Economia

Pou sense fons

Crisi econòmica

Les bor­ses con­ti­nuen sumi­des en una pro­funda depressió i ahir van regis­trar cai­gu­des del 5,2% en el cas de l’Íbex-35 espa­nyol, del 5% en les bor­ses ale­ma­nya i britànica, del 3,5% en la fran­cesa i del 5,6% en la ita­li­ana. En el cas de la borsa espa­nyola, està vivint un octu­bre espe­ci­al­ment nega­tiu en el qual ha per­dut pràcti­ca­ment una quarta part del seu valor, un 24% en només 18 dies de ses­si­ons del selec­tiu.
Els mals indi­ca­dors macro­e­conòmics van gene­rar por a una recessió glo­bal que va tenir un efecte devas­ta­dor en els par­quets euro­peus, que ja es van lle­var després que l’índex japonès Nikkei perdés un 9,6%. A pri­mera hora de la tarda, hora euro­pea, obria Wall Street a l’altra banda de l’Atlàntic amb for­tes cai­gu­des, cosa que va aca­bar d’enfon­sar a la misèria els inver­sors –algu­nes bor­ses van fre­gar cai­gu­des del 10% al matí–, tot i que final­ment el retrocés es va mode­rar al ritme del Dow Jones. A la borsa russa, la cai­guda va ser tan impor­tant que van sus­pen­dre les ope­ra­ci­ons fins dimarts.

Males notícies
Les bor­ses van topar-se ahir amb un des­cens de gai­rebé qua­tre punts de l’acti­vi­tat indus­trial a l’octu­bre a la zona euro. Aquest fet va sumar-se a l’entrada en nega­tiu del PIB del Regne Unit –va regis­trar una cai­guda del 0,5% el ter­cer tri­mes­tre– per pri­mer cop en 16 anys. Això va reforçar la idea que les grans eco­no­mies mun­di­als es diri­gei­xen cap a una impor­tant recessió.

Però aques­tes no van ser les úniques males notícies que van tro­bar-se ahir els inver­sors, ja que els mer­cats de divi­ses van jugar a favor de l’atac de ner­vis als par­quets. Dina­marca va apu­jar els tipus d’interès del 5% al 5,5% per aguan­tar la corona men­tre el ien es reva­lo­rit­zava sen­si­ble­ment. L’euro, per la seva banda, es va arri­bar a nego­ciar a menys d’1,25 dòlars, nivell de l’abril de fa dos anys, en pre­visió de noves reta­lla­des dels tipus d’interès i per les ven­des d’euros per tor­nar els préstecs en iens. També les pri­me­res matèries, com el petroli, van caure ahir per una pos­si­ble bai­xada de la demanda a causa d’un des­cens de l’acti­vi­tat econòmica.

Set dies per obli­dar
Tots aquests fac­tors, sumats a la des­con­fiança en els mer­cats finan­cers, van enfon­sar la borsa espa­nyola en la més abso­luta de les misèries.

Ahir l’Íbex-35 va tan­car en els 8.353,2 punts i ha pas­sat en deu mesos de bara­llar-se amb els 15.000 a per­dre la bata­lla davant els 9.000. Cal anar qua­tre anys enrere en el temps per tro­bar un Íbex tan baix. Des que va començar l’any, ha per­dut un 45% del seu valor i res fa pen­sar que ja hagi tocat terra perquè ha per­dut molt més del que els ana­lis­tes pre­ve­ien quan va començar la cai­guda. Només aquesta set­mana, entre els vents de tem­pesta de Bue­nos Aires i la grip britànica, la borsa espa­nyola s’ha dei­xat un 13,5%.

Ahir només dues empre­ses de l’Íbex van sal­var-se dels des­cen­sos, ACS i Red Eléctrica, però amb puja­des dis­cre­tes. Les grans vícti­mes van ser Gamesa, que enca­de­nava tres dies con­se­cu­tius d’impor­tants des­cen­sos, i els dos grans bancs, BBVA i San­tan­der. Aques­tes tres com­pa­nyies són pre­ci­sa­ment les que han per­dut més en el còmput de la segona pit­jor set­mana de la història de l’Íbex: Gamesa s’ha dei­xat un 36% del seu valor, el San­tan­der un 23% i el BBVA un 19,7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.