Economia

Disminueix la collita de raïm de la DO Empordà

La sequera l’ha fet caure un 8% respecte de la mitjana de la darrera dècada i un 4% respecte del 2021

El raïm obtingut és de “molt bona qualitat” pel bon estat sanitari de les vinyes

La collita de la DO Empordà ha dis­minuït un 7,79% res­pecte a la mit­jana de la dar­rera dècada. En con­cret, s’ha pas­sat de recol·lec­tar una mit­jana anual de 8.634.472 qui­los de raïm entre el 2010 i el 2021, a pro­duir-ne 7.961.763 el 2022. Tenint en compte la collita de l’any ante­rior, quan se’n van obte­nir 8.299.949 qui­los, ha cai­gut un 4,07%. Les cau­ses prin­ci­pals de la dava­llada de pro­ducció han estat la sequera, que ha pro­vo­cat estrès hídric als ceps, i les des­tros­ses d’ani­mals sal­vat­ges com ara sen­glars i cabi­rols quan entren a les fin­ques. El pre­si­dent de la comissió tècnica del Con­sell Regu­la­dor de la DO Empordà, Antoni Roig, defensa, però, que el raïm obtin­gut és de “molt bona qua­li­tat” perquè “els grans són petits i més con­cen­trats”.

El des­cens, tant d’aquest any com de l’any pas­sat, està moti­vat prin­ci­pal­ment per la sequera extrema vis­cuda els dos dar­rers anys i que ha pro­vo­cat que els grans de raïms hagin estat més petits de l’habi­tual. Per com­ba­tre-la, des de la DO Empordà s’està fent una “aposta deci­dida” per aug­men­tar la superfície plan­tada de ceps de vari­e­tats tra­di­ci­o­nals de la zona, com és el cas de la gar­natxa, que a més suporta millor l’estrès hídric.

Per això, tot i que la pro­ducció gene­ral de raïm ha bai­xat aquest 2022, s’han collit més qui­los de gar­natxa. En con­cret, s’ha obtin­gut un 26,24% més de gar­natxa blanca, un 19,76% més de la vari­e­tat negra, un 5,91% més de la roja i un 5,45% més de gar­natxa peluda. A més, també ha aug­men­tat la pro­ducció de caber­net franc (28,04%) i de gewürztra­mi­ner (48,39%). Tot això, res­pecte al 2021.

Segons deta­lla Roig, “l’única part posi­tiva de la sequera és que la verema d’enguany s’ha carac­te­rit­zat pel bon estat sani­tari de les vinyes”. Això perquè “la manca de plu­ges i humi­tat ha evi­tat l’apa­rició de fongs i que es desen­vo­lu­pes­sin les malal­ties habi­tu­als a la vinya”. Un fet que ha pro­pi­ciat que els raïms entres­sin molt sans als cellers. Això fa pen­sar als vini­cul­tors que la del 2022 serà una bona anyada. “Seran uns vins aromàtics, fres­cos i de molt bona qua­li­tat”, deta­lla el pre­si­dent de la comissió tècnica del Con­sell Regu­la­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia