cultura

lA CRÒNICA

La humanitat esperant

En aquesta palpitació del sinistre, s'hi reconeix l'ombra de David Lynch, que fins i tot s'estén en la decoració

Els espec­ta­dors vam arri­bar a Can Cors, un edi­fici que, al nucli antic de Celrà, havia estat el tea­tre dels page­sos del poble, men­tre que els obrers tenien el seu a l'Ate­neu. Un espai que, recu­pe­rat tea­tral­ment de manera efímera per dues com­pa­nyies (La Ruta 40 i la giro­nina Men­ti­dera Tea­tre) en una pro­posta com­par­tida, des­cobríem admi­rant-ne el sos­tre alt, les parets des­pin­ta­des, l'escala que du a un altell. A una banda que­dava la boca de l'esce­nari a la ita­li­ana com a tes­ti­moni de l'antic tea­tre. A la pla­tea, amb les loca­li­tats ubi­ca­des a dos dels late­rals fent angle, hi havia d'entrada unes presències fan­tas­mals en una qui­e­tud amb certa tensió: una dona negui­tosa asse­guda davant d'una taula, un home amb una maleta, un jove que escriu en una lli­breta, un major­dom. Se'ns con­vi­dava a ima­gi­nar que aquell espai repre­sen­tava un bal­ne­ari, un lloc de repòs on curar feri­des del cos i de l'ànima. I a tenir pre­sent que la lite­ra­tura ha fet dels bal­ne­a­ris un dels micro­cos­mos on explo­rar la con­dició humana en una mena de temps mort.

Al bal­ne­ari de Bad Wöris­ho­fen, a Bavi­era, Kat­he­rine Mans­fi­eld hi va fer estada l'any 1909 per curar-hi unes feri­des deri­va­des de diver­sos des­as­tres sen­ti­men­tals. Molt pos­si­ble­ment no hi va tro­bar la curació, però sí la ins­pi­ració per a una sèrie de relats reu­nits a Una pensió ale­ma­nya, lli­bre publi­cat en català per L'Avenç. El jove escrip­tor Marc Arti­gau hi ha tro­bat a la vegada la ins­pi­ració per cons­truir un text dra­matúrgic on, des­pu­llant-los de bona part de la nar­ració, hi res­ten per­fi­lats alguns per­so­nat­ges de Mans­fi­eld. El text, a més, ha pas­sat pel sedàs de la posada en escena de l'actor Albert Prat, que, amb la col·labo­ració de Llàtzer Gar­cia, ha diri­git El bal­ne­ari, que va pre­sen­tar-se dijous, dins el Tem­po­rada Alta, i que avui tindrà l'última funció dins d'aquesta pri­mera tanda que espe­rem que tin­gui con­tinuïtat.

Els per­so­nat­ges reu­nits en aquest bal­ne­ari són a l'espera d'alguna cosa o, millor dit, espe­ren alguna altra cosa de la vida: els uns ani­ran a cer­car-la; els altres con­ti­nu­a­ran espe­rant. La dona negui­tosa (Merit­xell Yanes) pot­ser espera retro­bar-se amb el seu marit (David Pla­nas) o pot­ser fugir-ne després d'una pèrdua que sent irre­pa­ra­ble; el noi que escriu (Sergi Tor­re­ci­lla) espera que els seus relats es facin rea­li­tat, però pot­ser l'escrip­tura l'aparta de la vida impe­dint els moments de feli­ci­tat ima­gi­nada amb una noia nihi­lista (Aina Huguet) que espera trans­for­mar l'ordre de les coses amb un incendi que només és al seu cap. L'home de la maleta (Alberto Díaz) espera mar­xar i, men­tres­tant, canta In dre­ams, de Roy Orbin­son. Sí, és clar, s'espera alguna cosa que pot­ser se somia. També, habi­tant a l'altell, hi ha una dona (Cris­tina Cervià) que, sen­tint la mort pròxima, qui sap si encara espera el retorn de l'amor o pot­ser, amb la seva apa­rença d'una diva del cinema mut reforçada pel fet que els seus diàlegs són un mur­muri que arri­ben irònica­ment a través del sub­ti­tu­lat electrònic, un retorn a l'escena o a la pan­ta­lla. Tal com Glo­ria Swan­son a Sun­set Bou­le­vard.

Són per­so­nat­ges que ens recor­den que som éssers que espe­rem vivint en un trànsit que sem­pre du a la mort. I també que en la vida hi pot haver morts trans­fi­gu­ra­do­res. Obser­vant-ho tot hi ha el major­dom, silenciós, que encarna el direc­tor Albert Prat amb una sig­ni­fi­cació si es vol afe­gida: hi és, allà, ama­tent, enmig dels com­panys. La seva és una direcció aus­tera amb una gran sen­si­bi­li­tat per l'estra­nyesa. Algú diu a l'obra que tot és nor­mal fins que deixa de ser-ho. En aquesta pal­pi­tació del sinis­tre, s'hi reco­neix l'ombra de David Lynch, que fins s'estén en la deco­ració: en un sofà amb una làmpada al cos­tat i en les cor­ti­nes ver­me­lles, com en el Club del Silenci de Mul­ho­lland Drive, davant les quals algú de cop deixa de can­tar. L'inqui­e­tant estra­nyesa que arriba de sobte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.