cultura

Refugiats en un fred desert

Miró retrata joves sense futur i Muynck dialoga amb desnonats americans

Muynck, una referència per a Jan Lauwers, ja va actuar a Salt
a ‘King', dirigida per Subirós

Pau Miró pre­senta Un refugi indie (La Pla­neta, demà, 21 hores), la seva segona peça d'una tri­lo­gia en què es plasma la importància dels diners en grups que la soci­e­tat com­pe­ti­tiva ha apar­tat. Ja ho va fer l'any pas­sat a Els juga­dors al Tea­tre Lliure (premi Butaca al text, per cert), en què els retra­tats eren homes que vore­ja­ven la sei­xan­tena i que ja no sabien com encai­xar en una soci­e­tat que havia estat la seva.

Un refugi indie mos­tra cinc nois que vore­gen la vin­tena que no saben amb qui­nes eines podran sobre­viure. El sisè, el germà gran i pro­xe­neta del guapo del grup, és l'únic que està situat i se n'apro­fita. Miró ha anat pas­sant text, escena a escena. Els joves actors han anat sabent el futur i les raons dels seus per­so­nat­ges amb comp­ta­go­tes. Són per­so­nes que bus­quen un lloc on refu­giar-se, un tre­ball que els salvi de la bui­dor i l'abisme en plena crisi. Miró reco­neix que la relació amb l'equip d'actors (que s'hi han impli­cat del tot) ha “cor­re­git el rumb” diver­ses vega­des. Tot i ser una història trista, l'ener­gia de sor­tir-se'n ha donat un aire espe­rançador. Miró cri­tica, ara, els que diuen que els joves no tenen futur per culpa de la crisi, perquè l'han con­vençut que són capaços de tro­bar camins nous. Així mateix, els per­so­nat­ges sobre­vi­uen sense com­ple­xos bus­cant una certa puresa davant de la dura vida que els envolta. La peça farà tem­po­rada a la Sala Beckett del 12 de desem­bre al 6 de gener.​Miró ja té al cap la ter­cera part d'aquesta tri­lo­gia, en què l'apa­rició i des­a­pa­rició d'una bossa plena de diners és el leit­mo­tiv, aquest cop entre un grup de dones que s'acos­ten a la cin­quan­tena. Aquest és el ter­cer col·lec­tiu que la soci­e­tat ha arra­co­nat injus­ta­ment, segons ha detec­tat Pau Miró.

Vivi­ane, fan­tasma

Ghost road (Coma-Cros, avui, 21 hores) és el con­tra­punt inter­na­ci­o­nal. L'actriu Vivi­ane de Muynck, que és una referència en la dra­matúrgia de Jan Lauwers, manté un diàleg amb les pan­ta­lles: són tes­ti­mo­nis reals d'ame­ri­cans que, arra­co­nats pel capi­ta­lisme, s'han refu­giat en pobles aban­do­nats, que fins als anys vint del segle pas­sat aco­llien milers de veïns que es dedi­ca­ven a l'explo­tació de les mines d'or. Ara, aquests pobles acu­llen per­so­nes que, sovint, volen tren­car amb la relació social con­ven­ci­o­nal i els uneix la mítica Ruta 66. L'actriu va des­plaçar-se a con­ver­sar i gra­var amb aquests per­so­nat­ges (n'hi ha que viuen en un antic parc d'atrac­ci­ons i d'altres que, amb 90 anys, ballen per a un públic pin­tat en un tea­tre aban­do­nat), jun­ta­ment amb el direc­tor Fabrice Mur­gia. Domi­ni­que Pauwels ha cons­truït l'espai sonor envo­lu­pant. Muynck con­viu amb una can­tant lírica, Jac­que­line van Quai­lle, que és l'àlter ego del seu per­so­natge, una mena de fan­tasma que acaba cosint les experiències quasi ermi­ta­nes a l'entorn de la Ruta 66.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.