Opinió

assaig

Xavier Ibáñez Puig

Amics en bàndols enemics

Jordi Sales porta el lector a reconèixer les estretors i les ferides mal tancades de la vida catalana alhora que il·lumina la possibilitat de respondre d'una manera saludable a aquest reconeixement

‘La captivitat inadvertida'
té una lucidesa extraordinària
Hi ha obstacles que no són materials sinó mentals
L
La bona memòria desautoritza tota divisió dels catalans en ‘bons' i ‘mals' catalans. Els drames que ens han sacsejat han situat sovint amics en bàndols enemics
Sales atén el testimoni de les pedres, d'una sèrie d'objectes

La trampa de les pròpies idees

En una entre­vista con­ce­dida l'any 1969, par­lant del xoc que va patir l'any 1933, Han­nah Arendt deia: “Vaig apren­dre una cosa que des d'ales­ho­res vaig for­mu­lar en una frase que recordo sem­pre: «Si a una l'ata­quen com a jueva, s'ha de defen­sar com a jueva», no com a ale­ma­nya, ni com a ciu­ta­dana del món, ni com a titu­lar de drets humans, ni res per l'estil. Més aviat: què puc fer jo molt en con­cret com a jueva?” Afe­gia, a més, que l'autèntic xoc no va ser la pujada al poder de Hit­ler i les seves polítiques (“el que fan els ene­mics és pre­vi­si­ble”), sinó el que van fer els amics, tots intel·lec­tu­als, que, en parau­les d'Arendt, “van caure en les tram­pes de les seves idees”, en bona part “seduïts pel caràcter com­pli­cat i sub­til de les temàtiques” que plan­te­java l'ascensió del nazisme.

Amics en bàndols ene­mics

Res­pon­dre en con­cret i acla­rir situ­a­ci­ons que com­por­ten con­fu­si­ons men­tals en les quals els amics cauen en bàndols ene­mics: aquests dos motius arend­ti­ans poden ser­vir per pen­sar qual­se­vol dels con­flic­tes que han mar­cat la vida euro­pea els dar­rers tres-cents anys. També a nosal­tres ens ha pas­sat i ens passa que qüesti­ons “com­pli­ca­des i sub­tils” ens des­col·loquen. Si, com els filòsofs amics-ene­mics d'Han­nah Arendt, no volem “caure en les tram­pes de les pròpies idees”, ens convé mirar de cara la nos­tra rea­li­tat, expli­ci­tar els esque­mes men­tals pre­con­ce­buts que obs­tru­ei­xen tota pos­si­bi­li­tat d'acla­ri­ment, exer­cir una memòria salu­da­ble sobre les coses que ens envol­ten, i con­tri­buir a superar les nos­tres mes­qui­ne­ses en una ferma volun­tat d'ampli­ació de la vida cata­lana. Tot això és el que ens ofe­reix Jordi Sales en La cap­ti­vi­tat inad­ver­tida, un lli­bre d'una luci­desa extra­or­dinària al llarg del qual, en un exer­cici paci­ent i pro­fund de medi­tació històrica, l'autor porta el lec­tor a reconèixer les estre­tors i les feri­des mal tan­ca­des de la vida cata­lana alhora que il·lumina la pos­si­bi­li­tat de res­pon­dre d'una manera salu­da­ble a aquest reco­nei­xe­ment.

Mirar de cara

Al lli­bre I de la La república Sòcra­tes explica el seu cap­te­ni­ment davant les inter­ven­ci­ons furi­bun­des de Trassímac: “Jo en sen­tir-lo vaig que­dar parat, me'l vaig mirar i vaig esve­rar-me, i em sem­bla que si no l'hagués esguar­dat jo pri­mer que ell em mirés a mi, hau­ria per­dut la veu. Ara bé, quan va començar a enfe­rot­gir-se de paraula vaig avançar-me a mirar-lo fit a fit, de manera que em vaig veure amb el cor de repli­car-li i li vaig dir tre­molós…” També avui els pro­duc­tors d'opinió fan sovint inter­ven­ci­ons furi­bun­des. Si hem d'asso­lir alguna cosa que sigui més dura­dora que els crits, cal pri­mer gua­nyar l'espai del diàleg, i “la dia­lo­gi­ci­tat es gua­nya havent fixat els ferot­ges mit­jançant mira­des”. Així ens pro­posa l'autor adreçar-nos a la nos­tra rea­li­tat; amb dues mira­des: l'una per con­ser­var la veu pròpia, l'altra per repli­car. La cap­ti­vi­tat inad­ver­tida és aquesta doble mirada de Jordi Sales per escol­tar/lle­gir mirant de cara i res­pon­dre mirant de cara.

Les obs­truc­ci­ons men­tals

En Les for­mes de la vida cata­lana (1946) Fer­ra­ter Móra sosté que, con­tra els escèptics que no veuen futur a Cata­lu­nya i els il·lusos que veuen aquí mateix el futur renai­xent, l'única posició lúcida és la dels cata­lans que, tocant de peus a terra, ente­nen que cal tre­ba­llar per una Espa­nya en què cen­tre i perifèria har­mo­nit­zin. En un text del 1955 Fer­ra­ter afe­geix que en aquesta empresa de cons­trucció d'una Espa­nya plu­ral, la dèria dels cata­lans per la memòria històrica cons­ti­tu­eix una malal­tia: “El pas­sat ha de ser efec­ti­va­ment un pas­sat en lloc de con­ver­tir-se en el reflex de qual­se­vol malen­co­ni­osa recor­dança. Si així no ho fem, cau­rem malalts de pas­sat, i ens serà difícil de gua­rir-nos d'una tan traïdora malal­tia.” Davant l'espe­rit cons­truc­tiu i dina­mit­za­dor de l'Estat espa­nyol, el record del pas­sat ens faria caure –segons Fer­ra­ter– malalts de malen­co­nia.

Aquest esquema men­tal, que con­si­dera modern l'estat de dret vigent i antiga qual­se­vol rei­vin­di­cació local –vista per això mateix com a xenòfoba i exclo­ent o, en el millor dels casos, mes­quina– és una mica la que podem tenir tots abans d'haver-hi pen­sat. Hi ha en Fer­ra­ter una lògica de la cons­trucció que, tan­ma­teix, topa amb un munt d'obs­truc­ci­ons. Les limi­ta­ci­ons mate­ri­als són les pri­me­res. Però els esque­mes men­tals pre­con­ce­buts que impe­dei­xen mirar de cara la rea­li­tat són també una obs­trucció. Con­tra la tesi fer­ra­te­ri­ana, el lli­bre de Sales rei­vin­dica un exer­cici sa de la memòria com a medi­tació: “Una teo­ria de l'obs­trucció ens és una eina necessària per a saber com nosal­tres ens ama­guem la nos­tra situ­ació de cap­ti­vi­tat. Estem estrets i, si badem gaire, ja ni ho notem. Tenim un peu lli­gat i ens pen­sem que som coi­xos.”

Si al mig del camí tro­bem un obs­ta­cle, no té sen­tit –com tan­tes vega­des hem fet els cata­lans– posar-nos a par­lar sobre el nos­tre caràcter (si som asse­nyats, arrau­xats o coi­xos). El que cal fer és apar­tar l'obs­ta­cle del camí. Ara: hi ha obs­ta­cles que no són mate­ri­als sinó men­tals. I les obs­truc­ci­ons men­tals només es poden desobs­truir amb un esforç men­tal, amb un esforç de luci­desa. També l'assaig d'idees ha de venir a posar la seva pedra en la cons­trucció d'una casa ampla i comuna. La cap­ti­vi­tat inad­ver­tida té la vocació de ser una d'aques­tes pedres.

Exer­ci­cis d'agi­li­tat arqueològica: una memòria menys sub­jec­tiva i més salu­da­ble

Con­tra la pre­venció fer­ra­te­ri­ana davant les evo­ca­ci­ons nostàlgi­ques, per adver­tir els ele­ments de la nos­tra situ­ació que ens pas­sen inad­ver­tits –com el fet bàsic de la nos­tra cap­ti­vi­tat– cal fer memòria. Ara: com que tot esforç de luci­desa es pot tro­bar obs­truït pel soroll mediàtic, Sales deci­deix aten­dre, no les parau­les de ningú, sinó el tes­ti­moni mateix “de les pedres”, el tes­ti­moni callat d'una sèrie d'objec­tes. En una sèrie d'exer­ci­cis d'arque­o­lo­gia des­ti­nats a gua­nyar agi­li­tat davant la rea­li­tat que ens envolta, Sales ens explica les històries d'un retrat de Felip V girat cap per avall a Xàtiva, de la torre de Sant Joan, del con­vent del Roser a Lleida, d'un canó de l'any 1715 a Fela­nitx, etcètera. Val­gui com a il·lus­tració de la mena de coses que el lec­tor aprendrà, el cas de la Seu Vella de Lleida: caserna mili­tar del 1707 al 1948, any en què l'Ajun­ta­ment de Lleida cedeix uns ter­renys per posar-hi la caserna que més tard, ben recent­ment, l'Ajun­ta­ment ha de com­prar a l'exèrcit espa­nyol per més d'un milió d'euros. Recor­dar que en les guer­res hi ha gua­nya­dors i vençuts, i detec­tar-ne els ras­tres en les rela­ci­ons actu­als entre el Minis­teri de Defensa i un ajun­ta­ment, no és pas un exer­cici de nostàlgia ni ha de ser una font de res­sen­ti­ment. Si l'Ajun­ta­ment de Lleida és víctima d'una situ­ació de poder que ve de lluny, dir-ho no és vic­ti­misme: és cons­ta­tació d'un fet.

El sen­tit de tots aquests exer­ci­cis d'agi­li­tat arqueològica és “mirar bé rea­li­tats que ens envol­ten per tal de des­co­brir-nos claus, ele­ments o eixos de la nos­tra situ­ació”. Aquesta memòria resulta menys sub­jec­tiva i més salu­da­ble que les iden­ti­fi­ca­ci­ons sovint fan­ta­si­o­ses en algun racó del nos­tre pas­sat. Si cap­tu­rem bé els ras­tres i ens entre­te­nim amb una mica de calma vivi­fi­cant-los, ens podrem anar situ­ant en una òrbita pròpia, movent-nos durant un temps més llarg que el dels crits”.

Con­clusió: una volun­tat d'ampli­ació de la vida cata­lana

La bona memòria desau­to­ritza tota divisió dels cata­lans en bons i mals cata­lans. Els dra­mes que ens han sac­se­jat han situat sovint amics en bàndols ene­mics. La foto­gra­fia de la pàgina 177 (jun­ta­ment amb els comen­ta­ris impa­ga­bles que en fa Sales) ens recorda que, con­tra els horit­zons massa estrets en què ens tanca una memòria retorta, un bon exer­cici de la memòria ens pot aju­dar a obrir l'espai en què sigui pos­si­ble fer les paus amb nosal­tres matei­xos i, des d'aquesta posició serena, con­viure i créixer ben amples.

La volun­tat reco­llida en l'escrip­tura de La cap­ti­vi­tat inad­ver­tida es troba, ales­ho­res, en un eix de con­tinuïtat recons­truïda res­pecte de la vocació d'ampli­tud i nor­ma­li­tat dels homes de la Man­co­mu­ni­tat –com Prat de la Riba o Ale­xan­dre Galí–, pas­sant per molts mes­tres entre els quals cal comp­tar, en tot cas, Jaume Vicens i Vives i Joan Sales. En la seva volun­tat d'ampli­ació de la vida cata­lana, La cap­ti­vi­tat inad­ver­tida ens fa mirar la rea­li­tat des d'una pers­pec­tiva que trenca les estre­tors de les mira­des mediàtiques.

LA CAPTIVITAT INADVERTIDA
Jordi Sales
Proemi: Salvador Giner Editorial: Galerada Cabrera de Mar, 2013 Pàgines: 208 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia