economia
La plantilla de Klöckner a Sant Feliu de Buixalleu convoca una vaga en contra de l’ERO
El comitè critica que la factoria té beneficis i comandes i considera injustificat l’acomiadament de 42 persones
Els treballadors de la planta que té la multinacional Klöckner a Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva, han convocat una vaga en contra de l’ERO que ha presentat la direcció. Es tracta d’un expedient que afectaria el 51% de la plantilla (42 llocs de treball) que equival a tota la zona de fàbrica que tenen. L’empresa s’encarrega de fabricar làmines de plàstic per a productes alimentaris com ara pizzes, pasta o iogurts. Ara, la direcció vol traslladar l’activitat a Portugal o Turquia i deixar a Girona només la part d’administració i logística. El comitè d’empresa critica la decisió i assegura que l’ERO està injustificat perquè la factoria ha tancat l’any amb beneficis i amb un elevat nombre de comandes.
La vaga arrencarà el diumenge 16 de febrer i es preveu fer dies alternatius al llarg de dues setmanes segons ha explicat el president del comitè d’empresa de Klöckner, Francisco Ballesteros. Aquest dilluns a la nit la plantilla ha acabat les votacions per decidir si aprovava la vaga o no. La mesura ha aconseguit el suport majoritari dels treballadors de la factoria a Sant Feliu de Buixalleu i només onze persones de la vuitantena que té han votat en contra de la mesura.
Ballesteros ha detallat a l’ACN que porten un parell de setmanes negociant amb l’empresa la viabilitat de l’ERO, però la direcció s’ha negat en revocar l’expedient i anul·lar els acomiadaments. “No han volgut entrar-hi”, assegura el representant de la plantilla.
Beneficis i comandes
Mentrestant, el comitè d’empresa liderat pel sindicat Domum Sindicat Social, assegura que no entén l’encaix legal de l’expedient. La documentació aportada per l’empresa mostra que la factoria ha tancat l’any amb beneficis econòmics i les previsions són de mantenir la mateixa producció que fins ara (unes 14.000 tones de bobines de plàstic anuals).
Els motius que dona la direcció de Klöckner són organitzatius i de producció. El comitè d’empresa ja ha demanat a la Generalitat que intervingui en la mediació i es preveu que al llarg d’aquest dimarts contacti amb l’empresa per conèixer els detalls de l’ERO. “No entenem que es puguin fer fora 42 persones només per un tema d’organització”, remarca el president del comitè d’empresa.
Per altra banda, Francisco Ballesteros critica que si l’empresa s’emporta la producció a un altre país, el cost ambiental serà més gran. El comitè apunta que la intenció de la direcció és traslladar la producció a un altre país amb salaris més baixos i després de fabricar les bobines, transportar-les fins a la fàbrica de Sant Feliu de Buixalleu on es distribuiran als clients que tenen actualment. “No té sentit que en un moment de potenciar la producció local i reduir l’impacte ambiental es prengui aquesta decisió”, conclou Ballesteros.
Producció de plàstic
Klöckner Pentaplast és una fàbrica de plàstics que té 30 plantes distribuïdes en 18 països (la major part són europeus). En tot el món té 5.500 treballadors. S’encarrega de fer envasos de plàstic per a usos com ara els farmacèutics, targetes de crèdit, ampolles o l’alimentari (el que produeixen a la factoria de Sant Feliu de Buixalleu).