cultura

patrimoni

El mas fortificat

l'edifici

La masia de Can Bartomeu és una de les finques més importants i ben conservades de Cabrera de Mar, amb dos mil metres quadrats edificats que inclouen l'antic celler on es feia el vi

L'immoble va passar a mans municipals, es va obrir al públic el 2003, va ser la seu de l'emissora municipal de ràdio i va passar a ser l'hotel d'entitats i sala d'actes i exposicions

A l'interiordestaca la cuina que conserva l'enllosat, la pica, els fogons i l'enorme llar de foc

La masia de Can Bar­to­meu ocupa dos mil metres qua­drats edi­fi­cats que evi­den­cien la importància d'aquesta finca agrícola a mans dels més grans ter­ra­ti­nents del poble. Tal com asse­nyala l'his­to­ri­a­dor local, Josep Maria Rovira, la pri­mera notícia de la família Bar­to­meu data del segle XII, en un docu­ment en què Joan Bar­to­meu per­muta unes fin­ques amb oli­ve­res i vinya. El lli­natge dels Bar­to­meu també apa­reix en els fogat­ges del 1497, 1515, 1553 i, com recull el catàleg del patri­moni, una pedra de la masia con­serva una data gra­vada: Pau Bar­to­meu, pagès, 30 IX 160. A la por­ta­lada s'hi pot veure gra­vada la B dels Bar­to­meu i la data 1662.

La finca viurà el màxim esplen­dor a final del segle XVIII, amb un crei­xe­ment espec­ta­cu­lar. Als tres cos­sos de la casa se n'hi afe­geix un quart, que per­met ampliar la cuina de la planta baixa i obrir una gale­ria por­ti­cada al pri­mer pis, amb un ora­tori al fons. A la part del dar­rere s'hi cons­tru­eix un gran celler. L'any 1830, com consta en una ins­cripció que hi ha al damunt de la porta que dona accés al celler, aquest s'amplia amb una maso­ve­ria nova. Són bons anys per als Bar­to­meu, que amb la pro­ducció de vi es con­so­li­den com els pro­pi­e­ta­ris més rics de Cabrera. La inse­gu­re­tat fa que l'any 1840 la casa es for­ti­fi­qui, es tanca el recinte amb una por­ta­lada i s'hi afe­geix un mur que pro­te­geix la masia per la banda nord. Sem­bla que un assalt per roba­tori de què van ser objecte i que va aca­bar amb la mort d'un dels pro­pi­e­ta­ris també hi va con­tri­buir.

Amb la des­feta de la vinya cau­sada per la fil·loxera de final del segle XIX, la finca pateix un dal­ta­baix. El pla de Cabrera es va trans­for­mant en rega­diu, men­tre que les masies de mun­ta­nya com Can Bar­to­meu, can Lladó o Ca l'Escar­ra­man, noten més la crisi perquè la “recon­versió” és més difícil. La casa queda aban­do­nada l'any 1932, quan els pro­pi­e­ta­ris van a viure a Bar­ce­lona. Durant la Guerra Civil Espa­nyola la masia és con­fis­cada i acull un gran nom­bre de refu­gi­ats. Més tard, per­dut ja defi­ni­ti­va­ment el seu caràcter agrícola, els nous pro­pi­e­ta­ris la uti­lit­zen només com a residència, i remo­de­len l'antiga torre afe­gint-hi un mira­dor i un dipòsit ele­vat que s'hi va cons­truir el 1942.

A la façana prin­ci­pal de Can Bar­to­meu hi des­taca el por­tal rodó amb dove­lles, el pedrís per seure i unes fines­tres gòtiques de final del segle XV. Les dues fines­tres del pri­mer pis amb fes­te­ja­dors, del segle XVII o XVIII, des­ta­quen al cos­tat d'un rellotge de sol ria­ller esgra­fiat on és ins­crita la data de la gran ampli­ació del mas: 1779. De l'inte­rior de la masia en des­taca la cuina –que con­serva l'enllo­sat ori­gi­nal, la pica de pedra, els fogons encas­tats, les rajo­les de les parets i l'enorme llar de foc– així com el forn i els cellers, on es poden veure dues prem­ses amb les dates gra­va­des dels anys 1814 i 1836.

Actu­al­ment l'edi­fici, a mans muni­ci­pals des de l'any 2000 i obert al públic des del 2003 com a hotel d'enti­tats, dóna cabuda a l'emis­sora muni­ci­pal de ràdio i a diver­ses enti­tats del poble.

La volun­tat del govern muni­ci­pal, però, és que en un futur aques­tes es puguin tras­lla­dar a la masia de Cal Conde, que ara per ara també és pro­pi­e­tat muni­ci­pal, està pen­dent de reha­bi­li­tar-se i és més cèntrica.

A Can Bar­to­meu també s'hi fan les tas­ques de res­tau­ració de les tro­ba­lles arqueològiques muni­ci­pals i ocu­pen un magat­zem, a les anti­gues cot­xe­res, i un labo­ra­tori al pri­mer pis.

La masia apro­fita espais oberts al públic, com ara el celler, que es va reha­bi­li­tar i on es fan acti­vi­tats i les pro­jec­ci­ons en què es mos­tren els pro­ces­sos d'ela­bo­ració del vi que es por­ta­ven a terme a la masia.

Any de construcció Segle XVI-XVII Arquitecte Desconegut Utilització actual Seu de l'emissora municipal i espais per a entitats Utilització inicial Finca agrària i residència Adreça Camí de Can Segarra, 40


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia