Economia

Sector fruiter

La dolçor de la golden de Tornafruit guanya el premi a la millor poma

La primera edició del concurs vol promocionar aquesta fruita en un context de baixos preus

UP reclama més ajuts per a la retirada de la fruita dolça

L'empresa Tor­na­fruit de Tor­na­bous ha estat dis­tin­gida amb el I Premi Inter­na­ci­o­nal a la Millor Poma Gol­den, con­vo­cat per JARC-COAG i que té l'aval de l'Ins­ti­tut d'Inves­ti­gació i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA). L'objec­tiu és que el con­su­mi­dor també valori el sabor de la fruita a l'hora de com­prar-la. Un total de 14 pomes es van pre­sen­tar en aquesta pri­mera edició del cer­ta­men: 12 pro­ce­dents de Cata­lu­nya i dues d'altres zones de l'Estat. Un panell d'experts de l'IRTA va selec­ci­o­nar les cinc fina­lis­tes. La poma gol­den gua­nya­dora és la més dolça de les que aspi­ra­ven al premi, però també des­taca “pel seu ele­vat sabor i per una tex­tura equi­li­brada, sucosa i cro­cant”, segons la inves­ti­ga­dora del sub­pro­grama de post­co­llita de frui­tes i hor­ta­lis­ses de l'IRTA, Gemma Eche­verría. El pre­si­dent de Tor­na­fruit, Josep Maria Solà, ha expli­cat que l'Urgell està espe­ci­a­lit­zat en la pro­ducció de la poma, sobre­tot gol­den. Entre els fac­tors que fan pos­si­ble obte­nir un excel·lent pro­ducte, ha situat “el clima, la tem­pe­ra­tura i la mari­nada, a més d'una terra calcària que per­met que l'aigua s'escoli”. L'empresa, que com­pleix mig segle, està satis­feta amb aquest reco­nei­xe­ment “de ban­dera”, ja que “així ho podrem expli­car als nos­tres nets”, ha afir­mat Solà.

D'altra banda, l'empresa l'Horta de Bar­bens ha obtin­gut una placa dis­tin­tiva com a gua­nya­dora del tast popu­lar que es va fer el 24 de març pas­sat a Lleida, amb la par­ti­ci­pació de repre­sen­tants del sec­tor, els quals van haver de valo­rar el gust i sabor de les cinc pomes fina­lis­tes. El res­pon­sa­ble de l'empresa del Pla d'Urgell, Josep Maria Lahu­erta, ha apro­fi­tat la dis­tinció per fer una crida als con­su­mi­dors perquè tin­guin pre­sent que “la poma de Lleida té un molt bon sabor i tex­tura i és d'una excel·lent qua­li­tat”.

El pre­si­dent de JARC-COAG a Lleida, Joan Car­les Mas­sot, ha expli­cat que el cer­ta­men va sor­gir arran de la situ­ació de bai­xos preus que viu el sec­tor fructícola en gene­ral i el de la poma en par­ti­cu­lar. El premi aspira a pro­mo­ci­o­nar la poma i a fer saber al con­su­mi­dor que els pro­duc­tors “estan fent les coses bé”. La segona edició del con­curs es podria ampliar a altres vari­e­tats.

LA FRASE

La poma guanyadora té un elevat sabor i una textura equilibrada, sucosa i crocant
Gemma Echeverria
INVESTIGADORA DE L'IRTA

Els preus de retirada, més baixos

Unió de Pagesos (UP) ha demanat a la Comissió Europea que l'increment dels preus de retirada de fruita dolça per fer front a la crisi generada pel veto rus incorpori els imports previstos al juny del nou reglament de l'OCM de productes agraris. I és que el preu màxim previst per l'OCM per a retirada de poma és de 24,16 euros per 100 quilos, mentre per a nectarines és de 37,82 i per a préssec, 37,32. En canvi, el preu de retirada previst per la CE és de 16,98 per a pomes, 26,90 per a nectarines i 26,90 per a préssecs. UP demana celeritat a les institucions europees per tal que es puguin començar a fer servir els nous preus de retirada. El sindicat fa aquesta petició després que el comissari europeu d'Agricultura, en resposta a una carta enviada pel sindicat, expliqui que els preus acordats per la CE s'aplicaran el juny vinent, i els de l'OCM no seran efectius per a les noves quotes del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia