Territori

audiovisual

Jordi Camps linnell

L'alta (i la baixa) velocitat

Un documental, que es projecta avui al Truffaut de Girona i demà a la Cate de Figueres, mostra la transformació paisatgística i humana a partir del seguiment de les obres del TAV entre l'Alt Empordà i la Catalunya Nord. El film capta com mai l'alteració de l'espai i el temps.

L'Ivó Vinu­esa (Bar­ce­lona, 1975) viu a Pontós, un poble de l'Alt Empordà de tan sols 281 habi­tants que ha vist la trans­for­mació del seu pai­satge des de fa un parell d'anys, abrup­ta­ment des de la cons­trucció del TAV. Ara aquells camps d'oli­ve­res i bos­cos pro­pers con­vi­uen amb un via­ducte ele­vat (d'uns 20 metres d'alçada) que els tra­vessa de ple. For­mat artísti­ca­ment en el camp de l'audi­o­vi­sual, Ivó no es va atu­rar davant d'aque­lla irrupció, i cons­ci­ent que aque­lla lenta trans­for­mació pai­satgística ini­ci­ada el 2009 seria d'allò més radi­cal, des de l'inici de les obres va pren­dre la càmera i va sor­tir a fil­mar. Ho va fer mar­cant-se una rutina set­ma­nal, amb la volun­tat de cap­tar allò intan­gi­ble en apa­rença que és l'evo­lució i alte­ració de l'espai-temps.

Arran d'aquell pri­mer impuls d'endin­sar-se en el cor del procés fil­mant la feina diària dels obrers de la infra­es­truc­tura fer­roviària, en va sor­gir una ins­tal·lació audi­o­vi­sual, Velo­ci­tat v=e/t, que es va expo­sar, entre d'altres, al Museu de l'Empordà de Figue­res i a la Casa de Cul­tura de Girona. A mesura que fil­mava, però, Ivó Vinu­esa era cons­ci­ent que tot el mate­rial donava més de si i ales­ho­res va con­ce­bre un docu­men­tal que, a més de mos­trar el segui­ment de les obres del TAV entre l'Alt Empordà i la Cata­lu­nya del Nord esdevé un tre­ball artístic sug­ge­ri­dor sobre la trans­for­mació i el pas del temps. Però també, com a En cons­trucció, de José Luis Guerín, les vides huma­nes pre­nen més rellevància ja que esde­ve­nen pro­ta­go­nis­tes de com la cons­trucció (en aquest cas d'una gran infra­es­truc­tura) trans­forma el pai­satge humà, tant del que la du a terme com del que hi con­viu; el pai­satge com a ros­tre, el ros­tre com a pai­satge.

Per tant, si bé l'eix ver­te­bral de Velo­ci­tat és la cons­trucció del magne via­ducte del Fluvià, el docu­men­tal es tei­xeix d'històries encre­ua­des que aju­den a per­ce­bre aquesta alte­ració contínua de l'espai i el temps. D'una banda, tro­bem el relat de mossèn Pere, un home de 80 anys que es tras­llada d'un cos­tat a l'altre de les obres per car­re­te­res secundàries ofe­rint mis­ses.

De l'altra, seguim el trànsit d'un pas­tor que porta el ramat pels mar­ges del traçat viari. I en con­tra­po­sició, con­tem­plem el dife­rent tarannà que es viu al traçat antic (i deca­dent) de la línia Port­bou-Cer­vera i al nou túnel del Pertús.

For­mal­ment, el rea­lit­za­dor ho fa des­pu­llant el relat de diàlegs i defu­gint les clàssi­ques entre­vis­tes per abo­car l'espec­ta­dor a una experiència total­ment visual, més per­cep­tiva i d'allò més emo­ci­o­nal. No deba­des, els refe­rents artístics de Vinu­esa són Ray­mond Depar­don i Fre­de­ric Wise­man. Entre altres col·labo­ra­dors del docu­men­tal, que ha estat pre­se­lec­ci­o­nat al pres­tigiós fes­ti­val suís Visi­ons du Réel, hi des­taca l'apor­tació de Diego Dus­suel –col·labo­ra­dor habi­tual d'Isaki Lacu­esta– com a direc­tor de foto­gra­fia i d'Israel Marco –mem­bre del grup Cuc­hi­llo– com a autor de la mini­ma­lista banda sonora.

Per la seva part, Ivó Vinu­esa res­salta que amb aquest docu­men­tal ha vol­gut mos­trar “l'altra cara del progrés a par­tir de for­mes de vida que estan a punt de des­a­parèixer, gene­rant un diàleg entre l'alta i la baixa velo­ci­tat”. Així mateix, remarca que també ha vol­gut plas­mar “la trans­for­mació del pai­satge inte­rior de les per­so­nes, que escapa a la nos­tra per­cepció per la seva peti­tesa”.

velocitat
Direcció: Ivó Vinuesa Gènere: Documental Projeccions: Divendres 18 de gener, al cinema Truffaut de Girona (22.15 h) i dissabte 19 de gener a la Cate de Figueres (18.00 h).
Biofilm
Ivó Vinuesa va estudiar direcció cinematogràfica al CECC de Barcelona i guió a la Escuela Int. de Cine i TV de Sant Antonio de los Baños (Cuba). Combina la feina com a realitzador freelance per a televisió i publicitat amb projectes propis. Ha rodat els documentals Checkpoint Charlie (2009) Velocitat (2012) i La Morra (2012). Actualment està muntant el film El caçador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.