Economia

Mireia Martín i Quim Olea

Arquitectes

“Moltes ciutats donen l’esquena a espais que tenen oblidats ”

“El dilema era connectar la ciutat històrica amb la industrial, que s’ha convertit en el centre logístic més gran d’Holanda”

“Waalwijk té previst créixer en 10.000 habitants i sense un bon transport públic té un problema, perquè ja està col·lapsada”

La feina és remirar i repensar les ciutats amb visió de futur, de com conviure d’una forma amable
La ciutat necessita recuperar aquest verd que oxigena i també pot ajudar a disminuir el soroll
És una finestra on mostrar i ensenyar la feina que fas a tots països que s’hi presenten.
Si fas uns canvis on treus el cotxe és perquè estàs posant una bona alternativa per arribar-hi.

Han estat guar­do­nats amb el pri­mer premi del con­curs euro­peu Euro­pan, un cer­ta­men de renom inter­na­ci­o­nal diri­git a arqui­tec­tes menors de 40 anys.

Enho­ra­bona pel premi. Com va sor­gir l’opor­tu­ni­tat de tre­ba­llar ple­gats lluny de casa?
(M.M.) Va ser en Quim que em va pro­po­sar anar junts aquest cop perquè ja ens havíem pre­sen­tat per sepa­rat i no havíem gua­nyat. Era una nova opor­tu­ni­tat que no vam dei­xar per­dre. (Q.O.)Par­lem d’un con­curs que t’obre mol­tes por­tes. Encara que no el gua­nyis et dona pro­jecció a Europa. És una fines­tra on mos­trar i ense­nyar la feina que fas a tots països que s’hi pre­sen­ten.
Què us va atraure de la idea de l’Ajun­ta­ment de Waalwijk?
(Q.O.) Hi havia altres loca­lit­za­ci­ons atrac­ti­ves, però ens va cri­dar l’atenció perquè hi havia un pro­blema urbà, de ciu­tat i de con­nexió. Ens va atraure la com­ple­xi­tat, amb una casuística trans­ver­sal que obli­gava a tre­ba­llar a dife­rents àmbits.
Us per­me­tia fer més d’urba­nis­tes que d’arqui­tec­tes?
(M.M.) Per for­mació, som totes dues coses, i la pro­posta reque­ria una mirada gene­ral del ter­ri­tori. Ens tro­bem amb una par­cel·la, a tocar de l’auto­pista que divi­deix la ciu­tat, i on s’han de fer nous edi­fi­cis d’habi­tat­ges. I el prin­ci­pal dilema era com con­nec­tar la ciu­tat històrica amb la indus­trial, que s’ha con­ver­tit en el cen­tre logístic més gran d’Holanda.
Quin és l’encàrrec que us plan­teja la ciu­tat holan­desa?
(M.M.) L’Ajun­ta­ment té clar que vol fer un Mobi­lity Hub, amb una estació d’auto­bu­sos i un inter­can­vi­a­dor de dife­rents trans­ports. Però ens demana que gene­rem equi­pa­ments i ser­veis nous a l’entorn dels 250 habi­tat­ges nous. El repte és com­bi­nar habi­tatge, equi­pa­ment i resol­dre la mobi­li­tat. (Q.O.) A les bases tot queda molt obert i tu fas la inter­pre­tació de com encai­xa­ria tot dins d’aquest espai. Una ciu­tat que està divi­dida en dos perquè l’auto­pista la par­teix pel mig i que té el cen­tre històric i urbà a un cos­tat i a l’altre la ciu­tat indus­trial.
Resol­dre la mobi­li­tat i el trans­port públic és la clau de la remo­de­lació?
(M.M.) És clar. Jo, que fa anys que visc al país, veig que el trans­port públic en gene­ral fun­ci­ona però, en canvi, a aquesta ciu­tat no hi arriba el tren:
un gran error. No s’explica per què el van treure, i des dels anys setanta, quan es va indus­tri­a­lit­zar, la gent es va des­plaçar a la feina amb cotxe.
Us toca posar ordre davant d’un crei­xe­ment des­me­su­rat.
(Q.O.) Com a arqui­tec­tes i també com a ciu­ta­dans, ens toca refle­xi­o­nar sobre com és la ciu­tat, la gent que hi tre­ba­lla i la que hi vindrà. En els pro­pers deu anys Waalwijk té pre­vist créixer en 10.000 habi­tants, i sense un bon trans­port públic té un pro­blema, perquè ja està col·lap­sada. S’ha d’inten­tar que el cot­xes no hi tin­guin tant de pes.
Quina estació dis­se­nyeu per aju­dar a treure cot­xes?
(M.M.) No es tracta de pro­hi­bir el cotxe, es tracta de gene­rar espais i un sis­tema de trans­port i uns equi­pa­ments capaços d’absor­bir i de donar una res­posta efi­ci­ent a les per­so­nes que l’uti­lit­zen. Has de fer una pla­ta­forma perquè hi arri­bin els auto­bu­sos i tenir un lloc decent on la gent pugui espe­rar-se. (Q.O.) Dins d’aquest Mobi­lity Hub s’inter­can­vi­a­ven aques­tes cir­cu­la­ci­ons, amb més freqüència d’auto­bu­sos, i ser­vei d’apar­ca­ment i de bici­cle­tes des d’on sur­ten els car­rils bici. Ara mateix la par­cel·la és un apar­ca­ment de cot­xes que pro­po­sem supri­mir en els pro­pers 30 anys de manera pro­gres­siva.
Pro­jec­tar la ciu­tat en una mirada de futur.
(M.M.) No és només això, sinó que és com crear un bon urba­nisme que et con­necti millor a la ciu­tat. Els nous habi­tat­ges es fan a prop del polígon perquè la gent vin­gui a tre­ba­llar. Si dones bones opor­tu­ni­tats d’habi­tatge i de ser­veis, també fas que la gent es tras­lladi menys. D’aquí ve el títol del pro­jecte, About Belts and Hats, que són els cin­tu­rons i bar­rets, que expli­quem dels tres eixos que con­nec­ta­ran amb el cen­tre urbà i els bar­rets que seran els blocs de pisos. El pri­mer eix és el verd, que con­necta amb un gran parc i un canal al nord de la ciu­tat. Després tenim el cin­turó logístic, que estratègica­ment se situa al cen­tre, i arriba fins a un cen­tre comer­cial. I per aca­bar, l’eix cul­tu­ral que enllaça amb la ciu­tat històrica, on hi ha el Museu de la Sabata, acti­vi­tat que va fer des­ta­car la ciu­tat en el pas­sat per la seva indústria.
Enllaçar amb el verd és l’ADN català al pro­jecte?
(Q.O.) El que vam veure és que el pro­jecte s’ubica en un eix verd exis­tent, on es troba un antic dic, i la ciu­tat hi està donant l’esquena. Per això pro­po­sem revi­ta­lit­zar-lo i tor­nar a recu­pe­rar la potència i el valor dels seus espais. I és a través d’aquesta actu­ació que recu­pe­rem i con­nec­tem un espai verd exis­tent al cen­tre de la ciu­tat amb altres espais verds del perímetre. Poden for­mar una ane­lla verda ben con­nec­tada amb peti­tes actu­a­ci­ons.
Fer exca­va­ci­ons i acces­sos a Holanda deu tenir un risc.
(M.M.) Fer pàrquings sub­ter­ra­nis val molts diners. Per això no en fan gai­res. Tenim dics i canals a tot arreu, i molts cops la solució és fer ponts per sal­var aques­tes infra­es­truc­tu­res.
L’alter­na­tiva de la bici­cleta al país de la bici­cleta.
(M.M.) La infra­es­truc­tura de la bici­cleta és una cosa ins­tal·lada al país. Aquí, com a tots els països on plou, diuen que no hi ha mal temps, que hi ha mala roba. I quan dius que no surts perquè plou et pre­gun­ten si estàs fet de sucre. Tot­hom assu­meix que la bici s’agafa plo­gui, nevi, faci fred o calor.
I pots anar tran­quil i segur?
Els car­rils bici tenen la dimensió que han de tenir, els cot­xes vigi­len i hi ha res­tric­ci­ons de velo­ci­tat. Tot està ben con­nec­tat i pel que fa al trans­port públic, fun­ci­ona millor que a Cata­lu­nya: els trens són més còmodes, pots comp­tar-hi més, tot i que no sem­pre van a l’hora. L’únic pro­blema és que el trans­port és molt car, i això fomenta el cotxe pri­vat.
El pro­jecte s’està valo­rant econòmica­ment. Hi ha interès que vagi enda­vant?
(M.M.) Vam pre­sen­tar el pro­jecte al desem­bre i sabem que hi ha interès. Par­lem d’una ciu­tat que genera molts llocs de tre­ball i és difícil acce­dir-hi. L’Ajun­ta­ment no sap si farà un o dos blocs d’habi­tat­ges, però té clar que la clau és con­nec­tar-la i que sigui acces­si­ble. També comp­ten amb fons del govern per impul­sar una mobi­li­tat sos­te­ni­ble. Un cop acabi la valo­ració econòmica, espe­rem que s’arribi a for­ma­lit­zar l’encàrrec. Hem de veure la forma legal, perquè no és a través d’una lici­tació pública. Estem en con­ver­ses per saber com con­ti­nuar impli­cats.
La fina­li­tat del premi és donar opor­tu­ni­tats als joves, no?
(M.M.) Vol ser una pla­ta­forma molt visual de pro­moció de publi­ci­tat, però alhora que tin­guin un encàrrec. Perquè és la manera que els arqui­tec­tes joves podem anar fent el nos­tre currículum que et dema­nen per pre­sen­tar-te a les lici­ta­ci­ons públi­ques. Tenir aquests encàrrecs ens dona peu a començar a fer girar la roda.
Els muni­ci­pis hau­rien de repen­sar més els plans de crei­xe­ment i pla­ni­fi­car millor?
(Q.O.) La feina és remi­rar i repen­sar les ciu­tats amb visió de futur, de com con­vi­uen les zones indus­tri­als, urba­nes o ver­des d’una forma ama­ble per a les per­so­nes. No podem tenir polígons amb vore­res ben amples, on ningú pensa a cami­nar-hi, però en canvi no tenen bons acces­sos. S’ha de pen­sar en les per­so­nes que hi arri­ben, les que hi tre­ba­llen i quins espais asso­ci­ats tenen. (M.M.) Abans de posar-se a trans­for­mar s’ha de saber com evo­lu­ci­o­na­ran. Mol­tes ciu­tats donen l’esquena a espais que tenen obli­dats. Altres són llet­ges o tenen llocs super­pe­ri­llo­sos on no s’hi pot anar de nit. Per això s’ha de fer una pla­ni­fi­cació i actuar en aquests punts.
A Bar­ce­lona s’han creat les superi­lles per reduir cot­xes i donar espai als via­nants. És el model a seguir?
(Q.O.) Es tracta de fer incòmoda aquesta cir­cu­lació dels cot­xes i que, alhora, les per­so­nes pen­sin que el trans­port públic és una alter­na­tiva. És la manera que tot això evo­lu­ci­oni i canviï. Si fas uns can­vis a la ciu­tat on treus el cotxe és perquè estàs posant una bona alter­na­tiva per arri­bar-hi. I això és el que no s’està fent prou bé encara. (M.M.) Hi ha d’haver unes bones inver­si­ons perquè la gent pugui aga­far tran­quil·lament el trans­port públic o dei­xar els cot­xes als afo­res de les grans ciu­tats. Això fun­ci­ona a Holanda i em sem­bla una bona alter­na­tiva, perquè el preu és bas­tant econòmic, i després pots anar tran­quil·lament a peu, amb bici­cleta. La ciu­tat neces­sita recu­pe­rar aquest verd que oxi­gena i la vege­tació també pot ser una bona estratègia per aju­dar a dis­mi­nuir el soroll.
La inte­gració d’edi­fi­cis antics també s’incor­pora a molts llocs. Us atrau?
(Q.O.) És molt interes­sant recu­pe­rar aquesta pre­e­xistència. Per què hem d’ender­ro­car una peça que ha estat durant molts anys a la ciu­tat? Pot­ser cal con­si­de­rar que aque­lla peça d’arqui­tec­tura pugui ser part del nou desen­vo­lu­pa­ment d’una manera o altra. Si de cop i volta anem ender­ro­cant tot el que tenim, estàs cre­ant iden­ti­tats que a vega­des tam­poc ens hi sabem reconèixer. En canvi, si anem bar­re­jant peces que han for­mat part de la iden­ti­tat d’un lloc i les trans­for­mem, pas­sen d’estar tan­ca­des a pertànyer a la ciu­tat. (M.M.) Perquè al final és això també. Sí, cons­truir d’una altra manera, molt menys agres­siva. Tor­nant al no cons­truir, aquesta pla­ni­fi­cació que dèiem de repen­sar, del crei­xe­ment.
L’habi­tatge s’ha con­ver­tit en una emergència i la pressió sobre les àrees urba­nes. Hi ha el perill d’anar massa ràpid?
(M.M.) Ho estem veient al Maresme, on s’està cons­truint a pri­mera línia de Mataró per donar cabuda als qui sur­ten expul­sats de Bar­ce­lona. Les ciu­tats ja no es poden pagar perquè s’han tor­nat massa cares, i arriba gent de fora, que s’ha de recol·locar. Aquest drama es viu igual als Països Bai­xos, on els pro­mo­tors han de com­plir amb els per­cen­tat­ges d’habi­tatge social. Hi ha cor­po­ra­ci­ons d’habi­tatge i pots entrar en una llista d’espera d’habi­tatge social i tri­gar deu anys. És absurd i impa­ga­ble perquè el preu del metre qua­drat s’ha dis­pa­rat.

El perfil

Companys d’estudis i de feina

La Mireia Martín i en Quim Olea són companys de feina i es van conèixer quan feien la carrera d’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya. Nascuts l’any 1989 (Arenys de Mar i Terrassa), tots dos han decidit muntar el seu propi estudi d’arquitectura, en Quim a Girona, on s’ha establert des de fa quatre anys, i la Mireia a Leiden, una ciutat a prop de la Haia on es va traslladar fa set anys a viure-hi amb el seu company. Tot i els quilòmetres que els separen continuen col·laborant plegats en una feina molt vocacional que asseguren que “enganxa” perquè cada dia “descobreixes un nou món”. Coincideixen que el premi que acaben de rebre és una bona oportunitat per aconseguir el primer encàrrec com a urbanistes. El projecte resol la problemàtica de la ciutat holandesa de Waalwijk, per fer nou habitatge a la zona industrial i una estació que millori la mobilitat d’una ciutat col·lapsada pels cotxes. “Molts companys han acabat marxant a l’estranger perquè veuen que hi tenen més sortides”, diu la Mireia d’una professió en què els joves no ho tenen fàcil per aconseguir els primers encàrrecs i fer-se un currículum per treballar per a l’administració pública. “És una feina vocacional, però també hem de viure”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia