cultura

els nous escenaris

J. Bordes

La freda perifèria

Les companyies de teatre assumeixen el pes de gestionar sales, des del 2008, per garantir-se visibilitat

Un jove entusiastaobre un local de màgia a Igualada
Des del 2013, el Tantarantana té un àtic

En un qua­dre d'apa­rent estan­ca­ment d'espec­ta­dors, sobta que no hagin dei­xat d'obrir-se nous espais, prin­ci­pal­ment ins­tal·lats a Bar­ce­lona. Si es con­si­dera que la pri­mera fue­tada de la crisi glo­bal es remunta al 2008, el tea­tre, en rea­li­tat, no en pati­ria estadísti­ca­ment les con­seqüències fins la tem­po­rada 2012/13 (que es van per­dre fins a 550.000 espec­ta­dors a les pla­tees). Cer­ta­ment, les sales de petit for­mat viuen en un oasi paral·lel i no sem­pre res­po­nen a la mateixa dinàmica que les dades gene­rals (molt con­di­ci­o­na­des pels mun­tat­ges de gran for­mat i àmplia estada). Segons les dades de l'Asso­ci­ació d'Espec­ta­dors de Tea­tre de Cata­lu­nya (Adetca) la via­bi­li­tat de les sales de petit for­mat és molt dife­rent. En comp­tes de per­dre espec­ta­dors, en la tem­po­rada de l'heca­tombe (la del 202/13) en van gua­nyar uns 24.000. L'incre­ment no ha dei­xat d'aug­men­tar: 63.000 espec­ta­dors més en la tem­po­rada 13/14 i encara 17.800 més en la del 14/15. Cer­ta­ment, són unes dades molt limi­ta­des en crei­xe­ment d'espec­ta­dors per funció (de 46 a 54,4 espec­ta­dors per repre­sen­tació). En bona part, ha cres­cut l'assistència gràcies a l'existència de les noves sales (de26 a les 35 actu­als) que té con­tro­la­des Adetca actu­al­ment. De les 221.691 entra­des de la tem­po­rada 2012/13 s'ha pas­sat a 327.473 en tres tem­po­ra­des. Cal acla­rir que aques­tes són les dades que recull Adetca, perquè hi ha un bon gra­pat d'aquests petits espais que no s'hi han inte­grat encara.

L'estudi que pre­sen­tem es limita a par­lar de les sales, for­ma­des per un equip pri­vat, que han obert el 2008, quan la crisi ja apa­rei­xia en grans titu­lars als dia­ris. Víctor Álvaro, del Tea­tre Alme­ria avisa amb la boca petita que ells van començar l'aven­tura d'habi­li­tar un tea­tre en un antic bingo de Gràcia el 2007 “quan Zapa­tero deia que no hi havia crisi”. Durant aquest període han obert altres espais de gran potència, com podria ser el Goya o el Tea­tre El Molino, però que des­car­tem pre­sen­tar-los perquè les seves dades ter­gi­ver­sa­rien prou la tendència prin­ci­pal. Algu­nes de les sales pre­sen­ta­des a l'estudi, a més, no figu­ren dins de l'estadística d'Adetca actu­al­ment. També hi ha sales que, sim­ple­ment, han can­viat d'equip de gestió: és el cas del Maldà amb Els Pira­tes Tea­tre; el Tea­tre Eixam­ple (ex Guasch); el Barts (ex Paral·lel que havia de ges­ti­o­nar la SGAE) o de canvi de res­pon­sa­bi­li­tat: tot i que La Perla està actu­ant a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya des del 2004, no és fins al 2012 que signa un con­veni a través del qual es gua­nya una posició cen­tral en la pro­gra­mació d'aquell espai. Aviat, hi haurà un canvi d'adreça de la Sala Beckett que, després de 27 anys a Gràcia, es tras­lla­darà a la coo­pe­ra­tiva Pau i Justícia del Poble­nou, on orques­trarà un nou tomb a la seva pro­gra­mació. A Bar­ce­lona, l'equip de L'Espai Brossa es va tras­lla­dar a La Seca, una fàbrica de cre­ació que s'ha con­ver­tit des del 2012 en un mul­ti­es­ce­nari: ara ja hi ha pro­gra­mació regu­lar en tres sales. I tea­tres com el Tan­ta­ran­tana s'han atre­vit a obrir un espai nou com és l'Àtic del Tan­ta­ran­tana que, de fet, va con­vi­dar-los a fer tot un gir que ha estat defi­ni­tiu en bona part de la tem­po­rada de la sala con­ven­ci­o­nal. Ara, és a punt d'arren­car la segona tem­po­rada d'El Cicló, un car­tell que cons­tru­ei­xen de bra­cet amb com­pa­nyies resi­dents.

Segons les dades, de les 19 sales con­sul­ta­des,15 hi tenen al dar­rere una com­pa­nyia o un cre­a­dor que vehi­cula la seva obra a par­tir d'aquesta sala. Segu­ra­ment, l'excepció és Gas­ton Core de la Sala Hiros­hima (just ara són en el pri­mer ani­ver­sari) que, per ara, no ha tin­gut manera de desen­vo­lu­par un pro­jecte per­so­nal més enllà de la com­ple­xi­tat d'esta­blir com­pli­ci­tats arreu d'Europa amb sales d'una tea­tra­li­tat al cap­da­vant de l'avant­guarda. Rai­mon Molins ja acla­ria, fa cinc anys, que l'ober­tura de l'Atrium era un espai per donar-se a conèixer i que es podria fer el pas a un esce­nari més gran per a pro­jec­tes més ambi­ci­o­sos. Així va ser i es van atre­vir amb un Lito­ral de Wadji Mouawad al Tea­tre Romea, per exem­ple. Fly­hard Pro­duc­ci­ons també entén que els seus mun­tat­ges es pro­ven en el seu antic local d'assaig i que, més tard, s'intenta trans­por­tar-los no només de gira arreu de Cata­lu­nya, sinó també en altres sales de major afo­ra­ment de Bar­ce­lona. El Burun­danga ani­ria poste­ri­or­ment a la Villar­roel o l'Smi­ley ha fet la cam­pa­nada del local del car­rer Alpens a l'Espai Lliure i encara després al Capi­tol, repe­tint esta­des. Oriol Brog­gil de La Per­la29 ha fet cons­tants visi­tes al Romea amb pro­duc­ci­ons com Incen­dis o L'orfe del clan dels Zhao. Ara, de fet, ja té asse­gu­rat el retorn amb l'adap­tació de la novel·la Els cors purs, de Joseph Kes­sel, amb Pablo Der­qui, Miranda Gas i Borja Espi­nosa pel maig/juny a la històrica sala del car­rer Hos­pi­tal.

El gruix de la pro­gra­mació alter­na­tiva, perifèrica, que busca una dis­tinció per­so­nal a la seva pro­gra­mació, segueix estant lide­rada per sales de llarga tra­jectòria a Bar­ce­lona (Sala Mun­ta­ner, Ver­sus, Tea­tre­neu, Jove Tea­tre Regina...) o fora de la capi­tal (La Pla­neta a Girona, l'Aurora a Igua­lada, Trono a Tar­ra­gona, Tea­tre de Ponent a Gra­no­llers). També hi ha casos con­crets com pot ser la Fak­to­ria d'Arts de Banyo­les, el Kur­saal de Man­resa (amb una pro­gra­mació que signa un equip inde­pen­dent de la regi­do­ria de Cul­tura), l'Escor­xa­dor de Lleida o, fins i tot, la gent de l'Asso­ci­ació d'Espec­ta­dors del Mer­cat Vell de Ripo­llet. Hi ha sales, com el Tan­ta­ran­tana, que han bus­cat fórmu­les per aco­llir aquesta explosió de pro­pos­tes. Al 2013, van habi­li­tar l'àtic del bloc de pisos on està ins­tal·lat el tea­tre per per­me­tre un camp de pro­ves de mol­tes com­pa­nyies. D'entrada, comenta el direc­tor adjunt Fer­ran Muri­llo, es volia donar la màxima opor­tu­ni­tat, però mica en mica s'ha com­pro­vat que és millor donar més temps a cada com­pa­nyia. Ja l'any pas­sat, van deci­dir renun­ciar a la seva pro­ducció anual (hi des­ti­na­ven uns 40.000 euros) per repar­tir-lo amb un grup de com­pa­nyies i cons­truir la pro­gra­mació de la sala de 5 mesos de manera cores­pon­sa­ble. El cicló aquest any es repe­tirà. Con­vida que els grups puguin estre­nar durant tres anys els seus espec­ta­cles, sense cap res­tricció cre­a­tiva.

Dels 19 can­vis que s'han produït en la car­te­llera (con­cen­trada a Bar­ce­lona i el seu entorn), sis es van rea­lit­zar en el període 2008 al 2010. Va ser quan la crisi començava a pal­par-se a les taqui­lles quan, pre­ci­sa­ment, es van obrir més locals (fins a tretze). Són espais de peti­tes dimen­si­ons, gene­ral­ment: onze tenen menys de 100 loca­li­tats i vuit superen el cen­te­nar. En aquest grup hi ha La Seca que, en rea­li­tat, supera la xifra perquè s'han sumat les buta­ques de les seves tres sales. L'espai que genera més diferència és Barts. En aquesta sala es pro­grama tea­tre (El petit príncep o Guerra es van estre­nar en aquest espai, per exem­ple).

Són uns espais que pro­ven d'opti­mit­zar el seu local. Bona prova d'això és que, de les 19 sales con­sul­ta­des, quasi la mei­tat pro­cu­ren uti­lit­zar-lo en altres hores per a altres usos dife­rents a la repre­sen­tació. Sense que coin­ci­dei­xin el 100% hi ha nou equips de tea­tres que com­ple­ten la seva ves­sant labo­ral amb la for­mació d'actors. No hi és comp­tat La Per­la29, tot i que pun­tu­al­ment va sig­nar un taller per a actors a la mateixa Bibli­o­teca i que van con­cloure amb un mun­tatge preciós, Tonio, el poeta (2010), quan encara l'espai estava cedit par­ci­al­ment per part de l'equip de la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya. Sens dubte, on hi ha una relació directa entre el pro­grama de la sala i els actors que hi han estu­diat és al Tea­tre Eòlia. Perquè neix amb aquesta fina­li­tat: donar l'opor­tu­ni­tat als seus exes­tu­di­ants de donar-se a conèixer i pro­gra­mar les obres que, des de fa molt pocs mesos, es pre­pa­ren a les sales d'assaig del soter­rani del local. Eòlia va començar pre­sen­tant el seus tre­balls de fi de curs en el dis­tribuïdor de l'escola (el públic s'hi asseia per les esca­les de car­gol i es dis­po­sava també per la barana de la planta supe­rior). També havien pro­vat de tras­lla­dar els pro­jec­tes més ben resolts a sales alter­na­ti­ves: Èdip, 1, 2, 3, 4 de Pablo Ley (Ver­sus, 2008) o bé Sopar amb bata­lla de Jordi Casa­no­vas (Ver­sus, 2009). També es fa evi­dent la intenció de donar el màxim ren­di­ment a l'espai al nom­bre de fun­ci­ons que es pro­gra­men a la set­mana: només cinc fan qua­tre fun­ci­ons o menys a la set­mana. Les altres 15 sales pro­gra­men més de 4 fun­ci­ons a la set­mana. Això implica dues pos­si­bi­li­tats, majo­ritària­ment: que pro­gra­men de dime­cres a diu­menge (com la majo­ria de les sales alter­na­ti­ves) o bé que, a més de la funció con­ven­ci­o­nal, també s'hi pro­grama alguna sessió mati­nal per a la cana­lla. Final­ment, de les 19 pro­pos­tes estu­di­a­des, 6 incor­po­ren algun espai per a expo­sició d'artis­tes plàstics.

Quina és la tipo­lo­gia d'espec­ta­cles que es pro­gra­men? Des­ta­quen les 10 sales que plan­te­gen pro­gra­mació fami­liar. Però és que set con­si­de­ren que el tea­tre té un aire social, com­promès. Unes altres sis també valo­ren que la seva pro­posta per­se­gueix un cert to de qua­li­tat (segu­ra­ment, els que més des­ta­quen són els del Tea­tre Aka­de­mia i els d'Àtrium), que han vol­gut mar­car un to dis­tin­git en la majo­ria de les seves pro­duc­ci­ons (però no per això, se les ha de con­si­de­rar eli­tis­tes no exclo­ents, evi­dent­ment). Hiros­hima posa en pri­mer pla el risc. Pot ser molt pròxim als hàbits dels espec­ta­dors però par­teix d'una dra­matúrgia amiga de tren­car els codis més esta­blerts. Per últim, sobta que la gran majo­ria (11 casos) hagin vol­gut des­ta­car altres ves­sants de la seva pro­gra­mació. De fet, segu­ra­ment, l'existència d'aques­tes sales que han impul­sat com­pa­nyies amb una forta empremta artística rei­vin­di­quen un tea­tre dife­rent al que és més habi­tual: màgia (La Seca...), tea­tre per a joves, pro­xi­mi­tat, acci­ons trans­ver­sals com ara música (Barts), màsca­res i mim (Sala Fènix), òpera i musi­cal de petit for­mat (TGB), dra­matúrgia cata­lana con­tem­porània (Fly­hard), text clàssic (Atrium i Akadèmia)i, pro­gra­mació Fringe (Alme­ria Tea­tre).

Tan­tes sales com per­so­na­li­tats

Al gener, s'infor­mava al diari que el mag Indi, de 19 anys, obria un local a Igua­lada. A les poques set­ma­nes, l'Ajun­ta­ment li exi­gia unes con­di­ci­ons mínimes per poder aco­llir el públic que obli­ga­ven a tras­lla­dar el seu local de la Ram­bla Sant Isi­dre al barri del Rec d'Igua­lada. Volia un espai per poder mos­trar els seus pro­pis espec­ta­cles de màgia i aco­llir una pro­gra­mació que troba a fal­tar a la capi­tal de l'Anoia. És un exem­ple més, ben simi­lar dels d'El Rei de la Màgia Durant anys, aquesta botiga cen­tenària tenia una sala i museu mig ama­gats al barri de la Ribera que van deci­dir reor­de­nar tras­lla­dant-se al car­rer Jon­que­ras (a tocar de plaça Urqui­na­ona). Des del 2010, pro­gra­men amb freqüència espec­ta­cles de màgia de prop a la tarima del bar o bé espec­ta­cles de major for­mat al seu esce­nari. La Cal­dera, per últim, és un altre equi­pa­ment que s'ha recon­ver­tit amb els anys. De ser una mena de cen­tre de tre­ball de com­pa­nyies històriques, va esde­ve­nir pol de referència de la dansa con­tem­porània (amb actu­a­ci­ons pun­tu­als a la planta baixa) d'un local llo­gat a Gràcia. Un des­en­con­tre veïnal va obli­gar a tan­car l'exhi­bició, quan ja havien estat anys fun­ci­o­nant i ampli­ant pro­gra­mació. La solució va ser accep­tar l'oferta de l'Ajun­ta­ment i tras­lla­dar-se als antics cine­mes Renoir. Ara, torna a ser un pool de la dansa con­tem­porània (al cos­tat de la fàbrica de cre­ació Gra­ner, que ges­ti­ona el Mer­cat de les Flors) i un tram­polí des d'on donar a conèixer una dis­ci­plina que neces­sita més visi­bi­li­tat per a nor­ma­lit­zar-la. A la perifèria de les sales comer­ci­als i públi­ques hi fa fred, però ningú no es queda quiet, sor­to­sa­ment.

Segon ‘A porta tancada' a l'Atrium
L'equip de la Sala Atrium va voler fer una declaració d'intencions inaugurant la sala amb un text tenebrós, del filòsof i dramaturg existencialista Jean-Paul Sartre, A porta tancada (Huis clos). El director Raimon Molins, i també Jordi Prat i Coll(el director que ha rebut l'encàrrec de fer una nova producció d'aquest muntatge per al cinquè aniversari), estan molt satisfets perquè no han baixat el llistó: el públic fidel de l'Atrium ja sap que va a aquest espai íntim per veure un teatre de risc, compromès i amb la voluntat de disposar de la millor qualitat possible. Certament, la posada en escena actual té un alt nivell d'exigència interpretativa, que salven amb nota. No és un espectacle fàcil però sí que permet fer una llarga conversa sobre els remordiments de consciència i les maldats amagades de bones (i hipòcrites) formes. Patrícia Mendoza ha commutat personatge i la seva companya de sala Mireia Trias fa, ara, el paper de la dona desitjada. Raimon Molins ha descartat repetir la direcció i l'hi ha ofert a Prat i Coll.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia