Economia

Noves tècniques al sector de la garrofa per fer front a l’augment de la demanda

L’aug­ment de la demanda de gar­rofa de les últi­mes cam­pa­nyes ha pro­pi­ciat un aug­ment de l’interès per aquest cul­tiu i de retruc, la imple­men­tació de noves tècni­ques, vari­e­tats i maquinària per millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat dels gar­ro­fers. El coor­di­na­dor tècnic de les Empre­ses de la Gar­rofa, Joan Tous, ho ha qua­li­fi­cat d’una “petita revo­lució tec­nològica” en la jor­nada tècnica d’aquest dijous a Alta­fu­lla, segons informa l’ACN.

Tous ha expli­cat que l’evo­lució ha con­sis­tit en la selecció de noves vari­e­tats pro­duc­ti­ves amb major interès comer­cial, la inten­si­fi­cació del con­reu i la meca­nit­zació de la reco­llida d’aquest fruit. La tro­bada ha reu­nit més de 150 pro­duc­tors i experts per com­par­tir experiències a Cata­lu­nya, País Valencià, Anda­lu­sia i illes Bale­ars.

Després d’anys en què el preu de la gar­rofa ha tin­gut un preu baix al mer­cat, els pro­duc­tors han vis­cut en les últi­mes cam­pa­nyes una reva­lo­rit­zació del fruit que ha fet créixer l’interès en aquest con­reu. Segons Tous, coor­di­na­dor tècnic de les Empre­ses de la Gar­rofa, aquesta cir­cumstància ha estat “clau” a l’hora de pro­pi­ciar una revo­lució tec­nològica, espe­ci­al­ment cen­trada en la maquinària per meca­nit­zar pro­ces­sos de recol·lecció i la dis­tri­bució de les plan­ta­ci­ons.

Tous ha des­ta­cat aquest cul­tiu des del punt de vista pro­duc­tiu en l’epi­sodi actual de sequera, a més de les pro­pi­e­tats bene­fi­ci­o­ses per a la salut que s’han estu­diat de la gar­rofa. Tot ple­gat, ha asse­gu­rat, ha faci­li­tat la imple­men­tació de noves tècni­ques per millo­rar i fomen­tar aquest con­reu.

En aquest con­text, hi ha qui també veu la gar­rofa com un reclam per con­nec­tar amb noves gene­ra­ci­ons. Així ho ha augu­rat el pagès Mingo Espuny, de Roque­tes, qui té una finca fami­liar amb dues hectàrees de gar­ro­fers. “El que està clar és que si una cosa es valora, es tre­ba­lla i acu­deix gent jove a tre­ba­llar al camp. Sem­pre patim que la gent se’n va, però quan una cosa està valo­rada, de seguida acu­dei­xen”, ha afir­mat.

L’espai de la Vio­leta d’Alta­fu­lla ha estat el punt de tro­bada per a uns 160 ins­crits en l’onzena jor­nada tècnica de la gar­rofa, que s’ha divi­dit en xer­ra­des sobre l’evo­lució d’aquest con­reu, el con­trol de pla­gues i els usos de la gar­rofa en àmbits com la gas­tro­no­mia. També s’ha par­lat d’aspec­tes tècnics, com ara l’empelt dels arbres amb noves vari­e­tats. Sobre aquesta qüestió, l’empel­ta­dor pro­fes­si­o­nal José Cristóbal Farnós ha remar­cat que en els últims cinc anys, els empelts amb noves vari­e­tats s’ha ele­vat un 20%. Es tracta d’una tècnica que varia en funció del resul­tat que esperi cada pagès; l’empelt serà dife­rent si es busca que l’arbre sigui més pro­duc­tiu o bé que el fruit tin­gui una qua­li­tat més alta.

Segons Tous, actu­al­ment les 100.500 hectàrees de gar­ro­fers es con­cen­tren al Baix Ebre, però també es repar­tei­xen entre el Baix Penedès, Tar­ra­gonès i Baix Camp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia