Sense cultura

PORT. FRANC

maria palau

Turismes amb art

El centre d'art contemporani Bòlit de Girona escodrinya en una exposició col·lectiva les diferents cares del turisme i implora una nova manera de viatjar que aspira a relacionar-se d'una manera plena amb el món. Benvinguts a un ‘Viatge extra-ordinari'

Dels 49 frag­ments que com­po­nen una foto­gra­fia de la para­disíaca platja des Trenc, de l'artista saba­de­llenc Llo­renç Ugas, fa uns dies ja n'havien usur­pat pràcti­ca­ment la mei­tat, de manera que començava a ser força difícil enllu­er­nar-se amb la seva sorra blanca o repo­sar la mirada sobre els fron­do­sos pins que vet­llen les dunes. Vés per on, Ugas anima ober­ta­ment els visi­tants del cen­tre d'art con­tem­po­rani Bòlit de Girona a endur-se una porció (fir­mada i nume­rada) de la seva obra: a la car­tel·la deixa ben clar que ningú no els cri­darà l'atenció.

Però la llàstima, insis­tim, és aquesta: que els visi­tants que entren ara a la sala ja no poden gau­dir de la vista d'un pai­satge idíl·lic de Mallorca que, si pogués par­lar, no en dub­tin que en reve­la­ria un munt, d'històries ter­ri­bles pro­ta­go­nit­za­des per mons­tres ferot­ges amb feso­mia humana obs­ti­nats a des­truir-lo amb totxo i ciment. És clar que, en aquest cas, de l'únic que par­lem és de des­truir una sim­ple foto­gra­fia. O par­lem d'alguna cosa més?

L'art con­tem­po­rani té molt crèdit per fur­gar en la consciència. Quan ho fa, ens sorprèn amb una manera sin­gu­lar d'expli­car les coses, a con­trapèl, sem­pre esmi­co­lant els límits i pen­sant més enllà dels este­re­o­tips. Una manera que escul­peix el caràcter de l'actual expo­sició del Bòlit, Viatge extra-ordi­nari, de la qual bro­ten idees i sabers molt interes­sants a l'entorn de les interac­ci­ons entre el turisme i la cul­tura, tot fent una dis­secció a les dife­rents cares d'aques­tes vin­cles, i per des­comp­tat que igno­rant els típics tòpics turístics i anti­turístics.

El turisme té mol­tes cares, algu­nes de molt fos­ques, tene­bro­ses fins i tot, i cal des­a­fiar-les, cosa que l'art fa des de fa temps. El pro­jecte del Bòlit no té el virus de la turis­mofòbia que tant pre­dica certa intel·lec­tu­a­li­tat, sinó que com­brega amb la idea d'un nou model de turisme aliat amb la cre­a­ti­vi­tat. En aquest sen­tit, xucla del pen­sa­ment visi­o­nari d'un dels grans gurus del turisme cul­tu­ral d'espe­rit inno­va­dor, José Anto­nio Donaire.

L'expo­sició, com­plexa però molt sug­ges­tiva, es tei­xeix amb l'obra de 21 artis­tes que, des de punts de vista dife­rents, irra­dien els con­cep­tes d'un turisme que ha d'aspi­rar a rela­ci­o­nar-se d'una manera plena amb el món. Ugas ho fa amb una innocència mali­ci­osa. Roge­lio López Cuenca, tot un clàssic ende­riat amb els perills del turisme mas­si­fi­cat i homo­geneïtzat, gra­tant en la dis­ney­lan­dit­zació dels grans artis­tes (en con­cret, de Picasso). Rosa Bru­gat estira del mateix fil a par­tir de Gaudí, reduït a poca cosa més que un sou­ve­nir tro­nat. Mar­cel Dal­mau, un altre artista de pen­sa­ment bre­gat, amb la postal que ofe­reix una altra imatge de la ciu­tat. I Roser Bover, amb la poètica de les tex­tu­res decrèpites de les parets dels edi­fi­cis aban­do­nats que no sur­ten en cap ruta turística.

Només són alguns dels artis­tes que par­ti­ci­pen en aquesta aven­tura expo­si­tiva que abraça amb força des de lli­bres de viat­ges fins a nous iti­ne­ra­ris cre­a­tius per visi­tar Girona amb una altra sen­si­bi­li­tat. Un viatge que vessa conei­xe­ments que ha envaït, més enllà dels espais del mateix cen­tre d'art, sent el de la Ram­bla el prin­ci­pal, els llocs pro­pis del turisme, en con­cret cinc hotels que, amb el seu gest aco­lli­dor d'un art diguem-ne que poc ama­ble, han estat prou valents. Fer còmplice el sec­tor turístic d'aquesta ini­ci­a­tiva artística ha estat tota una con­questa. Avui mateix comen­cen unes jor­na­des, Turisme + cre­a­tiu, per seguir avançant en el bon camí de les con­fluències.

Amb aquest Viatge extra-ordi­nari, el Bòlit de Girona obre una nova etapa amb Carme Sais com a direc­tora. Sais somia un cen­tre d'art “més útil i pràctic”, que és el que li exi­gei­xen els nous temps, i dins de les seves línies i estratègies de tre­ball hi ha, com ha que­dat clar, el turisme, però també i molt l'empre­ne­do­ria i l'edu­cació, tres potes sot­me­ses, això sí, a l'influx de la cre­a­ti­vi­tat.

Per cert: en que­darà algun, de frag­ment, de la foto­gra­fia d'Ugas, el dia que es clau­suri la mos­tra, l'1 de setem­bre?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.