cultura

Crítica

Les raons d'un infanticidi

L'any 2008, una dona belga, Geneviève Lher­mitte, va ser con­dem­nada a per­petuïtat acu­sada d'haver assas­si­nat els seus cinc fills. Aquest acte d'infan­ti­cida va com­moure la soci­e­tat belga i va pro­vo­car que Joac­him Lafosse, un dels cine­as­tes reve­lació del país, decidís rodar Per­der la razón. La fina­li­tat de la pel·lícula no és tant des­criure el tràgic succés com pre­gun­tar-se qui­nes raons varen por­tar la mare a matar els seus fills.

L'anàlisi que pre­senta Per­der la razón pot ser acu­sada d'un cert sim­plisme, però és inne­ga­ble que la força del tre­ball dels pro­ta­go­nis­tes i la con­dició de melo­drama donen una certa solvència a tot el relat.

La història que s'explica comença amb una inno­cent relació amo­rosa. Muri­e­lle –Emi­lie Dequene, la pro­ta­go­nista de Rosetta dels Dar­denne– s'ena­mora d'un jove mar­roquí ano­me­nat Munir –Tahar Rahim, pro­ta­go­nista d'Un pro­feta– i deci­deix com­par­tir la seva vida amb ell. Munir és el pro­te­git d'un metge –Neils Ares­trup– que li ha tro­bat feina i que l'ha aju­dat a venir al país. Aquesta relació crea una situ­ació de dependència que afec­tarà la relació de la pare­lla. A par­tir de la innocència de l'ena­mo­ra­ment i la pro­mesa d'una vida millor, la pel·lícula intenta demos­trar que la difícil assi­mi­lació de cul­tu­res i reli­gi­ons pot arri­bar a ser la base del con­flicte. Muri­e­lle, que tre­ba­lla com a edu­ca­dora, es con­ver­tirà en una mes­tressa de casa, tindrà qua­tre fills i s'endin­sarà pro­gres­si­va­ment cap a la follia quan s'adoni que és la pre­so­nera de la seva llar i del seu marit. Munir es con­ver­tirà en un obsés en la pro­cre­ació, escla­vit­zarà la seva dona, però també se sen­tirà escla­vit­zat pel metge que el va intro­duir a Bèlgica i que li ha gene­rat una dependència molt fosca.

El crim no serà més que el resul­tat dels dese­qui­li­bris soci­als que s'han gene­rat com a con­seqüència d'una con­ducta mas­clista, de la difícil assi­mi­lació d'una certa cul­tura islàmica al cor de la soci­e­tat euro­pea i de les xar­xes mafi­o­ses d'explo­tació dels emi­grants.

Des dels pri­mers moments tot ple­gat resulta un pèl pla­ner, encara que la pel·lícula és hàbil. Joac­him Lafosse domina molt bé el pas del temps, sap crear una pro­gressió dramàtica en la relació de dependència entre els tres per­so­nat­ges prin­ci­pals i la força tràgica cap a la qual desem­boca pro­gres­si­va­ment la pel·lícula esclata amb con­tundència. Per­der la razón busca el debat i, des de la seva pro­jecció a Canes el 2012, no ha parat de recórrer els cine­mes euro­peus, i ha gene­rat polèmica al seu entorn.

Perder la razón
Director: Joachim Lafosse. Int.: Niels Arestrup, Tahar Rahim, Emilie Dequenne
Bèlgica - Luxemburg - França - Suïssa, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.