Economia

JORDI SOLÀ CODONY

PRESIDENT DE CORVE

“Hem acabat el cotxe nou i n’hi ha poc d’ocasió”

Diu que el sector passa per la “tempesta perfecta” perquè després de la pandèmia ha vingut la guerra d’Ucraïna, que afecta el sector per la falta de components

Assegura que el parc automobilístic s’ha envellit fins als 13 anys i que els concessionaris s’acabaran convertint en centres de mobilitat perquè els cotxes en vendran per internet

Segona generació
Jordi Solà és president de l’Associació d’Empresaris de Comerç i Reparació de Vehicles i Embarcacions de les comarques gironines. És la segona generació d’un negoci familiar d’automoció de Besalú. Formava part de la junta i el comitè de Corve, i ara fa quatre anys va decidir presentar-se a les eleccions “per representar els tallers més petits”, ja que tradicionalment “els presidents sempre havien estat empresaris de grans concessionaris”. Actualment Corve, que es va crear el 1977 i que aquest any compleix quaranta-cinc anys, representa uns 600 tallers de tota la demarcació de Girona.
Parlem d’entregues de vehicles nous, que actualment poden estar d’entre els sis mesos fins a un any
El que perden en vendes els concessionaris ho guanyen amb les reparacions al taller
El sector de l’automoció fa les coses bé però pateix ‘bullying’ de les administracions

El pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Empre­sa­ris de Comerç i Repa­ració de Vehi­cles i Embar­ca­ci­ons de les comar­ques giro­ni­nes (Corve), Jordi Solà, explica que el sec­tor de l’auto­moció passa ara per la “tem­pesta per­fecta”, perquè jus­ta­ment ara que s’ini­ci­ava la tran­sició del vehi­cle de com­bustió cap a l’elèctric hi ha hagut una pandèmia i una guerra que està afec­tant el sec­tor per la falta de com­po­nents, i que per pri­mera vegada, durant molts anys, “hi ha demanda però no hi ha oferta” de vehi­cles. A part d’alguns models deter­mi­nats, el ter­mini d’entrega d’un vehi­cle nou per a par­ti­cu­lar pot anar d’entre sis mesos a un any, “i amb una puja de preus molt impor­tant”. Això ha pro­vo­cat un incre­ment de demanda de cotxe de segona mà: “Ara hem aca­bat el vehi­cle nou i n’hi ha poc d’ocasió”, explica.

Quina és la funció de Corve?
Repre­sen­tem totes les empre­ses de la demar­cació de repa­ració i comerç d’auto­moció i nàutica. A les comar­ques giro­ni­nes la majo­ria d’empre­ses del sec­tor són peti­tes i fami­li­ars, i Corve és molt útil amb el tema d’asses­so­ra­ment legal i labo­ral. Hem sigut molt útils, per exem­ple, durant la pandèmia i per tots els can­vis nor­ma­tius que tenim. També fem molts cur­sos perquè els tre­ba­lla­dors dels petits tallers s’han d’anar posant al dia perquè sem­pre hi ha mol­tes nove­tats. Ara un dels rep­tes que tenim és fomen­tar el nos­tre ofici i acon­se­guir un canvi de para­digma, perquè con­ti­nua la idea que fer de mecànic és una feina molt dura i de mans bru­tes, i en canvi som un sec­tor molt tec­nològic.
I què fan per expli­car-ho?
Anem als ins­ti­tuts perquè cone­guin qui som i què fem. L’objec­tiu és que els joves valo­rin la idea d’entrar a tre­ba­llar en el sec­tor i perquè les famílies vul­guin que els seus fills estudiïn auto­moció. La nos­tra és una pro­fessió per gua­nyar-se la vida molt dig­na­ment i amb con­di­ci­ons labo­rals bones. També par­ti­ci­pem en la Fira Expo­jove, i ara fa un parell de set­ma­nes vam fer una entrega de pre­mis als millors alum­nes de la pro­moció d’aquest any als ins­ti­tuts de Mon­ti­livi, Mon­tu­riol de Figue­res i al de Pala­fru­gell, que són els tres de la demar­cació que fan el cicle d’auto­moció.
A través d’aquests tres cen­tres han acon­se­guit bona relació entre l’ins­ti­tut i l’empresa?
Fem for­mació pro­fes­si­o­nal que ara és dual, amb els tres ins­ti­tuts giro­nins, i hem cana­lit­zat la relació entre les dues parts perquè els alum­nes puguin fer for­mació a les empre­ses més ade­qua­des. Actu­al­ment tenim man­cança de mecànics, com passa en mol­tes altres pro­fes­si­ons, i és perquè hi ha un canvi tec­nològic molt gran i perquè les plan­ti­lles s’han enve­llit i s’estan jubi­lant. A més, les empre­ses del sec­tor carni també sol·lici­ten tre­ba­lla­dors per a man­te­ni­ment o fabri­cació de maquinària o per a les línies d’empa­que­ta­ment o megatrònic, i costa tro­bar per­so­nal qua­li­fi­cat. Però estem con­tents que amb la for­mació dual es bus­qui la figura de l’apre­nent. Ara només fal­ta­ria que l’admi­nis­tració dediqués recur­sos econòmics de veri­tat a la for­mació dual.
Per què el jove ara no vol dedi­car-se a la mecànica?
Perquè en aquest país hi ha un pro­blema gene­ral que sem­bla que si el jove té capa­ci­tat i es vol gua­nyar la vida bé, la família i l’entorn l’ori­enta cap al bat­xi­llera i la uni­ver­si­tat. Hi ha ins­tau­rada la idea que amb les fei­nes físiques no et gua­nyes bé la vida i que és una feina bruta perquè a tot­hom li ve al cap un taller brut i fosc i estar sota un cotxe en una fossa. Això no és així, perquè més de la mei­tat de les repa­ra­ci­ons que fem avui dia con­sis­tei­xen a con­nec­tar l’ordi­na­dor i actu­a­lit­zar el pro­gra­mari per mirar quina ava­ria elèctrica té el vehi­cle. Per tant, això ens ha d’aju­dar en fer can­viar la idea a la gent i que s’adoni que amb els ofi­cis mol­tes vega­des es poden gua­nyar més bé la vida que amb una car­rera uni­ver­sitària.
El sec­tor ara està pas­sant per un moment dolent a l’hora de ser­vir vehi­cle nou i embar­ca­ci­ons?
El sec­tor passa ara per la tem­pesta per­fecta, perquè jus­ta­ment ara que s’ini­ci­ava la tran­sició del vehi­cle de com­bustió cap a l’elèctric, hi ha hagut una pandèmia, i quan tot sem­blava que podíem tor­nar a la nor­ma­li­tat ha escla­tat la guerra entre Rússia i Ucraïna; molts com­po­nents venien d’aquests països, i mol­tes fàbri­ques hi han tan­cat pel tema de les san­ci­ons. I per tant s’ha para­lit­zat tot. Això ha fet que per pri­mer cop durant molts anys hi ha demanda però no hi ha oferta, i per tant també hi ha hagut un incre­ment impor­tant de preus.
Els ter­mi­nis d’entrega dels vehi­cles ja superen els sis mesos?
Amb el tema de la covid totes les mar­ques han inten­tat recon­duir la situ­ació i han fet models amb uns nivells d’equi­pa­ments deter­mi­nats que poden ser­vir en ter­mi­nis rela­ti­va­ment curts. Però aquests són models con­crets. La resta de vehi­cles, i sobre­tot els indus­tri­als, n’han resul­tat molt afec­tats. Par­lem d’entre­gues que van de sis mesos fins a un any. El vehi­cle indus­trial els fabri­cants l’han dei­xat una mica de banda perquè davant la manca de com­po­nents han deci­dit dedi­car esforços al turisme par­ti­cu­lar.
I per això ha cres­cut la demanda del vehi­cle de segona mà?
La venda del cotxe d’ocasió ha cres­cut molt, i també el preu, perquè la per­sona o empresa que neces­si­tava com­prar un cotxe imme­di­a­ta­ment s’ha decan­tat cap al de segona mà. Això vol dir que hem aca­bat el cotxe nou i quasi no n’hi ha d’ocasió. A més, amb aquests anys de covid les flo­tes de cot­xes de les empre­ses tam­poc s’han reno­vat. I això va lli­gat amb el que està pas­sant a les Illes, que ja han anun­ciat que aquest estiu no hi haurà cot­xes de llo­guer perquè no han pogut com­prar flo­tes noves.
Si no es venen cot­xes perquè ara no n’hi ha, com aguan­ten els con­ces­si­o­na­ris?
Venen entre un 30% i un 40% de cotxe nou, i aguan­tem perquè als tallers es fac­tura més. El parc auto­mo­bilístic s’ha enve­llit i ha pas­sat dels onze anys als tretze, i per tant hi ha més repa­ra­ci­ons. Això fa una mica de vasos comu­ni­cants: el que per­dem en ven­des de cot­xes ho estem gua­nyant més a post­venda taller amb les repa­ra­ci­ons, perquè si no, mol­tes empre­ses ja hau­rien tan­cat. A més, als con­ces­si­o­na­ris els espe­ren molts can­vis.
Com quins?
Els con­ces­si­o­na­ris seran cen­tres de mobi­li­tat i des­a­pa­rei­xe­ran com els ente­nem ara. Aquesta nova llei euro­pea que s’està aca­bant de nego­ciar sem­bla que can­viarà el sis­tema de dis­tri­bució perquè els fabri­cants volen ven­dre direc­ta­ment els vehi­cles a través d’inter­net. Això ja ho està fent alguna marca, com ara Tesla. És a dir, el cli­ent deci­dirà quin cotxe li agra­da­ria com­prar, la marca li dei­xarà pro­var-lo en algun con­ces­si­o­nari pro­per on viu i la com­pra es farà també per inter­net i l’entrega, al con­ces­si­o­nari. Aquest canvi que sem­blava impos­si­ble que arribés s’està acce­le­rant.
És pre­vist que tota aquesta situ­ació es nor­ma­litzi en els pro­pers mesos?
Hi ha mol­tes difi­cul­tats geo­polítiques i logísti­ques, i no sabria dir-ho. Amb les males pre­vi­si­ons econòmiques que tenim pel setem­bre ens crea una certa incer­tesa per aquest segon semes­tre del 2022. I crec que ningú s’atre­virà a dir que abans del 2023 recu­pe­ra­rem la nor­ma­li­tat en el sub­mi­nis­tra­ment de cot­xes.
El vehi­cle elèctric ha vin­gut per que­dar-se?
La tec­no­lo­gia defi­ni­tiva és l’elec­tri­fi­cació. No hi ha cap fabri­cant que inventi més que això. Actu­al­ment hi ha entre deu i quinze sis­te­mes d’hibri­dació que el que bus­quen és reduir les emis­si­ons. És cert que un vehi­cle elèctric és molt costós i ho serà més, però per això estan tri­om­fant altres moda­li­tats per poder tenir un vehi­cle com és el cas del llo­guer o el rènting, mul­ti­opció o pre­fe­rence, digue-li com vul­guis, perquè cada fabri­cant hi posa el seu nom. Però al final l’usu­ari paga una quota al mes per uti­lit­zar un vehi­cle durant uns anys o mesos, i pas­sat el temps pac­tat es pot adqui­rir o can­viar-lo per un altre de nou. Ara tots els fabri­cants poten­cien l’opció de pagar per ús perquè serà la manera d’accés a uti­lit­zar un vehi­cle.
Què en pen­sen, de les zones de bai­xes emis­si­ons?
Vol­dria dei­xar clar que el sec­tor de l’auto­moció des del nos­tre punt de vista pateix bullying per part de les admi­nis­tra­ci­ons. Con­si­de­rem que com a alum­nes apli­cats que fem els deu­res en ter­mes de llui­tar con­tra el canvi climàtic i reduir emis­si­ons. I mal­grat tot con­ti­nuem rebent les pata­ca­des de l’admi­nis­tració com si fos­sin l’únic cau­sant del pro­blema. Sobre les bai­xes emis­si­ons, per part de la Unió hi ha objec­tius molt ambi­ci­o­sos. El 2035 es vol dei­xar de ven­dre vehi­cles de com­bustió i el 2050 es vol pro­hi­bir la cir­cu­lació d’aquests vehi­cles. Per com­plir aquests objec­tius la gent s’ha de com­prar cot­xes nous. Però no tot­hom ho pot fer, això, i per tant nosal­tres defen­sem que es pugui recon­di­ci­o­nar el vehi­cle vell amb fil­tre de partícules a l’esca­pa­ment o hibri­dar-lo amb GLP, però no ho dei­xen fer, i això pot pro­vo­car unes diferències soci­als molt grans.

Per tant no és una bona solució imple­men­tar zones de bai­xes emis­si­ons?

Voldríem saber si que el volen amb les zones de bai­xes emis­si­ons és real­ment reduir emis­si­ons o reduir el nom­bre de vehi­cles que hi cir­cu­lin. No ho tenim clar, perquè a les ciu­tats que s’ha imple­men­tat no acon­se­guei­xen l’efecte desit­jat perquè s’uti­litza una clas­si­fi­cació de vehi­cles que pràcti­ca­ment no té res a veure amb les emis­si­ons reals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia