Reportatge

MIG SEGLE DEL PREMI AMADEU OLLER

david castillo

Els joves gegants de l'Amadeu Oller

Publiquem dos dels textos introductoris de l'antologia del premi Amadeu Oller, publicada per Galerada i presentada dilluns per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias

Vinyoli serà segurament el poeta més citat pels autors joves
L'èxit del premi és veure l'evolució posterior dels guardonats
Molts poemes de l'Oller van ser dels indignats de plaça Catalunya

Al pròleg de la pri­mera anto­lo­gia del premi Ama­deu Oller, el 1967, l'enyo­rat Joan Colo­mi­nas opi­nava que la par­ti­ci­pació dels poe­tes joves hau­ria de donar, al cap­da­vall, un bon resul­tat, “aquesta par­ti­ci­pació serà un esforç més en la llarga llista d'esforços col·lec­tius que el poble català va fent d'ençà que a l'inici del segle XIX s'ads­criví al pano­rama poli­ti­co­li­te­rari euro­peu, amb els esclats dels movi­ments soci­als –menys o poc valo­rats encara– i del movi­ment intel·lec­tual romàntic –de tanta trans­cendència– que ales­ho­res tenia, també, un evi­dent sig­ni­fi­cat d'acció”. Colo­mi­nas inclogué aquest text en un lli­bre ben sig­ni­fi­ca­tiu des del pròleg, La poe­sia, un com­bat per Cata­lu­nya, i estic segur que resultà profètic. Encara més si ho mirem des del punt de vista dels nos­tres joves poe­tes. Com s'explica la poe­sia cata­lana recent sense David Caño, Mireia Cala­fell o Irene Solà? Com s'explica Cata­lu­nya sense la seva lite­ra­tura i sense la màxima expressió d'aquesta lite­ra­tura, la poe­sia?

És un orgull res­pon­dre a aques­tes pre­gun­tes per raons òbvies, encara més quan ho fem des dels mem­bres del jurat. L'últim mig segle pot ser­vir per fer una reflexió sobre alguns dels eixos de la poe­sia cata­lana, divi­dida des d'aquell llunyà 1964 en grans períodes. Es podrien exem­pli­fi­car en la poe­sia dels sei­xanta i dels pri­mers setanta, mar­cada pel rea­lisme i la poe­sia política, que tin­dria una tra­ducció en autors prou repre­sen­ta­tius d'aquell període com Isi­dre Molas o Àlvar Valls i fins i tot Toni Turull, sense obli­dar els dos de la pri­mera edició, Car­les Mira­lles i Pius Morera, tot i que evo­lu­ci­o­na­ren cap a uns altres àmbits. Un segon apar­tat, repre­sen­tat pels joves dels setanta com Ramon Pinyol Balasch, Joa­quim Sala-Sana­huja, Miquel Des­clot, Maria Mercè Marçal, Joan Bar­celó i Valerià Pujol, en una època mar­cada pels expe­ri­men­ta­lis­mes, la música psi­codèlica i el hip­pisme i el culte als Espriu, Vinyoli, Bar­tra i, sobre­tot, Foix i Brossa, tots dos amb influències clares del sur­re­a­lisme. Un ter­cer període, eclèctic i post­mo­dern, on el com­promís polític cedia davant de l'indi­vi­du­a­lisme i el rigor lite­rari, amb poe­tes prou repre­sen­ta­tius de l'època com Car­les Tor­ner, Antoni Pla­de­vall, Pau Joan Hernàndez i la mala­gua­nyada Anna Dodas. Els noranta con­tri­bu­ei­xen a la gran eclosió d'autors i el segell ja des­a­pa­re­gut d'Edi­ci­ons del Mall és subs­tituït per La Magrana, on es publi­quen autors ben nota­bles en l'actu­a­li­tat, com ara Ama­deu Vidal, Manuel For­cano, Car­les Bell­solà i Esteve Plan­tada, i el canvi de segle, que coin­ci­deix amb el període dels reci­tals, de què us par­laré al final i en què poe­tes repre­sen­tants de l'escriure i el dir, com ara Núria Martínez-Ver­nis, Andreu Gomila, Laia Noguera, Maria Cabrera i Àngels Gre­gori, s'enduen el guardó.

“Els poe­mes moren d'ina­nició quan se'ls treu tot allò que no con­te­nen.” Aquest afo­risme d'Elias Canetti podria resu­mir un balanç de les inten­ci­ons de molts poe­tes de totes les èpoques, massa con­di­ci­o­nats pel so de les parau­les i, sobre­tot, massa per­me­a­bles a les influències dels grans mes­tres del segle XX, autors que foren més copi­ats que com­pre­sos dins d'un exer­cici evi­dent d'endogàmia. I penso tant en Foix i en Brossa com en Gabriel Fer­ra­ter, Espriu i Vicent Andrés Estellés. Després del que s'ha con­si­de­rat com la Gene­ració dels Setanta, vam con­ti­nuar amb els ismes men­tre la des­a­pa­rició pro­gres­siva dels mes­tres Vinyoli, Marià Manent, Foix, Estellés, Fus­ter, Espriu, Bar­tra, Blai Bonet i Pere Quart pro­vo­cava un cert com­plex d'orfan­dat que se subs­tituïa per un culte exces­siu a Fer­ra­ter o per un sim­bo­lisme forçat, que ama­gava també molta pro­va­tura incon­nexa, massa eso­te­risme dis­fres­sat de lite­ra­tura culta. La tènue fron­tera entre la filo­lo­gia i la cre­ació es tor­nava a mos­trar dins la nos­tra lite­ra­tura com una línia difusa. Vinyoli serà segu­ra­ment el poeta més citat pels autors dels últims quinze anys.

La tendència que alguns esperàvem era tro­bar autors que domi­nes­sin prou bé l'eina de la llen­gua i que s'obli­des­sin d'exer­ci­cis mala­bars de resul­tats defi­ci­ents. Els anys vui­tanta, una dècada domi­nada pel dis­curs post­mo­dern, ens mos­tra­ren eclec­ti­cisme i dis­pa­ri­tat, però també endogàmia i massa for­ma­lisme, una malal­tia que s'ha per­pe­tuat al llarg de les últi­mes dècades i que els tren­ca­dors poe­tes dels vui­tanta no foren capaços d'eli­mi­nar. La tra­dició con­ti­nu­ava pesant massa, sobre­tot des d'una certa ortodòxia. S'aban­do­na­ven, però, els clixés d'altres èpoques, com el patri­o­tisme i el resis­ten­ci­a­lisme. El començament de la nor­ma­lit­zació féu per­dre a la poe­sia pro­ta­go­nisme davant l'empenta dels nous nar­ra­dors –Monzó, Pàmies, Carme Riera, Bau­le­nas, Maria Mercè Roca, etc.–, que ofe­rien alter­na­ti­ves més interes­sants per als lec­tors. La poe­sia tor­nava a les cata­cum­bes o a la “secta secreta”, tal com la definí Albert Roig a L'estiu de les papar­res. Els pri­mers vui­tanta foren una època dura. La poe­sia, com altres sec­tors de la soci­e­tat des­ver­te­brats, patí una crisi de models. Sense refe­rents clars ni mes­tres a qui ido­la­trar, alguns poe­tes opta­ren pel sec­ta­risme, inten­tant copiar fenòmens penin­su­lars tan tris­tos com l'ano­me­nada poe­sia de l'experiència o la nova sen­ti­men­ta­li­tat, és a dir, un model de poe­sia rea­lista, esce­ni­fi­cada en àmbits domèstics i de neces­si­tat quo­ti­di­ana. No pros­perà perquè al país resulta ben difícil reu­nir dos poe­tes i evi­tar que es tre­guin els ulls.

Només dos poe­tes es poden arri­bar a esti­mar si repre­sen­ten tendències i estils dife­rents. Tres poe­tes reu­nits en un bar poden pro­vo­car la Ter­cera Guerra Mun­dial! L'exem­ple de Sara­jevo és el més pròxim.

La dar­re­ria dels noranta ha repre­sen­tat una situ­ació enga­nyosa, una mena de miratge. La poe­sia cata­lana recu­pe­rava la cate­go­ria. Molts dels autors que havien pro­vo­cat el mime­tisme dels setanta es reti­ra­ven i tres o qua­tre gene­ra­ci­ons coin­ci­dien durant una època ja prou esti­ma­ble d'esta­bi­li­tat política, una gran victòria gràcies a l'esta­bi­li­tat, sovint tan cri­ti­cada. Alguns autors cons­truïen una obra ferma, sense sobre­salts i mar­cada pel rigor. Si el nos­tre diagnòstic fins al 1985 podia fer un cens de poe­tes i com­pa­rar-lo amb les ven­des –en què es demos­trava que pot­ser hi havia més emis­sors de poe­sia que recep­tors–, la segona mei­tat dels noranta i els quinze anys del nou segle han alte­rat la sen­sació de pro­fun­di­tat de la crisi pel feno­men dels reci­tals poètics i l'assistència mas­siva de públic a aquests espec­ta­cles. Es tracta d'un feno­men sociològic que recu­pera l'ora­li­tat de la poe­sia, tot i que trenca l'acte íntim de la lec­tura per­so­nal. L'afluència d'espec­ta­dors als reci­tals ha pro­vo­cat la cele­bració de molts actes, la incor­po­ració de deter­mi­na­des ins­ti­tu­ci­ons i, fins i tot, l'apa­rició de patro­ci­na­dors, com passa en altres països euro­peus i ame­ri­cans. El feno­men ha esde­vin­gut una moda i la res­posta mas­siva a la Set­mana de Poe­sia de Bar­ce­lona, entre mol­tes altres con­vo­catòries, així ho cons­tata. El feno­men s'ha con­ver­tit en moda i la Set­mana de Poe­sia té tant pro­ta­go­nisme als dia­ris com el Sònar i Pri­ma­vera Sound o com molts dels espec­ta­cles del Grec. En qual­se­vol cas, el fes­ti­val s'ha con­ver­tit en una de les cites cul­tu­rals de l'any i és una mena de desem­bo­ca­dura dels reci­tals i les lec­tu­res que es fan gai­rebé diària­ment a Bar­ce­lona i altres ciu­tats cata­la­nes. Tam­poc no resulta estrany l'arri­bada de lli­bres de poe­sia als quios­cos o les edi­ci­ons que rega­len els dia­ris. El cas del des­a­pa­re­gut Miquel Martí i Pol és simp­tomàtic de la popu­la­ri­tat del gènere, per no par­lar de l'èxit de l'Any Ver­da­guer o l'entrada als lli­bres més venuts dels dia­ris d'autors com l'esmen­tat Martí i Pol o de Joan Mar­ga­rit. Els nos­tres joves poe­tes s'han ado­nat, en molts casos, que la poe­sia –la cul­tura– ha fet des­per­tar la consciència ciu­ta­dana dins el con­junt de nivells que ver­te­bra la nos­tra soci­e­tat inver­te­brada. Gai­rebé tots els poe­tes que han gua­nyat l'Ama­deu Oller par­ti­ci­pa­ren en les tro­ba­des poètiques dels indig­nats de plaça Cata­lu­nya i d'altres mani­fes­ta­ci­ons cíviques.

Com ha assu­mit la poe­sia cata­lana aquesta nova situ­ació? Diríem que la idea dels orga­nit­za­dors dels reci­tals era divul­ga­tiva, volia dur la poe­sia al públic, atès que el públic no anava a la poe­sia. Allò de si Mahoma no va a la mun­ta­nya, la mun­ta­nya anirà a Mahoma. Davant el feno­men hi ha hagut dues reac­ci­ons. La pri­mera, par­ti­ci­pa­tiva, de voler con­nec­tar amb el públic. I la segona, refractària, de voler man­te­nir l'aïlla­ment i de viure al marge o amb distàncies davant d'aquesta petita popu­la­rit­zació d'un gènere que ha estat defi­nit des de fa anys com a mino­ri­tari davant dels èxits de ven­des i de lec­tors de la novel·la, con­si­de­rat com el gènere que millor repre­senta el món actual, al cos­tat del cinema nar­ra­tiu.

Els reci­tals han faci­li­tat, així mateix, la pos­si­bi­li­tat de conèixer noves veus, i als poe­tes la pos­si­bi­li­tat de pro­var els seus ver­sos. Aquí podríem con­nec­tar amb el Price del 1971, quan es reu­ni­ren, també amb gran èxit, els grans noms de la poe­sia cata­lana con­tem­porània: Espriu, Fer­ra­ter, Foix, Brossa, Bar­tra, Estellés, Leve­roni, Llom­part, Pere Quart, Tei­xi­dor, Vidal i Alco­ver, Vinyoli, Palau i Fabre, Sar­sa­ne­das, Colo­mi­nes, Joa­quim Horta i Fran­cesc Vall­verdú. En aquests anys s'ha donat també un altre feno­men, la des­a­pa­rició de les revis­tes, que ha dei­xat pràcti­ca­ment sola la capçalera viga­tana Reduc­ci­ons. Si els setanta i els pri­mers vui­tanta s'havien carac­te­rit­zat per la publi­cació de revis­tes de poe­sia –com a pla­ta­for­mes d'opinió i com a vehi­cle de noves pro­pos­tes–, la supressió d'aques­tes capçale­res, a causa de les des­pe­ses exces­si­ves d'impremta i de paper, havien dei­xat una infi­ni­tat de col·lec­tius sense camp d'entre­na­ment, sense pos­si­bi­li­tat d'entrar en debat, de fer pro­va­tu­res. Aquesta situ­ació es regu­la­ritzà amb el paper dels nous mit­jans de comu­ni­cació que obren la informàtica i, espe­ci­al­ment, inter­net, que s'ha con­ver­tit en una nova tri­buna on es poden con­tras­tar idees. També l'esmen­tat feno­men dels reci­tals ha ser­vit per dur al car­rer, a la plaça, al tea­tre, a l'ate­neu els ver­sos dels poe­tes. L'àgora s'imposa.

Aquests nous vehi­cles han ser­vit per demo­cra­tit­zar la poe­sia, per treure-la dels gue­tos i dels eli­tis­mes, per acos­tar-la al poble –el vell desig dels poe­tes rea­lis­tes i polítics de la gene­ració dels Colo­mi­nas, Alpera, Vall­verdú, Espriu i Amorós–. Aban­do­nant l'eli­tisme, la poe­sia ha recu­pe­rat la il·lusió, el desig de trans­me­tre sen­ti­ments i de comu­ni­car emo­ci­ons. Han val­gut la pena aques­tes ini­ci­a­ti­ves perquè s'ha aca­bat la secta secreta que he citat abans. Els reci­tals han estat un acte eman­ci­pa­dor del vers, de la cre­a­ti­vi­tat segres­tada per gru­pus­cles i tei­xits pseu­do­ma­fi­o­sos: la crítica havia esde­vin­gut pseu­docrítica, domi­nada pels pode­ro­sos.

Quin és el risc ara? La tri­vi­a­lit­zació, la bana­lit­zació del dis­curs? No ho crec. Pot­ser la subs­ti­tució del con­cepte tan­cat de cul­tura pel d'espec­ta­cle. En el ter­reny de les edi­ci­ons, pot­ser ens tro­bem com el tea­tre, que fun­ci­ona bé en taqui­lla, però mala­ment en edició.

Una altra carac­terística posi­tiva ha estat la raci­o­na­lit­zació de les edi­to­ri­als, que han limi­tat el nom­bre de lli­bres publi­cats i han aug­men­tat, així, el nivell d'exigència dels res­pon­sa­bles lite­ra­ris, amb tirat­ges insu­fi­ci­ents, però en molts casos dig­nes. El premi nova­ment s'ha adap­tat amb la crisi: de La Magrana les publi­ca­ci­ons pas­sa­ren a un nou segell, Gale­rada, que ha superat els dis­senys i la qua­li­tat dels lli­bres, i ha inau­gu­rat una nova gene­ració nas­cuda durant els anys vui­tanta i noranta, amb gent de tanta qua­li­tat com Anna Ball­bona, Marc Rovira, Sònia Moya, Estel Solé, Glòria Coll i Car­les Morell, majo­ritària­ment veus feme­ni­nes –com el lec­tor pot com­pro­var–, que demos­tren el pas enda­vant dins un gènere, que abans havia tin­gut poques dones.

L'èxit de publi­car inèdits durant cin­quanta anys es valora a través de l'evo­lució d'alguns d'aquests guar­do­nats. He esmen­tat alguns dels cer­vells més lúcids de la nos­tra poe­sia, que tin­gue­ren la pri­mera opor­tu­ni­tat amb el nos­tre premi, un premi sense dotació econòmica ni gran pompa, que ha esde­vin­gut una cita de la millor poe­sia cata­lana, una poe­sia que parla en veu baixa però d'una manera ferma, sense fer cas als esca­ra­falls del temps.

La parròquia de Sant Medir acollí la fun­dació de Comis­si­ons Obre­res ara fa també cin­quanta anys, deixà els seus locals per a la refun­dació de la CNT el 29 de febrer del 1976, acollí la vaga dels sense papers fa uns anys, ens ha acom­pa­nyat amb la poe­sia, la bon­dat, la veri­tat i la bellesa, sig­nes agus­ti­ni­ans de l'art i la vida. Gràcies, mossèn Ama­deu Oller. Gràcies, Josep Maria Vidal, Josep Bigordà, Fran­cesc Vila­mala, Joan Colo­mi­nas, Joan Oli­ver, Enric Subirà, Joan Fàbre­gas, Martí Saurí, Anna Lluch i tots els que heu fet pos­si­ble aquest gran mira­cle amb el vos­tre esforç. Sense la poe­sia no som res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia