Teatre

aniversari. rodó

J.b

Amaya, infinita

L'acte central de l'Any Amaya coincideix amb estrenes, festivals i sessions magistrals de Sara Baras

A
A ‘Jar', de Manuel Veiga,es fa una mirada a través de vells amics del Somorrostro.
El barri ha canviat, diu ell, però la gana és la mateixa, remata ella

Car­men Amaya sem­bla domi­nar el fir­ma­ment del fla­menc d'aques­tes set­ma­nes a Bar­ce­lona. Quan encara està en dansa la tem­po­rada de La capi­tana a la Sala Gran del TNC (fins aquest diu­menge), també ha arren­cat la tem­po­rada de Jar, un text tea­tral de Manuel Veiga que home­natja la bai­la­ora nas­cuda a la platja bar­ce­lo­nina del Somor­ros­tro, que està en car­tell al tea­tre Akadèmia fins al 24 de novem­bre, i es pre­senta la quarta edició del Fes­ti­val Car­men Amaya, que lidera el Tablao de Car­men (ins­tal·lat al Poble Espa­nyol). Dimarts pas­sat, dins del cicle Fora d'Hores, del Tea­tre Lliure, Sara Baras va fer una classe pràctica dels palos del fla­menc, com es ballen, com es can­ten, i la seva evo­lució. Amaya és infi­nita. El 19 de novem­bre farà 50 anys de la seva mort. Del seu nai­xe­ment, l'estu­di­osa Montse Madri­de­jos aporta un padró en què referma la seva tesi que no va néixer el 1913, sinó el 1917.

Manuel Veiga va estre­nar fa 20 anys Jar. Ara torna a aixe­car-la al tea­tre Akadèmia i res­pira com nou. És una obra molt petita però que conté grans dosis explo­si­ves d'emoció. És, pro­ba­ble­ment, l'apro­xi­mació més intel·ligent que es pot fer a la per­so­na­li­tat des­presa de Car­men Amaya, posant-ho en boca d'antics amics del Somor­ros­tro. Ella hi apa­reix tan­gen­ci­al­ment en la trama, però la cen­tra­li­tat es recu­pera en els dos monòlegs de gran inten­si­tat d'aquells dos amics que es retro­ben, qui sap si per casu­a­li­tat o per volun­tat en un antic palau, fet de fusta, on s'arrau­lien quan eren petits. L'un, en morir la seva família més pro­pera, va deci­dir pro­var sort i tri­om­far amb el baile. De la seva aven­tura, en va aca­bar sor­tint una car­rera d'actor i una dona milionària ena­mo­rada... Ella, en canvi, va man­te­nir les arrels. No va sor­tir mai de la misèria del Somor­ros­tro. El barri ha can­viat, diu ell, però la gana és la mateixa, remata ella. Els gita­nos del barri només han vis­cut de les glòries de Car­men Amaya i d'aquest altre bai­laor pas­sat al cinema. D'Amaya, tot és gene­ro­si­tat. Del noi, silenci, i des­con­fiança. L'una manté la família gitana al cor; l'altre, se n'ha des­em­pa­lle­gat tot i que Amaya mateix també l'hagués aju­dat. Veiga també trena una peça en què alterna el caló i el cas­tellà. Són parau­les que esquit­xen el text i que el con­text per­met enten­dre'n el sig­ni­fi­cat, una escrip­tura que sem­bla repes­car de Juli Vall­mit­jana, un autor de prin­ci­pis del segle XX també obses­si­o­nat per repes­car el par­lar gitano i dels bar­ris bai­xos de la Bar­ce­lona més mise­ra­ble i peri­llosa per a un burgès de l'Eixam­ple. La peça és un cop de puny de poc més d'una hora. Una tro­bada apa­rent­ment cor­dial però que al fons hi ha una història d'amor i de fide­li­tats mal tan­cada.

Ara, a El tablao de Car­men

Des del 2010, noms com ara Manu­ela Car­rasco, Reme­dios Amaya, Montse Cortés, Toma­tito, Joana Amaya, Diego Ama­dor, Far­ru­quito, Josemi Car­mona, Duquende, Chi­cu­elo, Juan de Juan, així com la com­pa­nyia Tablao de Car­men Amaya han for­mat part de l'extensa llista de talents d'aquest art que han fet les delícies dels amants del fla­menc a El Tablao de Car­men.

Com en la pas­sada edició, el fes­ti­val se cele­brarà ínte­gra­ment a El Tablao de Car­men, i en aquesta ocasió, amb l'espec­ta­cle Home­natge a Car­men Amaya, en què actu­a­ran artis­tes com ara els can­ta­o­res Pere el Granaíno, Maria Vizar­raga, Juan Fernández Jua­neke i Jonat­han Reis, els bai­la­o­res Hini­esta Cortés, Nat­za­ret Reis, Moisès Navarro i El Yiyo, i la música dels gui­tar­ris­tes Román Vicenti i El Perla, els dies 15 i 16 de novem­bre (21.30 h). Estarà diri­git artísti­ca­ment per Manuel Jiménez Bar­tolo, direc­tor artístic d'El Tablao.

Demà s'ofe­rirà una pro­jecció tri­ple del film nomi­nat a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa del 1964, Los Taran­tos. Diu­menge, dins del marc del Memo­rial Car­men Amaya, el pro­grama pro­posa una jor­nada gas­tronòmica anda­lusa, amb les tapes tra­di­ci­o­nals de la regió, a la qual seguirà el con­curs de ball per a enti­tats i esco­les de fla­menc de Bar­ce­lona. Al llarg de tot el cap de set­mana, els assis­tents al fes­ti­val podran gau­dir de sis tallers de fla­menc, impar­tits per Manuel Jiménez Bar­tolo, Irene La Sentío i El Perla i que seran gratuïts per als ins­crits. Durant tot el fes­ti­val estarà oberta al públic del Poble Espa­nyol una expo­sició amb 17 foto­gra­fies de mida natu­ral de Car­men Amaya ballant en dife­rents èpoques de la seva vida.

D'estar per casa
Sara Baras va fer dimarts al vespreuna mena d'assaig obert davant d'un públic que omplia fins l'últim racó del Teatre Lliure. Va ser per la insistència de Lluís Pasqual que Baras va accedir a aquest joc. Però s'hi va posar molt bé, amb una espontaneïtat que contrasta amb el dolor que pot projectar quan entra per seguiriya. La bailaora va mostrar sense vergonya la seva desimboltura gaditana acompanyada de la seva companyia i els músics, còmplices. La sorpresa quan Pasqual també va accedir a picar a terra amb el fin de fiesta. Aquest model pot donar molt de joc perquè és fresc i dóna claus per entrar a l'enrevessat i alhora instintiu món del flamenc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.