Economia

L'assessor de cooperatives

Economia social

Al cap de trenta-cinc anys de la seva fun­dació, la coo­pe­ra­tiva d'advo­cats Col·lec­tiu Ronda esdevé una eina d'asses­so­ra­ment i empenta dels futurs coo­pe­ra­ti­vis­tes amb la cons­ti­tució d'Aloc Con­sul­tor(e)s.
Com diu la direc­tora del Col·lec­tiu Ronda, Laia Manté, "ens vam plan­te­jar la cre­ació d'Aloc Con­sul­tor(e)s perquè tro­bem que l'eco­no­mia social actu­al­ment està man­cada d'ele­ments tècnics de suport". Afe­geix que "la intenció és pro­fes­si­o­na­lit­zar la gestió dels coo­pe­ra­ti­vis­tes".

Les tas­ques d'Aloc ani­ran des de pro­por­ci­o­nar infor­mació útil per a la presa de deci­si­ons fins a l'ori­en­tació a l'hora de defi­nir i ava­luar estratègies, pas­sant per ofe­rir meto­do­lo­gia per incor­po­rar habi­li­tats i conei­xe­ments a l'estruc­tura de les coo­pe­ra­ti­ves o tècni­ques per millo­rar-ne la gestió.

¿Com veuen el món de la coo­pe­ra­tiva a Cata­lu­nya des del Col·lec­tiu Ronda? "Hi ha un gran poten­cial per al coo­pe­ra­ti­visme a Cata­lu­nya, però també és cert que hi ha man­can­ces impor­tants, com ara que entre les coo­pe­ra­ti­ves no hi ha la cohesió necessària", afirma Laia Manté. Creu que està renai­xent el coo­pe­ra­ti­visme a Cata­lu­nya a través d'ini­ci­a­ti­ves modes­tes, però "això vol dir ato­mit­zació".

Tasca d'acom­pa­nya­ment
Res­pecte a les ini­ci­a­ti­ves que es tiren enda­vant després del tan­ca­ment d'una empresa mer­can­til, Manté pensa que, si no tenen èxit, és perquè ha man­cat visió empre­sa­rial. En aquests casos "sovint només que­den els ope­ra­ris per tirar enda­vant la coo­pe­ra­tiva i es troba a fal­tar el per­fil d'un ges­tor". Per això una tasca clau d'Aloc serà acom­pa­nyar la tra­jectòria de la coo­pe­ra­tiva que acaba de néixer.

El Col·lec­tiu Ronda el com­po­nen actu­al­ment un cen­te­nar de tre­ba­lla­dors, dels quals 40 són socis i una tren­tena estan en fase d'admissió. Fa deu anys, segons ens recorda Manté, la coo­pe­ra­tiva aco­llia una setan­tena de per­so­nes. Amb un bon ritme de crei­xe­ment en els últims anys, l'any pas­sat va asso­lir els 4,6 mili­ons d'euros d'ingres­sos.

L'antic des­patx labo­ra­lista que se les havia amb el TOP (Tri­bu­nal d'Ordre Públic) i els tri­bu­nals de juris­dicció mili­tar als anys setanta, i que als vui­tanta va esde­ve­nir un punt de referència en la defensa de les rei­vin­di­ca­ci­ons dels tre­ba­lla­dors, va viure als 90 uns temps d'expansió pel ter­ri­tori amb l'ober­tura de des­pat­xos a Mataró, Cer­da­nyola, Mollet, Rubí, Gra­no­llers i Cor­nellà. Va ser en aquesta dècada quan, segons relata Manté, "hi va haver un canvi de men­ta­li­tat dels fun­da­dors, que es van plan­te­jar de debò la per­vivència del des­patx un cop esti­gues­sin jubi­lats, perquè no fos només un plan­ter de bons pro­fes­si­o­nals. Van deci­dir que calia crear un equip esta­ble de gent bona".

Amb el nou segle va arri­bar la reno­vació interna, amb una nova orga­nit­zació que dóna més auto­no­mia als dife­rents equips que com­po­nen el des­patx (labo­ral, jut­jats, Segu­re­tat Social i eco­no­mia social). Com diu Laia Manté, "el fet que ara fun­ci­o­nem en grups, amb molta auto­no­mia cadas­cun, fa que tots siguem més res­pon­sa­bles res­pecte als resul­tats, que hi hagi més moti­vació i més par­ti­ci­pació".

Col·lec­tiu Ronda estarà per­ma­nent­ment asso­ciat al con­flicte labo­ral, però el cert és que també el tro­bem asses­so­rant asso­ci­a­ci­ons o con­su­mi­dors, com vam veure a l'estiu amb l'apa­gada de Bar­ce­lona. Explica Manté: "Com a des­patx hem d'estar molt a l'aguait del que passa a la soci­e­tat i estar ama­tents a ampliar el nos­tre ser­vei".

En aquest ven­tall més ampli hi tro­bem nous àmbits d'assistència legal, com ara les malal­ties labo­rals, la violència domèstica, la con­ci­li­ació dels drets fami­li­ars i labo­rals, el mòbing, l'asset­ja­ment sexual, la immi­gració o els acci­dents de trànsit. En tots aquests nous camps de litigi els advo­cats de Ronda es pro­po­sen "forçar els jut­ges a evo­lu­ci­o­nar i que hi hagi juris­prudència".

En l'àmbit de tre­ball ori­gi­nari de la coo­pe­ra­tiva, el labo­ral, la direc­tora del Col·lec­tiu Ronda denota que estem vivint uns moments en què pot­ser "hi ha una manca d'agres­si­vi­tat per part dels tre­ba­lla­dors per llui­tar pels seus drets i, a més, ens tro­bem que sovint els sin­di­cats estan lli­gats de mans i peus". Els temps can­vien, com han pogut per­ce­bre al Col·lec­tiu Ronda, i ara es mani­fes­ten molts més con­flic­tes en el sec­tor de ser­veis que a la indústria i també s'ha pas­sat del con­flicte col·lec­tiu a l'indi­vi­dual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.