Economia

La pagesia catalana lluita contra l'especulació alimentària

La crisi de la pagesia

"Aquest any tots els sec­tors de la page­sia estan en crisi perquè els preus són bai­xos i els cos­tos de pro­ducció, alts". Amb aquesta frase Josep Cabré, res­pon­sa­ble d'Eco­no­mia Agrària i Fis­ca­li­tat d'Unió de Page­sos (UP) resu­meix l'actual situ­ació de la page­sia a Cata­lu­nya. Un pano­rama que s'ha agu­dit­zat a con­seqüència de l'ele­vat preu del petroli, que ha fet enca­rir els cos­tos de la pro­ducció. En el cas de la rama­de­ria, la crisi encara és més impor­tant perquè se li ha de sumar l'incre­ment del preu dels cere­als (per l'aug­ment de la demanda per a ela­bo­rar bio­com­bus­ti­bles), un dels ingre­di­ents bàsics del pinso de molts ani­mals.
La diferència entre el preu que els page­sos reben pels seus pro­duc­tes i els que paga el con­su­mi­dor ha por­tat el coor­di­na­dor naci­o­nal d'UP, Joan Caball, a par­lar "d'espe­cu­lació ali­mentària". Cabré ho exem­pli­fica: "La crisi ali­mentària i l'incre­ment de preu dels cere­als han fet enca­rir una barra de pa en 2 cèntims, però el ressò mediàtic ha estat apro­fi­tat per alguns dis­tribuïdors, que han incre­men­tat el preu final entre 10 i 15 cèntims". I el mateix ha pas­sat amb la llet, remarca Cabré.

Així, la crisi que viu el sec­tor no només afecta la page­sia, sinó que també ho acaba pagant el con­su­mi­dor. És per això que des dels sin­di­cats es demana a l'admi­nis­tració que "posi ordre als mar­ges comer­ci­als per evi­tar l'abús de les grans dis­tribuïdores". "És difícil posar un preu mínim, però almenys es podria fixar un preu màxim", afe­geix, Cabré. Així, si un pro­ducte es com­pra en ori­gen a 0,10 cèntims, s'hau­ria de ven­dre com a màxim 4 o 5 vega­des més car. "En casos pun­tu­als la diferència és d'un 500 per cent", remarca Cabré.

De la mateixa manera s'expressa Josep Maria Jové, de Joves Agri­cul­tors i Rama­ders de Cata­lu­nya (JARC), que encara és més taxa­tiu. Per ell, l'única solució per sor­tir de la crisi és poder ven­dre els pro­duc­tes a un preu per sobre del cost de pro­ducció. L'admi­nis­tració ha d'apos­tar pels pro­duc­tes autòctons, l'única manera, diu Jové, que el pagès no acu­muli pèrdues. "La resta, tot són pedaços", sen­ten­cia.

Els cos­tos de pro­ducció
I és que el sec­tor agrari depèn del preu que fixa el mer­cat. Mai es té en compte els cos­tos de pro­ducció, que aquest any s'han dis­pa­rat per l'incre­ment dels cere­als (un 58%), el gasoil (un 61,7%), els fer­ti­lit­zants, el pinso... Cabré posa un exem­ple en el cas del sec­tor cere­a­lista, que aquest any rep un bon preu pels cere­als que con­rea, però la mala collita per la pluja de pri­ma­vera i l'ele­vat preu del gasoil els difi­culta la super­vivència. "A un cere­a­lista de la Segarra o l'Alt Camp, con­rear una hectàrea li costa una mit­jana d'uns 901 euros, un 42% més que l'any pas­sat", explica Cabré.

"Si la situ­ació con­ti­nua així, tan­ca­ran del 15 al 20 per cent de les explo­ta­ci­ons", asse­gura Josep Pere Colat, pre­si­dent de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FECAC).

La vinya
En el sec­tor del vi, exem­pli­fica Colat, no podem com­pe­tir amb "els països euro­peus nou­vin­guts, que tenen uns cos­tos de pro­ducció molt més bai­xos i per tant uns preus molt com­pe­ti­tius". A més, es queixa Colat, el con­sum del vi ha bai­xat, hi ha una sobre­pro­ducció del pro­ducte i el preu del raïm es manté des de l'any 1995. Aquest fet, sumat a l'ele­vat preu del gasoil, agreuja la crisi del sec­tor.

"No veig la llum", explica Lluís Mont, rama­der de Girona i res­pon­sa­ble del sec­tor a Unió de Page­sos. En el seu cas, Mont explica que la culpa de la crisi en la rama­de­ria es deu a la impor­tació de carn estran­gera, "que s'ha tri­pli­cat" en poc temps. I és que la carn que ve de fora (prop d'un 70% del mer­cat) no està obli­gada a sot­me­tre's als con­trols i a la nor­ma­tiva esta­tal i euro­pea, que fa pujar els cos­tos de pro­ducció i enca­rir la carn. A més, aquesta carn que ve de fora tam­poc té l'obli­gació d'estar eti­que­tada. Així, la majo­ria de vega­des, el con­su­mi­dor no coneix la pro­cedència de la carn que com­pra.

Menys explo­ta­ci­ons agràries
"En els pri­mers qua­tre mesos de l'any s'han regis­trat 40.000 caps de bes­tiar menys, 10.000 caps per mes. Això vol dir el tan­ca­ment de mol­tes gran­ges", remarca pes­si­mista Mont. Segons aquest rama­der, des de fa més d'un any es perd entre 200 i 300 euros per vedell i entre 30 i 40 euros per porc.

Davant aquest pano­rama, els rama­ders "aguan­ten" a base de crèdits tot espe­rant a veure si la situ­ació "s'arre­gla". "La solució no és bai­xar el preu del cereal (ali­ment bàsic per als ani­mals) o del gasoil, sinó pujar el preu de la carn", explica Mont.

El futur
Un dels eterns debats de la page­sia és el relleu gene­ra­ci­o­nal. Costa que la gent jove s'incor­pori a l'ofici de pagès. Cada any uns 1.000 page­sos es donen de baixa però la presència de noves incor­po­ra­ci­ons és mínima. El pano­rama actual i les cri­sis sec­to­ri­als no moti­ven els joves. Per alguns, pro­moure el con­sum dels ali­ments fets a casa podria can­viar aquesta tendència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.