament de Girona i l'editorial Efadós amb motiu de les Fires de Sant Narcís, recull fotografies de principi del segle XX en 3D de la ciutat

Mentre vivim les Fires de Sant Narcís, un tendeix a rememorar els vells temps

S'hi va refe­rir Rafael Nadal en l'evo­ca­dor pregó que va ser­vir per donar el tret de sor­tida del pro­grama d'acti­vi­tats d'aques­tes Fires de Sant Narcís, de com la majo­ria de records tot sovint s'esva­ei­xen men­tre que d'altres, més remi­nis­cents, ten­dei­xen a reve­nir. Ho deia tot refe­rint-se a al record que ell té d'aques­tes dates tant mar­ca­des, i que en el seu cas es mate­ri­a­lit­zen en anys de men­jar cas­ta­nyes, pane­llets i nubes, d'anar a bus­car el cotó beneït, de ves­tir-se amb gor­ros de llana amb moles­tes ore­lle­res per pro­te­gir-se d'un fred que pelava i de pujar a atrac­ci­ons que encara per­du­ren, com ara la sínia o els cava­llets.

Els seus són records, en bona part, com­par­tits i és veri­tat que men­tre vivim les Fires, com altres dates asse­nya­la­des, un ten­deix a reme­mo­rar els vells temps.

Enguany els giro­nins i giro­ni­nes poden poten­ciar l'experiència d'un veri­ta­ble viatge pel túnel del temps d'allò més nostàlgic tot fulle­jant les pàgines del tra­di­ci­o­nal Lli­bre de Fires, recon­ver­tit en aquesta ocasió en un volum de luxe, no pel preu sinó per la qua­li­tat de l'edició. Coe­di­tat pel Cen­tre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajun­ta­ment de Girona i l'edi­to­rial Efadós, Girona. Història en relleu, de Joan Boa­das i David Iglésias, és un recull d'un bon gra­pat de foto­gra­fies este­re­oscòpiques que esde­ve­nen un mosaic d'una Girona que es trans­for­mava (entre el tom­bant del segle XIX i el pri­mer terç del segle XX) amb l'al·lici­ent que la seva visió és en relleu. Cal tenir en compte que les imat­ges tri­di­men­si­o­nals, sor­gi­des en aquest cas dels fons Lleó Audo­uard, Car­les Bat­lle, Joan Car­rera i Joan Masó, exis­tien molt abans que la pan­ta­lla gran fes que tor­nes­sin a ser moda.

Així, amb aquest for­mat que neces­sita forçosa­ment unes ulle­res 3D per visi­o­nar-lo, el lec­tor es pot endin­sar més fàcil­ment en el pas­sat –ara més tan­gi­ble que mai– men­tre revi­sita pla­ces i car­rers de la ciu­tat de fa un segle. Hi ha fotos de postal, i no només de Fires, només fal­ta­ria. Hi tro­bem imat­ges que han pas­sat a la història, com aque­lles excur­si­ons que es feien a Sant Daniel, les buga­de­res ren­tant a les ribes de l'Onyar i la font del Rei, el mer­cat del bes­tiar que es feia al pas­seig Gene­ral Men­doza i a l'Areny, o via­nants acos­tant-se al mític cinema Coli­seo Impe­rial.

Per con­tra, tot con­tem­plant les imat­ges un s'adona que hi ha cos­tums i estam­pes que per­du­ren. Com ara la Casa Masó, que es mos­tra immu­ta­ble al pas dels temps, ara que s'ha recon­ver­tit en un museu visi­ta­ble; les pas­se­ja­des amunt i avall de la Ram­bla, només dife­ren­ci­a­des per la ves­ti­menta de l'època, o les acti­vi­tats pròpies que es feien per les matei­xes Fires de Sant Narcís. En aquest aspecte, podem apre­ciar com els nens dels anys vint també s'entre­te­nien amb els cap­gros­sos a la plaça del Gra, com també es venien xur­ros i les para­des de que­viu­res s'alter­na­ven amb les de jogui­nes i quin­ca­lla. La Devesa no hi apa­reix com a cen­tre neuràlgic –era més aviat una bona des­ti­nació esti­uenca–, i és a davant de Cor­reus o de la plaça de la Inde­pendència on els cava­llets i vene­dors de glo­bus d'aquells temps es reu­nien per cap­tar les peti­tes il·lusi­ons dels més menuts. Això sí, ves­tits de mari­ners, i els adults, amb bar­re­tina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.