Guerra comercial
Stellantis aplica un ERO temporal a 900 treballadors dels EUA pels aranzels
La mesura és una conseqüència directa dels aranzels al sector de l’automòbil
El grup ha aturat la producció de dues fàbriques de muntatge al Canadà i Mèxic per a les quals treballen els tres centres afectats als Estats Units
El grup automobilístic Stellantis ha comunicat a les plantilles de tres de les seves fàbriques dels Estats Units que aplicarà un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a uns nou-cents treballadors, segons informen mitjans locals. La mesura és una conseqüència directa dels nous aranzels imposats pel president nord-americà, Donald Trump, al sector de l’automòbil.
L’ERTO afectarà dues plantes d’estampat a l’estat de Michigan i una altra que produeix transmissions a la veïna Indiana, totes al nord del país. El grup justifica els acomiadaments temporals per la decisió d’aturar temporalment la producció de dues plantes de muntatge de vehicles al Canadà i a Mèxic, respectivament, a les quals servien els tres centres afectats.
En un correu electrònic enviat dijous als empleats, el cap d’Stellantis als EUA, Antonio Filosa, explica que la durada de l’ERTO està vinculada als aranzels, que han creat un ambient d’“incertesa”. “Continuem avaluant els efectes a mitjà i llarg termini d’aquestes taxes sobre les nostres operacions, però també hem decidit prendre algunes accions immediates, inclosa la pausa temporal de la producció en algunes de les nostres plantes de muntatge canadenca i mexicana”, argumenta Filosa. “Aquestes accions afectaran alguns empleats de diverses de les nostres instal·lacions d’estampació i transmissió dels EUA que donen suport a aquestes operacions”, afegeix.
Una de les fàbriques que Stellantis ha decidit aturar és la canadenca de Windsor, que produeix el monovolum Chrysler Pacifica i l’elèctric Dodge Charger Daytona EV. L’altra planta que ha suspès la producció és la mexicana de Toluca, on es fan els SUV Jeep Compass i l’elèctric Jeep Wagoneer EV. L’aturada durarà almenys un més.
La presidenta del sindicat canadenc Unifor, Lana Payne, ha lamentat les decisions de l’administració Trump i ha advertit que “els aranzels perjudicaran els treballadors del sector de l’automòbil gairebé immediatament”. “Trump està a punt d’aprendre de la manera més dura com d’interconnectat està el sistema de producció nord-americà, amb els treballadors de l’automòbil pagant el preu d’aquesta lliçó”.