Economia

Rics, però una mica menys

Economia

La crisi econòmica afecta totes les but­xa­ques, també les més riques. Aquest any hi ha menys mul­ti­mi­li­o­na­ris al món i aquests són una mica menys rics, segons es desprèn de la llista anual de la revista For­bes, que es va donar a conèixer ahir.

Aquest és el pri­mer cop des del 2003 que el nom­bre de mul­ti­mi­li­o­na­ris –ciu­ta­dans amb més de mil mili­ons de dòlars– ha bai­xat i ara n’hi ha 793, és a dir, 355 menys que l’any ante­rior, i les for­tu­nes de tots ells sumen 1,87 bili­ons d’euros. Han cai­gut de la llista gent com l’excap de Citi­group, Sandy Weill, o el fun­da­dor de Face­book, Mark Zucker­berg.

El pri­mer de la llista For­bes torna a ser Bill Gates, que tot i haver per­dut 14.000 mili­ons d’euros en l’últim any, amb una for­tuna de 31.294 mili­ons d’euros recu­pera el títol de l’home més ric del món que l’any pas­sat va recaure en el seu amic War­ren Buf­fett. Buf­fett ocupa ara la segona posició amb 28.946 mili­ons d’euros i després d’haver per­dut 19.500 mili­ons amb la cai­guda a la borsa de la seva com­pa­nyia Berks­hire Hat­haway. El mateix que ha per­dut el mag­nat de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons mexicà, Car­los Slim, que ocupa el ter­cer lloc. El llis­tat de les prin­ci­pals for­tu­nes del món reflec­teix enguany els efec­tes de la crisi finan­cera i la recessió i tanta importància té el que s’ha gua­nyat com el que s’ha per­dut. Com­bi­nats, els tres homes més rics del món han per­dut 53.200 mili­ons d’euros i la mit­jana de les for­tu­nes de tota la llista és de 2.343 mili­ons d’euros, quan fa un any era de 3.000 mili­ons.

Entre els deu pri­mers hi ha Aman­cio Ortega, el pro­pi­e­tari de la firma espa­nyola Zara, que amb 14.317 mili­ons d’euros ha acon­se­guit ascen­dir fins al número 10. L’any pas­sat ocu­pava el lloc 22. En el llis­tat del 2009 hi ha ciu­ta­dans de 52 països i els nord-ame­ri­cans ocu­pen deu dels vint pri­mers llocs, tot i que han per­dut més d’un cen­te­nar de mul­ti­mi­li­o­na­ris. És un nord-ame­ricà, l’alcalde de Nova York, Mic­hael Blo­om­berg, l’únic d’entre els vint homes més rics del món que ha acon­se­guit aug­men­tar la seva for­tuna, tot i la crisi finan­cera, gràcies a la reva­lo­rit­zació de la seva com­pa­nyia, Blo­om­berg, després de la com­pra del 20% de Mer­rill Lynch.

Les grans for­tu­nes d’Àsia i Rússia també han dis­minuït i Nova York des­banca Mos­cou com la llar de més mul­ti­mi­li­o­na­ris. Rússia ha per­dut gai­rebé dos terços dels seus mul­ti­mi­li­o­na­ris i els indis han expe­ri­men­tat també for­tes pèrdues. L’empre­sari Anil Ambani ha pas­sat de ser el mul­ti­mi­li­o­nari que més diners va gua­nyar l’any pas­sat a ser el que més n’ha per­dut en els últims 12 mesos: 25.000 mili­ons d’euros; i ha cai­gut del lloc sisè al trenta-qua­tre.

I a més de més pobres, els mul­ti­mi­li­o­na­ris també són més vells, ja que la mit­jana d’edat ha pujat dels 61 anys als 63,7. I mal­grat tot, les finan­ces i el mer­cat immo­bi­li­ari con­ti­nuen sent la més gran font d’ingres­sos de les grans for­tu­nes del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.