Territori

els. reptes. culturals

Ara toca sumar

Una cultura sensible a l'R+D, eficient, que no depengui (tant) del finançament públic, intransigent amb els models obsolets, que respecti totes les visions i que confiï en la gent. La cultura del més

Els tre­ba­lla­dors de la cul­tura par­len d'una nova acti­tud –en alguns casos com­porta petits ges­tos, en altres una sac­se­jada pro­funda– per tro­bar models de gestió vàlids en els nous temps. Tots coin­ci­dei­xen que ha arri­bat el moment de la cul­tura de les sumes.

Més R+D

“No ens podem plan­te­jar més la cul­tura sense l'R+D. Inver­tim en cul­tura o inver­tim només en el nos­tre pro­jecte? És hora de pen­sar i d'anar més enllà, per inver­tir en un futur millor”, exclama Carme Sais. Tot pro­jecte cul­tu­ral, subrat­lla, hau­ria de tenir tres fona­ments forts: “L'edu­ca­tiu, per a la cre­ació de públics; l'R+D, el parc d'inves­ti­gació de nous for­mats, noves tendències, nous cre­a­dors, i la comu­ni­cació, en un sen­tit més ampli del nos­tre públic directe, perquè el con­junt de la soci­e­tat enten­gui el que estem fent.”

Més lles­tos

“No hem de voler ser els millors, sinó els més lles­tos”, pro­clama Oriol Martí. Traduït: “Aban­do­nem els pro­ces­sos de com­petència, d'hiper­pro­tecció del nos­tre propi pro­jecte, i apos­tem pels pro­ces­sos d'intel·ligència, ali­an­ces intel·ligents per poder sal­var, defen­sar, millo­rar i actu­a­lit­zar tots els nos­tres pro­jec­tes.” El sec­tor ha d'apren­dre a rela­ci­o­nar-se d'una altra manera, diu Martí, i ha de ser molt més recep­tiu amb l'entorn. Molt i molt més. “Hem de ser sòlids en els prin­ci­pis i gaso­sos en els pro­ces­sos. Sòlids en el què (la cul­tura és un ele­ment cab­dal) i abso­lu­ta­ment gaso­sos en el com. Hem de ser molt per­me­a­bles perquè tot can­via molt ràpida­ment; el que s'enro­qui, morirà en breu.” Quant a l'R+D, hi afe­geix un parai­gua més gran: el risc. “Ens equi­vo­ca­rem si només fem pro­gra­ma­ci­ons hiper­se­gu­res. Que hem d'assu­mir un 70% de risc? No, no estem bojos. Però és vital que ens auto­e­xi­gim un petit marge de risc en la nos­tra gestió diària.”

Més efi­ci­ents

Valentí Ovi­edo posa l'accent en l'eficiència. “Hem de cen­trar-nos en com fem les coses. Com es dis­tri­bu­eix, com es comu­nica, a quin preu... En màrque­ting, és una pena perquè estem a les bece­ro­les. I si ens fixéssim en com comu­nica el gran con­sum, per exem­ple la gent dels vide­o­jocs, per apro­par-nos als públics joves?” “L'R+D hi és per equi­vo­car-se, i no ens ha de fer por. Ara bé, no hem de ser per­mis­sius cul­tu­ral­ment: allò que després de qua­tre assa­jos no xuta, no xuta i fora. No cai­guem en la temp­tació de ser més pares del que és neces­sari. No tot val.”

Més diver­sos

El nou horitzó cul­tu­ral ha d'estar tute­lat per “models basats en el res­pecte, l'hones­te­dat, la com­prensió, la com­ple­men­ta­ri­e­tat”. “Res­pecte vol dir enten­dre que la diver­si­tat és riquesa”, subrat­lla Cris­tina Riera. En defi­ni­tiva, una política cul­tu­ral de “suma de visi­ons”. Les difi­cul­tats del con­text actual han por­tat el sec­tor, creu Riera, a començar a pen­sar més en clau de col·labo­ra­ci­ons: “És un espe­rit inèdit, avui hi ha més soli­da­ri­tat.” Riera alerta de les pro­gra­ma­ci­ons tan poc atrac­ti­ves per als ado­les­cents: “Actu­al­ment és un forat negre, ningú se n'ocupa. Hem de tenir les ante­nes posa­des per cap­tar els seus interes­sos.”

Més genuïns

Prou imi­ta­ci­ons. Artur Duart és par­ti­dari d'eri­gir un model cul­tu­ral català sin­gu­lar. “Fins ara, ens hem dedi­cat a repro­duir sis­te­mes cul­tu­rals ja exis­tents, amb esque­mes forans. Al llarg d'aquests 30 anys, ens hem ins­pi­rat en el model francès, però sense els recur­sos, sense el suport d'un estat potent. I ara comen­cem a copiar el model anglo­saxó, abso­lu­ta­ment neo­li­be­ral. Hem d'anar cap a un model que repensi tots els agents cul­tu­rals i els seus vin­cles, sobre­tot públic i pri­vat, però no ens cal imi­tar res perquè tenim prou sin­gu­la­ri­tat per gene­rar el nos­tre propi sis­tema cul­tu­ral.”

Més inde­pen­dents

Plans molt clars per ser menys depen­dents del finançament públic, acon­se­lla amb con­tundència Salva Tor­ras. “És bàsic que el teu pro­jecte generi els recur­sos neces­sa­ris per així poder sobre­viure, inde­pen­dent­ment de les polítiques cul­tu­rals que hi hagi.” Veu impres­cin­di­ble obrir al màxim la dimensió de col·labo­ra­ci­ons: “N'estem neces­si­tats. Hem d'estar més units que mai, perquè d'aquesta manera pro­jec­tes que ara són petits els podem fer grans.”

Més valents

Lau Del­gado reclama “molta valen­tia” per ges­ti­o­nar les sub­ven­ci­ons i els ajuts d'una altra manera. “I reduir o tan­car el que s'hagi de reduir o tan­car si es regeix per models obso­lets. Hi ha coses que no es toquen perquè fa 30 anys que no es toquen.” El sec­tor públic ha de tenir una altra acti­tud, remarca, i ser “menys gelós” d'allò que con­si­dera que és seu. “Hau­ria d'aga­far totes les cai­xes bui­des, les infra­es­truc­tu­res que no estan en ús o que fun­ci­o­nen sota mínims, i tor­nar-les als ciu­ta­dans.”

Més pro­fes­si­o­nals

Oriol Pas­tor s'apunta a sac­se­jar pro­fun­da­ment el sis­tema de les sub­ven­ci­ons. I aporta una solució a la situ­ació de molts tre­ba­lla­dors de la cul­tura que comen­cen de manera semi­pro­fes­si­o­nal. “En lloc de dotar pro­jec­tes, una opció podria ser aju­dar a pro­fes­si­o­na­lit­zar els ges­tors. Aju­dar la gent que desen­vo­lupa el pro­jecte, perquè d'aquesta manera s'hi podria dedi­car més inten­sa­ment i, per tant, el podria fer créixer més.”

Estat de la gestió

La veu dels gestors culturals és important. El món de la cultura no s'entén ara sense professionals que tinguin un coneixement clar de com s'administren els recursos, a quines fonts de finançament cal adreçar-se, com projectar imatge, quina línia ha de seguir un determinat equipament o festival. Sembla una obvietat, però hi ha poques generacions de professionals formats per tenir una dimensió àmplia de com impulsar i conduir projectes culturals. Al llarg de molts anys han estan especialistes d'una determinada matèria els que han dirigit museus i festivals. Sovint amb un caràcter més honorífic que executiu i deslligats de la gestió de recursos vinculada a unes gerències que, al seu torn, només sabien quadrar números i no idees. Aquests darrers anys han estat els gestors culturals els que han fet tirar endavant grans projectes gràcies al seu coneixement tant del vessant creatiu com de la gestió. El perill que troben ara és la creixent insistència de l'administració de controlar políticament projectes que han d'estar liderats per persones que tinguin un compromís no electoralista amb el ciutadà. Des del poder es busca reforçar el vessant de gestor per sobre del cultural. Gran equivocació, la gestió no és asèptica. La gestió, i més des de la cultura, ha de ser compromesa i creativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.