Llibres

ASSAIG

d. sam abrams

El poder de la poesia

La figura del poeta-crític a Cata­lu­nya a par­tir de l'exem­ple de Joan Mara­gall ha tin­gut molta for­tuna i ha arri­bat als nos­tres dies per mitjà d'autors de la talla de Marià Manent, Agustí Bar­tra, Joan Tei­xi­dor, Josep Palau i Fabre, Gabriel Fer­ra­ter, Car­les Mira­lles, Pere Rovira, Jordi Julià i altres.  Ara, Lluís Solà s'ha incor­po­rat a aquesta tra­dició, amb la publi­cació de La paraula i el món, un con­junt de tretze estu­dis sobre nou poe­tes, de Ver­da­guer a Bauçà.

L'estruc­tura del lli­bre no té cap secret. D'entrada tro­bem el pròleg que defi­neix el marc con­cep­tual que ser­veix de deno­mi­na­dor comú de tota l'obra.  Després, tenim els assaigs sobre els dife­rents poe­tes en ordre cro­nològic, que ofe­rei­xen una mena de visió gene­ral de cer­tes tendències que han mar­cat el des­ple­ga­ment de la gran poe­sia cata­lana del segle XX.  I, en dar­rer lloc, hi ha un text d'epíleg, amb volun­tat polèmica, que porta el con­junt cap a la més estricta con­tem­po­raneïtat plan­te­jant el tema del retorn de la poe­sia a l'ora­li­tat, després de segles del pre­do­mini invi­o­la­ble de la lle­tra impresa, i els perills que com­porta.

Insòlita potència humana

La paraula i el món és un lli­bre d'una insòlita potència humana, intel·lec­tual i artística. L'excel·lència de l'obra ens obliga a valo­rar-la des de tres punts de vista dife­rents però com­ple­men­ta­ris.  En pri­mer lloc, cal des­ta­car la volun­tat pro­fun­da­ment literària dels tex­tos perquè sig­ni­fica una con­tri­bució de pri­mer ordre al gènere de l'assaig lite­rari a Cata­lu­nya.  En segon lloc, cal asse­nya­lar l'extra­or­di­nari dis­curs trans­ver­sal de rei­vin­di­cació de la poe­sia que acaba esta­blint una veri­ta­ble teo­ria gene­ral de la poe­sia. I, final­ment, cal posar en relleu la mag­ni­tud dels temes pun­tu­als que tracta per apro­xi­mar-se a la pro­ducció de cada poeta:  Ver­da­guer i la rea­li­tat física, Alco­ver i el dolor, Mara­gall i el valor de la paraula, Sal­vat-Papas­seit i l'adver­si­tat, Bar­tra i la lli­ber­tat i l'obra total, Espriu i la neces­si­tat expres­siva, Vinyoli i la fisi­ci­tat del llen­guatge...

Cada peça del lli­bre cons­ti­tu­eix una apor­tació impor­tant a la bibli­o­gra­fia sobre l'autor en qüestió.  En el cas con­cret del segon dels dos assaigs dedi­cats a Mara­gall, sen­zi­lla­ment no conec una inter­pre­tació més ambi­ci­osa i ajus­tada de la famosa teo­ria de la paraula viva.  Jus­ti­fica el lli­bre.

Ara ens toca relle­gir els grans poe­tes, començant per Lluís Solà mateix.

La paraula i el món
Lluís Solà
Editorial: L'Avenç (Barcelona, 2013) Pàgines: 166 Euros: 16 euros
L'apunt
Lluís Solà (Vic, 1940) és poeta, dramaturg, assagista i editor que va debutar el 1975 amb Laves, escumes, si bé el més valorat de la seva obra són els volums De veu en veu: obra poètica I (1960-1999) i L'arbre constant: obra poètica II (1994-2000).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.