Economia

Economia

La temporada de préssec d’Ordal arrenca amb bones perspectives

Les pluges de la primavera fan que siguin més grans

Els productors constaten que prolifera la mosca de la fruita

La tem­po­rada de préssec d’Ordal comença amb més bon pronòstic que l’any pas­sat. Tot i que segons expli­quen els pro­duc­tors d’aquest fruit con­reat a Subi­rats i Avi­nyo­net del Penedès a finals de març esta­ven “molt espan­tats” per la falta d’aigua, asse­gu­ren que les plu­ges de la pri­ma­vera han empès la fruc­ti­fi­cació. Aquesta situ­ació ha fet que els préssecs arri­bin més gros­sos que l’any pas­sat, quan la collita va ser “catastròfica” per la sequera i per un patac d’aigua a prin­ci­pis d’estiu que va empit­jo­rar la situ­ació. Es mos­tre opti­mis­tes mal­grat estar pen­dent de l’aigua que pugui caure en els pro­pers qua­tre mesos. Avi­sen, però, que el canvi climàtic fa pro­li­fe­rar la mosca de la fruita de forma pri­me­renca. El pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Pro­duc­tors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, explica a l’ACN que l’any pas­sat va ser “catastròfic” amb pro­duc­tors que no van poder collir el préssec En canvi, explica que aquest any “l’aigua ha cai­gut bé, de forma fina com un autèntic reg, i això també fa que tin­guem fruits amb millor cali­bre que l’any pas­sat”.Un dels mal­de­caps dels pro­duc­tors de préssecs és la cone­guda com a mosca de la fruita, que asse­gu­ren que cada cop arriba de forma més pri­me­renca degut als efec­tes del canvi climàtic. Ràfols relata que la falta de fred a l’hivern difi­culta la mort de les lar­ves, de manera que les cries nei­xen més aviat que anys enrere, “quan sor­tien a finals de juliol o prin­ci­pis d’agost”. Pel que fa al Mer­cat del Préssec d’Ordal que començarà aquest dis­sabte al nucli antic de Sant Pau d’Ordal, Ràfols admet que mai hau­rien pen­sat que “un petit mer­cat basat en un sol pro­ducte podria tenir tant èxit i recor­re­gut de futur”. Cada estiu reben cen­te­nars de cli­ents de Bar­ce­lona, però també de Man­resa, Vic o, fins i tot, Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia