cultura

opinió

Metamorfosi d'un paisatge

El filòsof Paul Viri­lio va pro­nos­ti­car que el segle XXI seria el segle dels nous nòmades. Els ciu­ta­dans no pararíem de moure'ns d'un cos­tat a l'altre, la velo­ci­tat can­vi­a­ria la nos­tra idea de l'espai i el temps, men­tre que les nos­tres vides es con­ver­ti­rien en cada cop més errants. Les noves for­mes de noma­disme moti­va­des que ens por­ten a viat­jar d'un cos­tat a l'altre han tin­gut un clar impacte en el nos­tre entorn, no només han can­viat les for­mes de vida, sinó també els nos­tres pai­sat­ges. Velo­ci­tat, d'Ivó Vinu­esa, és un excel·lent docu­men­tal poètic i refle­xiu sobre com la velo­ci­tat trans­forma vides i espais.

La velo­ci­tat del títol del docu­men­tal d'Ivó Vinu­esa –pro­jec­tat aquest cap de set­mana a Girona i Figue­res– està deter­mi­nada per les obres del TAV. Des de les pri­me­res imat­ges veiem com s'està per­fo­rant la terra, com es cons­tru­ei­xen grans via­duc­tes de ciment, com els ope­ra­ris posen a punt túnels, catenàries, vies i espais. Men­tre tot es pre­para per a l'arri­bada de la velo­ci­tat, en un espai situat entre Pontós i Bàscara veiem com un capellà i un pas­tor viuen a una altra velo­ci­tat. El capellà es des­plaça en cotxe d'un espai a l'altre, refle­xi­ona sobre l'excés de trànsit a la car­re­tera naci­o­nal i en la missa esta­bleix una metàfora entre el pai­satge físic que s'està trans­for­mant i el pai­satge moral que també can­via. El pas­tor pas­tura les ove­lles pels camins per on ha pas­se­jat sem­pre, però no deixa d'obser­var amb estra­nyesa alguna cosa que ja no és el que era, uns llocs que de forma pro­gres­siva s'estan trans­for­mant. La silu­eta dels cam­pa­nars dels petits pobles empor­da­ne­sos ha de con­viure amb la dels aqüeduc­tes que tra­ves­sen el Fluvià i gene­ren una nova meta­mor­fosi a l'entorn. Allò nou –la velo­ci­tat– intenta rela­ci­o­nar-se amb allò vell –la len­ti­tud– esta­blint un acord que sem­bla con­dem­nat al pas­sat. La dialèctica entre allò nou i allò vell marca les for­mes de fer de l'uni­vers fer­ro­vi­ari, men­tre s'estan cons­truint els nous túnels sub­ter­ra­nis per al TAV, les esta­ci­ons de Port­bou i Cer­vera llan­guei­xen en una lenta però mor­tal decadència.

Ivó Vinu­esa no plan­teja cap debat polític sobre la neces­si­tat del TAV, ni en qüesti­ona el retard, ni les inver­si­ons o pro­me­ses no com­pler­tes pel govern cen­tral. La seva mirada és més aviat la d'un etnòleg, li interes­sen els sis­te­mes de vida, les seves trans­for­ma­ci­ons, els can­vis. La seva missió no és altra que la de docu­men­tar per poder esta­blir després un mun­tatge d'imat­ges que par­len per elles matei­xes o pel con­trast que esta­blei­xen. Les imat­ges de Velo­ci­tat tenen una forta dimensió poètica, però també la força del docu­ment pen­sat per donar compte d'alguna cosa que va trans­for­mar la terra i que calia regis­trar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.