Economia

Economia

L’oferta d’enoturisme a la DO Alella

Treure el suc de la vinya

Set cellers produeixen emparats per la DO d’Alella, la més petita de Catalunya, amb 223 hectàrees

La proximitat de les vinyes amb Barcelona convida a potenciar l’enoturisme aprofitant “la cultura del vi”

El celler Alta Alella fa deu anys que ofereix activitats a les vinyes i ho celebra amb una festa amb discjòqueis

Només són 223 hectàrees les que actu­al­ment inte­gren la deno­mi­nació d’ori­gen Ale­lla. Les vinyes havien arri­bat a ocu­par-ne més de 2.000 dins un con­sell regu­la­dor reco­ne­gut des del 1954. “Ara som set cellers, amb una forta pressió urbanística de l’àrea periur­bana”, asse­nyala Mireia Pujol-Bus­quets, direc­tora del celler Alta Ale­lla, que recorda els ini­cis, quan de ben petita els pares van recu­pe­rar la vinya, de només una hectàrea. “Anem cap a les 70 hectàrees en fun­ci­o­na­ment”, diu orgu­llosa de la pro­jecció del celler, que exporta a més de 30 països i que con­tri­bu­eix a recu­pe­rar la “cul­tura del vi” al muni­cipi.

La DO Ale­lla, la més petita de Cata­lu­nya, s’estén per una tren­tena de muni­ci­pis als dos ves­sants de la ser­ra­lada Lito­ral, enfi­lant cap al Vallès, i Maresme amunt fins a arri­bar a Cale­lla. El vi d’Ale­lla s’iden­ti­fica per l’ela­bo­ració de la vari­e­tat pansa blanca, molt simi­lar, tot i que no idèntica, a l’ano­me­nada xarel·lo. “Ens carac­te­ritza la pansa blanca, la nos­tra oro­gra­fia i el sòl”, diu la viti­cul­tora d’Ale­lla, que des­taca la qua­li­tat del ter­reny granític, amb un sauló molt per­me­a­ble que faci­lita que el raïm maduri en un micro­clima que alguns han bate­jat com “la Califòrnia cata­lana”.

La pro­xi­mi­tat amb la ciu­tat de Bar­ce­lona és el que va por­tar fa deu anys Alta Ale­lla a apos­tar per “com­par­tir la cul­tura del vi”, amb una àmplia oferta d’acti­vi­tats d’eno­tu­risme per atraure visi­tants. “Volíem creure que es poden fide­lit­zar els con­su­mi­dors més enllà d’una ampo­lla de vi”, explica satis­feta d’una ini­ci­a­tiva que s’ha con­so­li­dat i que al cap de l’any porta uns 10.000 visi­tants a la finca. “Les experiències bus­quen una con­nexió dife­rent amb el celler”, defensa Pujol-Bus­quets, ja que “fide­lit­zen” els visi­tants, els quals tor­nen a venir per altres pro­pos­tes. Les visi­tes que fan adreçades al turisme inter­na­ci­o­nal han anat crei­xent i ja repre­sen­ten la mei­tat del total. “Quan vas a cellers a l’estran­ger, l’únic que pots fer són tas­tos de vins; no t’ense­nyen res del procés d’ela­bo­ració a dins del celler”, asse­gura Pujol-Bus­quets, que des­taca que es faci en molts cellers cata­lans per l’interès que des­perta l’ela­bo­ració dels vins. L’eno­tu­risme a Alta Ale­lla dona feina a 35 per­so­nes, que pro­ve­nen del turisme, l’hos­ta­le­ria o la gas­tro­no­mia. “No és fàcil tro­bar gent for­mada que vul­gui tre­ba­llar els caps de set­mana”, reco­neix Pujol-Bus­quets, que des­taca les qua­li­tats per fer la feina al·ludint a un tracte “aco­lli­dor i soci­a­ble” més enllà dels conei­xe­ments de la vinya i el vi.

Alta Ale­lla va ser guar­do­nat en els pre­mis Vinari d’Eno­tu­risme 2023 per l’acti­vi­tat Micro­te­a­tre entre Vinyes com a millor experiència eno­turística. Micro­sen­sa­ci­ons Tea­trals és una pro­posta inno­va­dora que porta els espec­ta­dors en grups reduïts a través d’un recor­re­gut dins la finca. Els actors i els visi­tants es tro­ben en espais alter­na­tius com ara el celler, les caves i les matei­xes vinyes, men­tre degus­ten els vins. La res­pon­sa­ble del pro­jecte, Marta Hernàndez, explica que el cir­cuit per les vinyes pro­posa espec­ta­cles d’una durada màxima de quinze minuts, bus­cant la sen­sació de tenir els actors a tocar. Una dot­zena de com­pa­nyies hi han actuat i la pro­pera sessió es farà el 16 de setem­bre. Alta Ale­lla ofe­reix també una visita tea­tra­lit­zada per a un públic fami­liar en què pares i fills conei­xen el celler i el procés del vi “amb ulls d’infant”.

Una de les últi­mes pro­pos­tes d’eno­tu­risme con­vi­dava a fer una ruta per reconèixer els cants dels ocells, amb el biòleg Pere Alzina. Una experiència per apren­dre a dibui­xar “la cari­ca­tura dels cants” a par­tir d’una par­ti­tura cre­ada pel direc­tor de l’Escola de Natura del Cor­re­dor, Joan Manel Riera. Alzina defensa que tot­hom pot “iden­ti­fi­car i recor­dar” les espècies d’ocells amb l’ajuda d’aquest mètode. Des de dalt d’un turó, on es fa el tast de vins, els par­ti­ci­pants van escol­tar el cant del gafarró, el tudó, la tórtora turca i el pas­se­rell, i van veure una àliga caçant entre­mig dels ceps. “L’oferta és infi­nita i tot fun­ci­ona”, reco­neix la direc­tora d’Alta Ale­lla, on a l’estiu es fan ses­si­ons de ioga a tocar de les vinyes. Per cele­brar els deu anys d’eno­tu­risme, aquest diven­dres han orga­nit­zat una festa amb música de discjòqueis.

Amb vis­tes a Bar­ce­lona

El pre­si­dent de la DO Ale­lla, Quim Bat­lle, té les vinyes i el celler que porta el seu nom dins del parc de la Ser­ra­lada de Marina. La finca està situ­ada a 320 metres d’altura, per sobre de Tiana, amb unes vis­tes espec­ta­cu­lars de la ciu­tat de Bar­ce­lona. A la part més alta, un dipòsit d’aigua es con­ver­teix en un petit mira­dor, pen­sat per fer-hi els tas­tos apro­fi­tant les postes de sol i la panoràmica amb la Sagrada Família i la Torre Glòries.

El camí de sorra com­plica l’accés, però no és un obs­ta­cle perquè hi arri­bin els micro­bu­sos amb els grups de turis­tes que volen visi­tar el celler, que ela­bora vi amb tres vari­e­tats: pansa blanca, pica­poll i gar­natxa. Fa unes set­ma­nes van rebre la visita d’un grup de turis­tes noru­ecs que feien una estada d’empresa a Bar­ce­lona i que van pujar con­vi­dats a viure l’experiència de des­co­brir les vinyes i el celler i sopar amb mari­datge de vins.

“L’eno­tu­risme ens està sal­vant i ens interessa que la gent vin­gui a pas­sar-ho bé, que s’interessi pel món del vi i que, de pas­sada, com­pri”, reco­neix Bat­lle, que veu l’eno­tu­risme com un bon reclam per cap­tar més cli­en­tela entre els cellers més petits com el seu, que al cap de l’any pro­du­eix unes 15.000 ampo­lles. Les visi­tes les fan ell i el som­me­lier Joan Ayra, que coneix bé el sec­tor després de tre­ba­llar durant anys a la DOQ Pri­o­rat. “S’ha de valo­rar més el vi d’Ale­lla, que encara és poc cone­gut, i és un drama que no s’ofe­reixi a tots els res­tau­rants de la comarca”, lamenta Ayra, que reco­neix les difi­cul­tats amb què es tro­ben per com­pe­tir amb vins blancs, sobre­tot de Galícia, que enva­ei­xen el mer­cat i les car­tes de molts esta­bli­ments. En els sopars mari­datge que fan al celler, per­me­ten dife­ren­ciar les qua­li­tats de les tres vari­e­tats que pro­du­ei­xen i ela­bo­ren.

“Som un celler petit on tot el procés de reco­llida i ela­bo­ració és arte­sa­nal”, explica Bat­lle, que va començar a ela­bo­rar vi el 2006, després de recu­pe­rar la vinya la Sen­tiu i con­ti­nuar amb la tra­dició fami­liar de fer vi. Va començar de zero plan­tant les tres hectàrees de ceps als pen­dents que miren cap al sud-oest. “Vam ser ecològics des del pri­mer dia i ara ens atre­vim amb la bio­dinàmica”, explica satis­fet el viti­cul­tor, que des del prin­cipi va seguir el procés d’ela­bo­ració per demos­trar que els vins blancs poden “aguan­tar tant o més” que els negres a l’ampo­lla i des­mi­ti­fi­car la idea que s’han de con­su­mir ràpid. “Ara n’hi ha molts que s’ho comen­cen a creure i fan vins bri­sats”, asse­nyala el pre­si­dent de la DO Ale­lla, que rei­vin­dica la qua­li­tat del vi que s’ela­bora al Maresme, la deno­mi­nació més petita de Cata­lu­nya, en la qual es pro­du­ei­xen unes 800.000 ampo­lles entre els set cellers i pro­duc­tors que fan vi.

Sequera, conills i tudons

La visita per les vinyes evi­den­cia a pri­mer cop d’ull la falta d’aigua i com als ceps els costa bro­tar per la sequera. “És un des­as­tre, perquè, en tot l’any, han cai­gut poc més de 80 litres”, diu Bat­lle, que veu com el canvi climàtic s’agreuja cada estiu que passa i va reduint el volum de pro­ducció de raïm. A les altes tem­pe­ra­tu­res, s’hi han d’afe­gir altres ele­ments en con­tra, com els sen­glars intru­sos que mal­me­ten els ceps, i que han mig resolt encer­clant i tan­cant la vinya. El drama, segons expli­quen al celler, el tenen ara a l’estiu amb l’escam­pada de conills que cam­pen a tota hora pels mar­ges per men­jar-se els brots més ten­dres dels ceps. “No tenen por de res, i sur­ten a totes hores”, explica en Joan, que ha pro­vat de fora­gi­tar-los sense èxit amb cin­tes de color blau. I això no és tot, perquè el pit­jor vindrà a l’agost, quan els arri­ben els tudons de bosc que s’enduen el raïm madu­rat. “No sabem què pas­sarà aquest any, perquè ens marca el sol”, explica Bat­lle, pen­dent fins a dar­rera hora del temps i la tem­pe­ra­tura per avançar o endar­re­rir la verema.

10.000
visitants
reben al cap de l’any al celler Alta Alella.
223
hectàrees
de la DO Alella hi ha registrades als 31 municipis del Maresme i el Vallès.
Cultura del vi
A l’esquerra i a dalt, visitants passejant per la finca Alta Alella i gaudint de sessions de microteatre tot tastant vins. A baix, un grup de turistes noruecs fent un sopar maridatge amb les tres varietats que planten al celler Quim Batlle


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia