La Batalla de l'Ebre, de més a prop

Les rutes gratuïtes organitzades pel Comebe s'estrenen al Poble Vell de Corbera d'Ebre amb èxit d'assistència

Amb l'objec­tiu de donar a conèixer els esce­na­ris de la Bata­lla de l'Ebre, el Con­sorci Memo­rial dels Espais de la Bata­lla de l'Ebre (Comebe) va donar ahir el tret de sor­tida a les visi­tes guia­des que, el dar­rer dis­sabte de cada mes, ofe­rirà gratuïtament a totes les per­so­nes que es vul­guin apro­par una mica més a aquesta bata­lla, conèixer una mica més aquest con­flicte bèl·lic, les con­seqüències que se'n van deri­var, així com els llocs més sig­ni­fi­ca­tius. Ahir, doncs, van ser unes 50 per­so­nes les que van par­ti­ci­par en la pri­mera ruta, amb el lema Sobre­viure a l'hor­ror, tot i que s'havien limi­tat les pla­ces a 40. Als volts de les deu del matí, es van tro­bar a l'Ajun­ta­ment de Cor­bera d'Ebre, tal com es farà en les pro­pe­res rutes i, des d'allí, es va ini­ciar el recor­re­gut. La pri­mera parada va ser el Poble Vell de Cor­bera, on els visi­tants van poder pas­se­jar entre les runes de les cases i car­rers que van que­dar després dels bom­bar­de­jos de 1938. Alhora, es van ampliar els conei­xe­ments històrics gràcies a les expli­ca­ci­ons de la guia: «L'església no va anar a terra perquè els avi­ons es pogues­sin ori­en­tar», comenta en un moment de la visita, que va atraure tant grans com petits. I és que els més grans, sobre­tot els veïns del muni­cipi o de la zona, ja conei­xen de prop totes aques­tes històries, i fins i tot hi van ficar culle­rada apor­tant la seues pròpies experiències. Però els més petits, van que­dar sor­pre­sos per les con­seqüències d'una guerra que els queda lluny, però que forma part de la seua història, i per això van bom­bar­de­jar amb pre­gun­tes pares i avis a mesura que avançava la visita.

Després del Poble Vell, la ruta va seguir a la Fata­re­lla, al Memo­rial de les Cam­po­si­nes, un dels punts estratègics de comu­ni­ca­ci­ons durant la bata­lla i el pri­mer lloc on es poden recor­dar els dos exèrcits, ja que és un monu­ment a tots els com­ba­tents en la bata­lla, sense dis­tin­ci­ons d'ide­o­lo­gies o bàndols. Allí s'hi va fer una visita ràpida, ja que encara que­dava l'espai històric de les Devees de la Fata­re­lla, for­mat per una petita línia de trin­xera, i el Cen­tre d'Inter­pre­tació Sol­dats a les Trin­xe­res de Vilalba dels Arcs. Com acos­tuma a pas­sar en oca­si­ons com aquesta, la ruta està pau­tada i no hi ha gaire temps per entre­te­nir-se. Per això es va reco­ma­nar als visi­tants que, ara que ja ho conei­xen, hi tor­nin un altre dia i així s'ho puguin mirar tot amb més detall.

Almenys, però, ja en la pri­mera ruta es va com­plir l'objec­tiu de les visi­tes: «Hi ha molta gent del ter­ri­tori que no coneix el que tenen al cos­tat de casa, i espe­rem que amb aques­tes rutes ells puguin ser els millor ambai­xa­dors del pro­jecte i donar-ho a conèixer», va expli­car Toni Vidal, tècnic del Memo­rial Democràtic de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. De fet, la majo­ria dels assis­tents a la ruta eren de les Ter­res de l'Ebre i del Camp de Tar­ra­gona, tot i que alguns venien d'altres punts del país. Així, si la ini­ci­a­tiva fun­ci­ona, es pot tor­nar a repe­tir l'any vinent, tot i que com va avançar Vidal, pot­ser s'estu­diarà fer grups més reduïts per agi­lit­zar les visi­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.