Estats Units
Trump signa els decrets per gravar amb el 25% les importacions d’acer i alumini
Les noves taxes duaneres entraran en vigor el 12 de març
El Canadà està “consultant” amb els seus socis internacionals per donar una resposta “calibrada però clara” a la mesura
Tot just tornar a posar el peu a la Casa Blanca, Donald Trump ja ha començat a complir amb la seva promesa electoral de tornar a fer gran l’economia nord-americana, penalitzant els productes que venen de fora amb l’establiment d’aranzels a la Xina, el Canadà i Mèxic (tot i que en aquests dos països els ha congelat perquè ja ha aconseguit part del que volia) però la guerra comercial no s’atura aquí.
Aquest dilluns (dimarts a la matinada, hora catalana), el mandatari nord-americà ha signat els decrets que apugen al 25% els aranzels a l’alumini i l’acer. “Això és important, tornarem a fer rics els Estats Units”, ha promès el governant des del despatx oval de la Casa Blanca, recull l’agència Efe.
L’ordre executiva, publicada per la Casa Blanca , argumenta que les importacions d’acer de països com el Canadà i Mèxic han augmentat “significativament fins a nivells que una vegada més amenacen de perjudicar la seguretat nacional dels Estats Units”.
El republicà ja va avançar diumenge als periodistes que l’acompanyaven a l’Air Force One, de camí a un partit de la Super Bowl que la mesura entraria en vigor “de forma immediata”, però sense fixar terminis. L’ordre signada aquesta nit precisa que els acords vigents fins ara conclouen el 12 de març de 2025: “A partir d’aquesta data, totes les importacions d’articles d’acer procedents d’Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, països de la Unió Europea (UE), Japó, Mèxic, Corea del Sud i el Regne Unit” estaran subjectes als nous aranzels.
Durant el seu primer mandat, Trump ja va imposar aranzels del 25% sobre l’acer i del 10% sobre l’alumini, recorda el decret. Posteriorment, va aixecar la mesura per a alguns dels seus socis comercials, com Austràlia, el Brasil, Canadà i Mèxic. Unes exempcions que el seu successor, Joe Biden, va estendre a la Unió Europea. L’ordre executiva signada dilluns deroga aquestes excepcions.
Trump ha avisat que ara “no hi haurà excepcions ni exempcions” als aranzels i que seran “per a tots els països”. De fet, el decret també anul·la les exempcions temporals dels aranzels a l’acer i productes derivats provinents d’Ucraïna.
Els nous aranzels afectaran sobretot els principals exportadors d’acer als Estats Units, amb Canadà, Mèxic i Corea del sud al capdavant, i seguits del Brasil i el Vietnam, segons dades de l’Institut Americà del Ferro i l’Acer recollides per Efe. Pel que a l’alumini, els EUA obtenen gairebé dos terços del subministre del Canadà, d’acord amb l’Associació de l’Alumini.
El republicà ha reiterat que en els pròxims dies anunciarà més “aranzels recíprocs” per equiparar les taxes que altres països apliquen a les exportacions nord-americanes. “No volem ferir a altres països, però s’han aprofitat durant anys de nosaltres i ens imposen aranzels. La majoria ens cobren i nosaltres no ho hem fet. És l’hora de ser recíprocs”, ha explicat des de la Casa Blanca. Trump no ha especificat quins països es veuran afectats per aquests aranzels recíprocs, però el president nord-americà ha criticat sovint el 10% que la UE imposa als automòbils importats, molt superior al 2,5% que aplica Washington.
Resposta “calibrada però clara”
L’anunci dels aranzels de Trump ha provocat una onada de reaccions a tot el món. El Canadà, el principal soci proveïdor dels Estats Units d’acer i alumini ja ha avisat que no es quedarà parat davant els “injustificats” aranzels imposats. El ministre d’Indústria, François-Philippe Champagne, ha assegurat aquest dimarts a la matinada, hora catalana, que està “consultant” amb els seus socis internacionals per donar una resposta “calibrada però clara”. Gairebé el 60% de tot l’alumini que Estats Units compra a l’exterior prové d’aquest país i la patronal ja ha avisat que perillen “centenars de llocs de treball”.
La Unió Europea ha titllat d’“injustificats” aquestes taxes. “Els aranzels són bàsicament impostos”, així que el que estan fent els Estats Units és imposar taxes als seus propis ciutadans, augmentant costos per als negocis i impulsant la inflació”, va alertar ahir Brussel·les.
La mesura també perjudicarà els exportadors catalans: Catalunya va vendre als EUA l’any 2023 acer i alumini –fos o en manufactures– per valor de 127,5 milions d’euros. Segons les dades de l’agència per la competitivitat de l’empresa, Acció, representen el 3,5% de les exportacions catalanes al mercat nord-americà i el 0,1 % del total d’exportacions catalanes al món. El conjunt de l’Estat espanyol és el desè exportador mundial d’acer al país nord-americà, i el 28è pel que fa a l’alumini. El volum conjunt d’aquestes vendes van fregar l’any passat els 855 milions d’euros de facturació.